fallback

Еврото се доближава до психологическата граница от 1,20 долара

Златото се изкачи до най-високото си ниво от над седмица в понеделник, след като доларът продължи своята слабост

10:50 | 29.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Доларът поевтиня до най-ниското си ниво от над 30 месеца насам спрямо еврото на фона на коментарите на централните банкери в петък и притесненията около тропическата буря „Харви“. В понеделник зелените пари увеличиха загубите си от петък, когато председателят на Фед Джанет Йелън не коментира по никакъв начин паричната политика на Фед, подкопавайки очакванията за евентуално повишаване на лихвата тази година. Решението на президента на ЕЦБ Марио Драги да не коментира силното евро въпреки двуцифрените покачвания тази година увеличи натиска върху долара и изпрати еврото до ниво от 1.1983 долара за евро. Американската валута също отслабна след урагана „Харви“, който парализира Хюстън, Тексас, четвъртият най-голям град в САЩ. Това породи притеснения около потенциалното влияние на бурята върху американската икономика. Доларовият индекс, който измерва стойността на долара спрямо кошница от шест основни валути, също записа спад от 0.6% до 92.20 пункта. Кати Лин, директор в BK Asset Management, коментира, че като цяло това, което виждаме, е постоянство в слабостта на долара. Тя добави, че разочарованието от речта на Йелън в петък се е пренесло към търговията тази седмица, като акцентира, че коментарите на Драги продължават да подкрепят еврото, а влиянието на бурята върху долара е по-скоро слабо.

Петролът загуби около 2.7% от стойността си през изминалия ден, търгувайки се около 46.57 долара за барел, след като тропическата буря „Харви“ удари американски рафинерии. Въпреки че фючърсите върху лекия суров петрол поевтиняха с близо 3% в понеделник, цените на бензина се изстреляха до 2-годишни върхове, тъй като бурята продължи да удря Мексиканския залив, нанасяйки щети на няколко рафинерии. Това от своя страна попречи на продукцията на гориво. Масови наводнения принудиха рафинериите в района да затворят. В резултат на това фючърсите върху лекия суров петрол поевтиняха. Фючърсите върху сорта Brent за последно се търгуваха около 51.75 долара за барел при спад от 1.3% или 66 цента. Разликата в цените на лекия суров петрол и сорта Brent се повиши до 5.50 долара, което е най-голямата стойност от 2 години насам. Спот цените на бензина в САЩ се изстреляха нагоре със 7% до връх от 1.7799 долара за галон.

Златото се изкачи до най-високото си ниво от над седмица в понеделник, след като доларът продължи своята слабост, а еврото се засили след изявлението на Марио Драги в петък. Спот златото се покачи с 1.42% до 1309.41 долара за тройунция, а щатските фючърси за декември записаха ръст от 1.3% до 1315.30 долара за тройунция. Допълнителна роля за силната търговската сесия при златото изигра и несигурността около споразумението NAFTA. Данни показаха, че трейдърите са увеличили нетните си дълги позиции в златото шеста поредна седмица. В началото на днешния ден златото продължи да поскъпва след появилата се информация, че Северна Корея изстреля нова балистична ракета, която е прелетяла над Япония.

Акциите на компаниите, притежаващи петролни рафинерии поскъпнаха в началото на седмицата. Причина за това е затварянето на много рафинерии в Хюстън, които беше ударен от тропичната буря „Харви“. Питър Кардило, икономист във First Standard Financial, коментира, че тъй като някои от основните рафинерии не работят в Хюстън, цените на бензина се изстрелват нагоре, което рефлектира на цените на акциите. Акциите на Valero Energy, Phillips 66 и Marathon Petroleum затвориха на зелена територия. Извън този сектор фондовите пазари се търгуваха със смесени резултати. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа спад от 5.27 пункта, затваряйки около 21 800 пункта, като застрахователният гигант Travelers допринесе най-много за тези скромни загуби. Стойността на S&P 500 варираше нагоре и надолу по време на търговската сесия, като в крайна сметка затвори надолу. За разлика от двата най-големи индекса, технологичният Nasdaq успя да запише положителна търговска сесия, нараствайки с 0.3% до 6283.02 пункта.

Търговската сесия в понеделник не бе благоприятна за европейските пазари. Европейският индекс Stoxx 600 спадна с 0.5%, като повечето сектори бяха на червено. Британските пазари бяха затворени в понеделник заради национален празник Базовите ресурси бяха най-зле представящият се сектор в резултат на тропичната буря „Харви“ в САЩ. Компанията Provident бе отново на върха на европейския измерител, приключвайки деня с печалби от 22%. Акциите на компанията възстановяват част от стойността си, след като загубиха около 66% от нея в началото на миналата седмица, когато изпълнителният директор Питър Крук обяви, че напуска фирмата. От основните индекси DAX30 записа скромен спад от около 15 пункта и завърши търговската сесия на ниво от 12 126.65 пункта и бе последван от френския CAC 40, който загуби около 20 пункта от стойността си, затваряйки около 5 072.65 пункта.

Днешният ден ще бъде по-беден откъм икономически данни, като по-интересните новини са свързани с канадския и американския долар. В 15:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за индекса на цените на суровините в Канада. В 17:00 часа българско време ще се публикуват данните за потребителското доверие в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

XAU/USD

Златото поскъпва на фона на поевтиняващия долар. Вчера то поскъпна на два пъти с големи и чисти движения. Трендът остава и има потенциал да видим още едно възходящо движение. Докато цената е над 1 314.4 ние ще сме в отбора на купувачите. Първата цел е съпротивата около 1 322.00, около нея може да затворим цялата позиция или само част от нея, решението ще бъде 100% субективно.

AUD/USD

Двойката поскъпна колебливо според очакванията ни. Ситуацията не се разви достатъчно чисто, но даде възможност за търговия въпреки, че лондонската борса бе затворена.

AUD/NZD

Тук не получихме нужното рязко покачване, за да счетем пробива за валиден и цената остана в рамките на диапазона. През днешния ден е много по-вероятно да видим графиката около цветната хоризонтална съпротива. Трябва да сме внимателни с покупките, тъй като двойката изглежда нестабилна и се движи разпокъсано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 07.09.22 г.
fallback