fallback

Пазарните участници са предпазливи преди резултатите от вота във Великобритания

Еврото загуби позиции спрямо долара в сряда поради очакванията на инвеститорите, че от Европейската централна банка ще понижи инфлационните си прогнози

12:57 | 08.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Петролът загуби над 4% от стойността си след публикуването на данните за петролните запаси в САЩ. Очакванията на икономистите бяха, че намаляването на обема на запасите ще продължи, след като за предходния период видяхме понижение от 6.4 млн. барела. Но всъщност за изминалата седмица петролните запаси са се увеличили с 3.2 млн. барела при очаквания за спад от 900 000. Това притисна цената на черното злато, което се понижи с над 4%, отстъпвайки до 46 долара за барел, като по-рано през деня достигна дъно на 45.92 долара. Сортът Брент пък спадна до 48.15 долара за барел. Според Джон Килдъф, който е управляващ директор в Again Capital, следващото ниво, което трябва да следим особено внимателно, е 44 долара, тъй като това е най-ниското ниво от март насам и представлява силна подкрепа за петрола.

Еврото загуби позиции спрямо долара в сряда поради очакванията на инвеститорите, че от Европейската централна банка ще понижи инфлационните си прогнози. "Това би означавало, че за управителния съвет на ЕЦБ ще бъде трудно да се отклони от сегашния курс на ниски лихви", заяви Шон Озбърн, главен валутен стратег в Scotiabank. Единната валута отстъпи с 0.17 на сто спрямо долара, достигайки 1.1256 долара за евро. В същото време доларовият индекс, показващ изменението на зелените пари срещу кошницата от 6 основни валути, поскъпна с 0.13% до 96.77 пункта. Щатската валута направи добро представяне и спрямо японската йена, нараствайки с 0.37 на сто до 109.81 йени за долар.

Пазарните участници са предпазливи преди резултатите от парламентарните избори, които ще се проведат днес във Великобритания. Засега разликата между основните претенденти не е много голяма, което крие неизвестности. Британският паунд се търгуваше на нива около 0.8680 паунда за 1 евро. Лирата успя да се задържи близо до 7-месечния си връх, след като последните проучвания на общественото мнение показват, че партията на настоящия премиер Тереза Мей ще спечели парламентарните избори.

По време на търговията в сряда златото се търгуваше на нива близки до 7-месечния връх. Благородният метал е все още във възходящ тренд, с оглед на неяснотите около изборите във Великобритания. Спот цената на златото достигна 1 288 долара за тройунция. "Златото е движено от предстоящите парламентарни избори във Великобритания, както и от скандалите около американския президент Доналд Тръмп", каза Джон Майер, анализатор в SP Angel. "Индийските данъчни промени, които бяха направени през уикенда, биха повишили търсенето на злато", заяви още Майер.

Уолстрийт затвори на зелена територия, след като инвеститорите очакват, че показанията на Коми няма да навредят на Доналд Тръмп, колкото се очакваше. Dow Jones нарасна с 35 пункта като най-силно представяне в индекса имаха акциите на Boing и UnitedHealth. S&P 500 успя да се повиши с 0.15%, воден от доброто представяне на финансовите компании. Силното поевтиняване при петрола обаче ограничи ръста на индекса.

В Европа водещите пазари показаха смесени резултати. Euro Stoxx 600 затвори на отрицателна територия. Банковите акции завършиха търговията с повишение, след като стана ясно, че Сантандер има готовност да придобие Banco Popular на цена 1 евро за акция. Испанският кредитор обяви готовността си да отдели 7 млрд. евро (или 7.9 млрд. долара), за да възстанови Banco Popular. Докато акциите на Сантандер бяха под натиск, изпълнителния директор на банката каза на пресконференция, че това придобиване "ще бъде добро за Испания и добро за Европа". В същото време испанският министър на икономиката Луис Де Гуиндос заяви, че "това е добър развой на нещата за банковата институция, имайки предвид ситуацията, до която се достигна през последните няколко седмици. Този изход предполага максимална защита на вложителите, както и продължаване на дейността на банката", заяви Гуиндос.

В четвъртък вниманието на инвеститорите ще бъде съсредоточено върху парламентарните избори, които ще се проведат във Великобритания. Другото основно събитие, което предстои, е заседанието на Европейската централна банка. Очакванията са, че институцията ще запази основния лихвен процент без промяна. Пазарните участници ще следят внимателно пресконференцията на Марио Драги за повече яснота по отношение на бъдещите действия на централната банка. Към обяд предстои публикуване на данни за брутния вътрешен продукт за еврозоната, а в 15.30 часа ще бъдат обявени и данните за молбите за помощи за безработица в САЩ. Прогнозите на анализаторите са, че за седмицата до 03 юни молбите ще намалеят с 8 000 до 240 000.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

XAU/USD

В последно време златото се покачи главно заради слабия щатски долар. Днес очакваме да видим нов възходящ импулс покрай изборите във Великобритания. Рисковете и непредвидимостта около подобни събития водят до купуване на злато.

CAD/JPY

Низходящият тренд бе подкрепен от поевтиняването на петрола и ако през днешния ден цената се задържи под вътрешната трендлиния ще търсим продажби при всяка пропорционална корекция в обратна посока.

EUR/NZD

На 15 май публикувахме очаквания за понижение при двойката. Половин месец по-късно корекцията е факт. През днешния ден изявлението на Марио Драги ще окаже влияние върху единната валута. Общото очакване е изявлението да бъде сравнително положително, но еврото е твърде купено към момента и е по-вероятно при оптимизъм да видим рязко покачване и след това корекция спрямо кошницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 30.08.22 г.
fallback