fallback

Ракетният опит на Северна Корея прати цената на златото над 1 300 долара

Възходящ импулс имаше и при другите благородни метали

11:09 | 30.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Златото поскъпна до почти 1 320 долара за тройунция, затваряйки над ключовата съпротива от 1300 долара. Възходящото движение за благородния метал продължи, след като Северна Корея проведе пореден ракетен тест. Ракетата, която е била изстреляна от район близо до Пхенян, е прелетяла над северната част на Япония, преди да се разпадне на няколко части и да падне в Тихия океан. Според японски и южнокорейски представители, изминатото от нея разстояние е около 1000 километра. Златото, ползващо се сред инвеститорите със статута си на убежище, се възползва от новината и поскъпна чувствително. Възходящ импулс имаше и при другите благородни метали. Фючърсите на среброто нараснаха с минималните 0.02 на сто до 17.44 долара за тройунция. Платината обаче реализира скок от 1.35%, достигайки 1002 долара.

Данните за потребителското доверие в САЩ успяха да ограничат загубите за долара, след като за месец август индикаторът се повишава до 122.9 пункта спрямо 121.1 месец по-рано. Това е най-високото ниво на потребителското доверие в страната за последните 5 месеца. Зелените пари успяха да компенсират голяма част от загубите, които отчетоха след новината за ракетния тест на Северна Корея. Въпреки това щатската валута се намира близо до 30-месечното дъно, достигнато в началото на седмицата. Доларовият индекс, показващ изменението на щатските пари спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0.21% до 91.98 пункта. Спрямо японската йена зелените пари спаднаха с над един процент, достигайки 109.89 йени за долар. Това е най-слабото представяне на двойката USD/JPY за последните 12 дни. В същото време еврото проби психологическата граница на 1.2000 долара. По време на търговската сесия единната валута достигна нива от над 1.2050, но в края на деня еврото отстъпи от достигнатите по-рано върхове и затвори на нива около 1.1980 долара за евро.

Петролът се понижи за втори пореден ден на фона на опасенията на инвеститорите, свързани с последиците от урагана „Харви“. От началото на бурята досега са затворени около 16% от производствените мощности в страната. Затварянето на голяма част от рафинериите в Тексас, който е петролното сърце на САЩ, доведе до спад в производството с около 3 млн. барела. "Докато производството на суров петрол е възпрепятствано от урагана „Харви“, то затварянето на рафинериите има затрудняващ ефект върху търсенето на петрол", заяви Нитеш Шах, пазарен стратег в ETF Securities. Сортът Брент завърши търговията във вторник със спад от 11 цента до 51.31 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуваха на нива от 46.44 долара, което е понижение от 13 цента за деня.

Wall Street приключи търговската сесия на зелена територия, въпреки че в началото на деня водещите индекси се понижиха поради ракетния опит на Северна Корея в ранните часове във вторник. Технологичният Nasdaq бе водещ, след като реализира ръст от 0.3%, достигайки 6 301.89 пункта. Dow Jones се покачи с 0.26% или 56.97 пункта до 21 865.37. Широкият индекс S&P 500 остана почти без промяна, добавяйки едва 2.06 пункта или 0.08% към стойността си. Индексът на волатилността VIX, който се счита за най-добрия измерител на страха на пазарите завърши деня с ръст от над 4%.

В Европа водещите индекси приключиха дневната търговия на отрицателна територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 спадна с 1.06%. Най-слабо представяне имаше германският DAX30, който загуби 1.5% от стойността си, поевтинявайки до 11 945.88 пункта. САС40 отстъпи с близо един процент до 5 031.92. При акциите най-силно се представиха книжата на минните компании. Randgold и Fresnillo се повишиха съответно с 4.5 и 2.5%. Ценните книжа на германския телевизионен оператор ProSiebenSat.1 се сринаха с 14%, след като от компанията заявиха, че очакват спад в приходите от реклами за третото тримесечие на годината. На другия полюс бе британската компания Bunzl, която публикува финансовия си отчет за първите шест месеца на годината. Данните изненадаха приятно инвеститори и анализатори, след като стана, ясно, че Bunzl е увеличила приходите си с 20% спрямо същия период на миналата година до 4.1 млрд. паунда (5.3 млрд. долара).

Днес предстои публикуването на новините за икономическото, индустриалното и потребителското доверие, както и данните за бизнес климата в еврозоната. Икономистите очакват бизнес климатът във валутния съюз да остане без промяна. Следобед пък ще бъдат обявени данните за индекса на потребителските цени за Германия и Италия. В САЩ ни очаква нова порция новини, по важните от които са за промяната в заетостта в частния сектор на ADP. Прогнозите на анализаторите са за 185 000 нови работни места, което е ръст от 7000 нови работни позиции спрямо предходния месец. В 15.30 часа българско време ще бъде обявен прогнозният брутен вътрешен продукт. Очакванията са за ръст от 2.7%. В 17.30 часа българско време пък ще бъде публикувана информацията за петролните запаси в САЩ за седмицата до 25 август.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Възможно е да видим поскъпване при тази двойка. Основанията ни за покупка отново са изцяло на техническа база. Това не е особено качествена ситуация и трябва да бъдем предпазливи. По-удобно за покупки ще бъде, ако първо видим поевтиняване към долната граница на канала. Ако видим директен пробив на съпротивата ще пробваме с покупка и стоп под подкрепата.

GOLD

Вчера публикувахме идея за търговия в рамките на деня „Day trading”: „Златото поскъпва на фона на поевтиняващия долар. Вчера то поскъпна на два пъти с големи и чисти движения. Трендът остава и има потенциал да видим още едно възходящо движение. Докато цената е над 1 314.4 ние ще сме в отбора на купувачите. Първата цел е съпротивата около 1 322.00, около нея може да затворим цялата позиция или само част от нея, решението ще бъде 100% субективно.“

Златото поскъпна спрямо очакванията ни, но не успя да реализира особено голяма амплитуда. Първоначално затворихме частично дългата позиция, но в последствие не получихме необходимото ускорение на цената и затворихме останалата част около същото ниво, а именно 1 322.00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
fallback