fallback

Доларовият индекс достигна 15-месечно дъно

Пазарите очакват политическата несигурност в САЩ да продължи

11:24 | 02.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларовият индекс достигна 15-месечно дъно, тъй като се очаква политическата несигурност в САЩ да продължи. Към проблемите в президентската администрация се добавят и опасенията за възможността на Фед да увеличи лихвения процент още веднъж до края на годината. Фючърсната търговия дава шанс от 46% това да се случи през декември. Доларовият индекс, който измерва силата на валутата срещу кошница от 6 валути, достигна 92.777 пункта, най-ниското си ниво от май 2016 г., но след това се покачи с 0.23% до 93.07 пункта. Икономическите данни от вторник също подпомогнаха понижението при зелените пари. Разходите в строителния сектор са се понижили през юни до най-ниското ниво от септември 2016 г., продажбите на автомобили през месеца също разочароваха инвеститорите. Доларът премина психологическата граница от 110 йени за долар за пръв път в последните 6 седмици, но двойката в последствие поскъпна до 110.37 йени за долар. Еврото достигна най-високите си нива от повече от 2 години срещу долара в понеделник, но поевтиня с 0.34% във вторник до 1.18 долара за евро.

Златото достигна 7-седмичен връх във вторник, а спот цената отбелязва най-печелившия си месец от февруари насам. Данните за предпочитания от Фед измерител на инфлацията - PCE показаха крехка инфлация, което доведе до покупки при ценния метал. "Продължаващата слабост в данните кара хората да се съмняват във възможността инфлацията да се покачи в дългосрочен план и Фед да продължи с лихвените увеличения, което е истинският двигател при златото", коментира Райън Маккей, стратег в TD Securities. Спот цената се покачи с 0.19% във вторник и достигна 1 271.51 долара. Фючърсите с доставка през декември приключиха сесията на 1 279.40 долара за унция.

Цената на петрола се отдръпна от 2-месечните си върхове във вторник, след като излезе информация, че някои държави са увеличили износа си. Прогнозите за данните за запаса на суров петрол на САЩ сочат намаление от 2.9 млн. барела за миналата седмица, което би била пета поредна седмица на намаления. Въпреки това, производството на ОПЕК се е увеличило през юни, което доведе до мечи импулс. Стратегът по фючърси на енергийни ресурси Робърт Ягер заяви в интервю, че техническите индикатори за инерция показват прекупена територия в последните няколко дни и това води до корекция. Фючърсите на сорта Brent поевтиняха с малко повече от процент и достигнаха 52.12 долара за барел, а фючърсите на лекия суров петрол WTI се понижиха с около 60 цента до 49.60 долара за барел.

Щатските борси приключиха изминалата сесия с повишения, а индексът Dow Jones затвори на нов рекорд, приближавайки се до стойността 22 000 пункта. Индустриалният измерител се повиши със 72.8 пункта и затвори на 21 963.92, като най-много допринесе за покачването инвестиционната банка Goldman Sachs. В рамките на сесията измерителят се приближи на разстояние само 10 пункта от нивото 22 000 пункта. Индексът записва най-доброто си месечно представяне от февруари насам, записвайки повишение от 2.54%. Акциите на Boeing са допринесли за цели 300 пункта от повишението за миналия месец. Финансовият сектор изведе S&P500 с 0.24% по-високо при 2 476.35 пункта. Технологичният Nasdaq се изкачи с 0.23% до 6 362.94 пункта. И трите измерителя достигнаха рекордни върхове през юли вследствие на изключително силния сезон на финансови отчети, а около две трети от обявилите отчетите си компании отбелязват по-силни от очакваните резултати.

Европейските борси също отбелязаха положителна сесия, а добрите финансови отчети изведоха акциите на петролните компании с 1% по-високо. Проучванията за бизнес активността в Европа показват силно начало на втората половина на 2017 г., което се отрази на увереността на инвеститорите. Паневропейският Stoxx 600 се покачи с 0.64%, като повечето сектори в него бяха на зелена територия. Британският индекс UK100 се покачи с около 50 пункта до 7 423.66 пункта главно заради акциите на компанията Rolls-Royce, които се повишиха с цели 10%.

В 11:30 часа българско време в сряда инвеститорите ще следят индекса на бизнес активността в строителния сектор в Обединеното кралство. Проучването включва запитвания към мениджъри от сектора, като по този начин се определят очакванията им към сектора занапред. Прогнозите за месеца предвиждат положителни стойности, възможно е да видим и покачване спрямо предходния месец. В 15:15 часа ще излязат предварителните данни за промяната на заетостта в частния сектор в САЩ. Това е показателят, свързан с пазара на труда в страната, който предизвиква най-голяма волатилност на пазарите. Третото събитие, което ще прикове погледите на пазарните участници, са данните за запасите на суров петрол на САЩ, които излизат в 17:30 часа българско време. Възможно е да станем свидетели на 5-та поредна седмица на намаления, което би подкрепило тезата, че петролният пазар започва да се стабилизира.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Новозеландският долар поевтиня рязко след слабите данни за заетостта през последното тримесечие. Двойката респективно се покачи. Предвид тренда и техническата ситуация е много вероятно да видим една по-дълбока корекция. В зависимост как се движи цената днес и утре ще преценим дали да продаваме.

GBP/JPY

Двойката формира ясно изразена съпротива при 147.603. За трети път цената се оттласва от нивото, но в същото време имаме все по-високи локални минимуми. Пробив на съпротивата може да отведе цената до стойности, близки около 154.000.

Подкрепящ фактор е изкупуването на облигации и други стимули от страна на ЯЦБ, йената остава под натиск в дългосрочен план.

AUD/USD

RBA остави основният лихвен процент без промяна, което бе широко очаквано решение. Очакваме моментно поевтиняване на AUD спрямо кошницата. Това би довело и до корекция при тази двойка. Възможно е да търсим къси позиции срещу моментния импулс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 04.09.22 г.
fallback