fallback

Петролният пазар показва признаци за ребалансиране

Причина за оптимизма на пазара бяха признаците за по-малкото пренасищане на добивите и запасите от черно злато

11:10 | 31.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цената на петрола се покачи в петък и по този начин достигна нови 2-месечни върхове, а също така и записа най-силния ръст на седмична база тази година. Причина за оптимизма на пазара бяха признаците за по-малкото пренасищане на добивите и запасите от черно злато. Фючърсите лек суров петрол приключиха търговската сесия на ниво от 49.71 долара за барел, което е ръст от 67 цента или 1.4%. На седмична база те успяха да запишат ръст от 8.6%. За последно фючърсите на сорта петрол Brent се търгуваха с печалби от 1.01 долара или 2% на цена около 52.50 долара за барел, отчитайки ръст от 9% тази седмица. Петролът Brent също успя да пробие и 200-дневната пълзяща средна, която е ключово техническо ниво. Запасите на лек суров петрол и бензин намаляха по-драстично отколкото се очакваше тази седмица и допълнително най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия заяви, че ще продължи да намалява производството си през август. Данни на Енергийната информационна администрация в САЩ показаха, че запасите на щатски петрол са се понижили със 7.2 милиона барела поради високата активност на рафинериите, както и увеличението в износа.

Доларът записа негативна сесия в края на миналата седмица в резултат на разочароващите икономически данни в САЩ и политическата несигурност. Единната валута достигна върха за деня, след като бяха публикувани данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие, които като цяло бяха в съответствие с вижданията на икономистите. Някои анализатори посочиха по-малки от очакваните увеличения в разходите за труд, но други коментираха, че данните са били просто оправдание, за да могат трейдърите да продължат търговията с отслабения американски долар. Това доведе до пращане на зелените пари до най-ниското им ниво за тази година. Ръстът в брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие бе 2.6% в унисон с очакванията, но ръстът от първото тримесечие бе преоценен на 1.2%. Марк Чандлър, стратег в Brown Brothers Harriman & Co, коментира, че според него тези данни просто премахват едно препятствие, тъй като еврото се търгуваше около дъно по време на американската сесия, но след нея единната валута се бе насочила единствено и само нагоре. Той допълни, че тези данни отварят широки врати за така или иначе силното евро. Единната валута е поскъпнала с почти 3% спрямо долара този месец и с над 11.5% за годината. Единната валута е на път да запише трета поредна седмица на зелена територия и четири от пет успешни седмици. За последно еврото се търгуваше спрямо долара на ниво от 1.1756 долара. Слабостта на зелените пари е най-явна спрямо еврото, но доларът поевтиня спрямо повечето основни валути, след като очакванията за допълнителни увеличения на лихвените равнища се изпариха.

Цената на златото се покачи до 6-седмичен връх в петък, след като по-слабите данни в САЩ повлияха негативно върху очакванията за бъдещо увеличение на лихвата. Също така Северна Корея изстреля балистична ракета, което доведе до засилен интерес към метала убежище. Данните в САЩ показаха голям спад в годишните нива на инфлацията, което означава, че няма нужда Фед да бърза с повишението на лихвата. Златото е чувствително към увеличаващите се лихвени равнища, защото те увеличават доходността по държавните облигации, правейки метала по-малко привлекателен. Именно липсата на увеличение и световната несигурност ще насочат все повече инвеститорите към ценния метал. Спот златото последно се търгуваше на ниво около 1268.31 долара за тройунция с ръст от 0.78%, след като достигна връх от 1 270.38 долара за тройунция по време на американската търговска сесия. Щатските фючърси за август приключиха търговската сесия на зелено, записвайки ръст от 0.7% до 1 268.40 долара за тройунция. Роб Хауърт, стратег в U.S. Bank Wealth Management, коментира, че за да настъпи рали при златото, трябва да има основателен признак, че рискът от Северна Корея се увеличава. Той допълни, че златото все още не е достигнало 1 300 долара за тройунция, но със сигурност има мотиви, които да предизвикат увеличения в броя на позициите на спекулантите.

Американските фондови пазари приключиха търговската сесия в петък със смесени резултати, след като цената на акциите на Amazon потъна с около 4.3% след по-слаби от очакваните резултати за тримесечието. От Amazon публикуваха печалбите за тримесечието, като печалбата на акция се равнява на 40 цента, което е много по-малко от очакваните 1.42 долара на акция. Въпреки това броят продажби успя да надмине очакванията и част от загубите в стойността на акциите на компанията бе компенсирана. Amazon приключи сесията със спад от 2.5%. Технологичният Nasdaq загуби 0.1% от стойността си, търгувайки се около 6374.68 пункта, като по-рано се търгуваше със загуби от 0.7%. Той успя да компенсира тези загуби, след като технологичните гиганти Facebook, Netflix и Alphabet успяха да заличат по-ранните си загуби. Индексът S&P 500 също затвори надолу с 0.13% на 2 472.10 пункта. За сметка на това най-големият американски индекс Dow Jones Industrial average затвори с 33.76 пункта нагоре на ниво от 21 830.31 пункта, записвайки единствен положителна търговска сесия.

Днес по-интересните данни ще бъдат предимно свързани с Европа. В 12:00 часа ще бъдат публикувани данните за прогнозния индекс на потребителските цени и равнището на безработица в Европа, като се очаква индексът да остане непроменен на 1.3%, а безработицата да намалее с 0.1%. Последните данни от 17:00 часа ще бъдат от САЩ, когато ще бъдат публикувани данните за планираните продажби на готови жилища. Миналият месец продажбите намаляха с 0.8%, като този месец се очаква ръст от 0.9%, което е положителен знак за американската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

Миналата седмица коментирахме потенциала на златото да поскъпне покрай смесените настроения около щатския долар: „Разбира се, златото се покачи, което се дължи на преливане от USD към GOLD, стандартни действия при моменти на страх или дълбоки корекции при щатския долар. Отрицателните настроения ще се запазят известно време. На фона на моментните разпродажби при USD ще търсим покупки на злато. Има едно важно условие, за да купим и то е цената да не падне под 1256.90. Искаме обем и агресивност от страна на купувачите, всяко задълбаване на цената под тези нива ще издава липсата на активност, а това предполага различен вид участие и риск мениджмънт. На този етап първия сценарий ни интересува много повече.“

Набелязаната от нас подкрепа успя да удържи цената. Нивото около 1 256.95 бе отчетено с голяма точност от графиката и поддръжката ни показа, че има купувачи. Покупката беше правилното решение. Към момента е добре да се затвори 70% от дългата експозиция, тъй като има възможност за допълнително покачване, но рискът от дълбока корекция или забиване в диапазон е голям.

USD/CAD

На 28 юли публикувахме идея за покупка на двойката, само ако данните за GDP бъдат отрицателни: „Двойката консолидира след пробив на локалния максимум по 15-минутна графика. Ако цената се задържи над подкрепата и ускори движението си във възходяща посока ще пробваме с покупки в рамките на деня. Ако цената падне под подкрепата няма да търгуваме двойката.“

Това не се случи и цената се устреми директно в низходяща посока. Нямаше подвеждащи движения.

JPN225

Японският индекс тества подкрепата около 19 727.47 пункта. През последната година измерителят поскъпна значително и не е удачно да очакваме нови възходящи импулси. Тук по-скоро може да търгуваме колебанието около подкрепата. Ако видим покачване ще търсим краткосрочни покупки през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
fallback