fallback

Наблюдава се отлив от рискови активи, особено от деноминираните в долари

За сметка на това облигациите покачват цената си, а златото се задържа на 7-месечни върхове

10:49 | 07.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Пазарните участници внимателно преразпределят активите си в очакване на важни политически и икономически събития в четвъртък, които ще окажат огромно влияние и имат потенциал да преобърнат очакванията към редица финансови инструменти. В последните дни се наблюдава отлив от рискови активи, особено от деноминираните в долари. За сметка на тях облигациите покачват цената си, а златото се задържа на 7-месечни върхове. Инвеститорите се опитват да се предпазят от рисковите събития в четвъртък, а именно парламентарните избори във Великобритания, показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, както и заседанието на ЕЦБ.

Покачването на цените на облигациите на САЩ във вторник засили разпродажбите на долара срещу японската йена, валута, която се смята за стабилно убежище във времена на несигурност. Подминаването на 200-дневната пълзяща средна, която се смята за едно от важните технически нива, допълнително натисна двойката, а за деня тя спадна с повече от 1% до 109.32 йени за долар. При двойката се наблюдава почти пълна корелация с промяната в доходността на 10-годишните щатски облигации, а доходността по тях е на 7-месечно дъно. Доларовият индекс, съпоставящ зелените пари спрямо 6 други валути, спадна за деня с 0.25% до 96.56 пункта.

Противоречивите данни за пазара на труда от миналия петък накараха някои инвеститори да се усъмнят в темпа на лихвени увеличения от страна на Фед през годината, но изглежда, че доларът е изправен пред по-голямо предизвикателство тази седмица. Показанията на уволнения от Тръмп вече бивш шеф на ФБР Джеймс Коми имат потенциала да уличат част от екипа на Тръмп в нерегламентирани връзки с Русия. Самият президент може да бъде заплашен от импийчмънт, което за много инвеститори означава, че дългоочакваната от Wall Street фискалната реформа няма да бъде прокарана.

Единната валута се покачи с 0.2% до 1.1275 долара за евро във вторник. В последните седмици редица фактори влияят положително на еврото, предимно отслабналия политически риск и по-добрите икономически данни. Въпреки това според някои анализатори пред еврото има потенциал за по-рязко поевтиняване, тъй като не се очаква особено дръзка позиция на Марио Драги по отношение на масивната програма за количествени улеснения. Централната банка заседава в четвъртък, а очакванията са за положителен коментар относно инфлацията и пазара на труда. Все пак, анализаторите ще следят внимателно за лихвения процент и програмата за изкупуване на облигации.

Разпродажбите преобладаваха при паунда, който загуби почти 0.1% от стойността си във вторник, до около 1.2889 долара за паунд. Парламентарните избори, които ще се проведат в четвъртък, са източник на голяма несигурност, тъй като повечето проучвания показват стесняваща се преднина на Консерваторите на сегашния премиер Тереза Мей. Според някои проучвания е възможно дори да видим коалиционно правителство, което би забавило сериозно преговорите по Брекзит.

Слабият долар помогна на златото да се изкачи до най-високото си ниво за последните 7 седмици във вторник, след като данните от петък понижиха шанса за бързи лихвени увеличения, а понижената доходност по облигациите прави златото, което не носи доходност, по-атрактивно. Спот цената се покачи с 1.11% до 1 294.02 долара, а щатските фючърси добавиха 1.08% към цената си, до 1 296 долара за унция. Със завръщането на геополитическата несигурност се зaвърна и апетитът към този актив убежище. Показателно е и увеличението в цената с повече от 6% за последния месец. Във вторник е отчетено покачване от почти 0.5% на активите на най-големият търгуващ злато фонд в света, SPDR Gold Trust.

Щатските акции затвориха по-надолу във вторник, а инвеститорите хеджират позициите си в очакване на събитията от четвъртък. Индексът Dow Jones записа понижение от около 45 пункта, до 21 136.20 пункта. Потребителският сектор беше най-губещият, а най-печеливша за деня беше петролната корпорация Exxon Mobil. Повечето сектори в широкия индекс S&P500 също бяха на червено за деня, а най-печеливши бяха производителките на материали и енергийният сектор. Измерителят завърши сесията с понижение от 0.28%, до 2 429.33 пункта. Технологичният Nasdaq също записа понижение за деня и приключи сесията с 0.33% по-ниско, до 6 275 пункта.

Акциите на Стария континент се представиха по сходен начин, а инвестиращите в Европа стават все по-внимателни с наближаването на четвъртък. Паневропейският Stoxx600 се понижи с 0.67%, а основните сектори и главните борси приключиха сесията на червена територия. Най-губещ за деня беше банковият сектор, което може да означава, че инвеститорите не смятат, че ЕЦБ ще промени политиката си в четвъртък.

Основното събитие, което ще окаже по-голямо влияние на пазарите в сряда, са данните за запасите на суров петрол на САЩ, които ще излязат в 17:30 часа българско време. Неочакваната дипломатическа криза в Близкия изток доведе до по-волатилна търговия в последните 2 дни, а повечето трейдъри смятат, че пазарът все още е в състояние на свръхпредлагане. Макар и световното търсене и предлагане да се намират в приблизителен еквилибриум, запасите на петрол остават на високи равнища. В очакване на данните, фючърсите върху петрол отвориха с понижения от приблизително 0.4% в сряда сутринта, а петролният запас на САЩ се очаква да намалее с 3.3 млн. барела за седмицата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Вчера публикувахме идея за покупка на двойката след активиране на формация „abc”: “Двойката е пред активиране на формация „ABC”. При удобна корекция в рамките на днешния ден ще търсим дълги позиции. Особеното тук е, че рискът от загуба е голям, това предполага малки обеми. Ще се опитаме да отиграем положението по класически начин със стоп под „C”. Двойката тества ключова съпротива от по-висок порядък. Идеята е да се възползваме от последния импулс на цената, той най-често се случва при обирането на ликвидност около ключовите зони на подкрепа и съпротива.”

В 18:00 ч. цената достигна нашата цел. Малко по-бързо от очакванията NZDCAD достигна кръглата стойност от 0.9700.

AUD/USD

Коментарът от вчерашния ден: „Лихвеният процент за Австралия остава без промяна, широко очаквано решение, което не изненада инвеститорите. След рязък спад при обявяването на решението, австралийският долар възстанови моментните загуби. Добра индикация за допълнително покачване по-късно днес. Щатският долар остава във фаза на корекция, което подкрепя допълнително потенциала за покачване на двойката. При пробив над текущия локален максимум за деня ще търсим дълги с цел около 0.7514.“

И тази краткосрочна идея реализира печалба за нас.

AUD/NZD

На 31 май споделихме идеята за покупки на двойката след тест на възходящата подкрепа:

„Австралийският долар поевтиня значително спрямо кошницата от валути през последните 2 месеца. Различни индиректни фактори оказваха негативно въздействие върху австралийската валута, но към момента виждаме успокоение. Има голяма вероятност да видим покачване при двойката в рамките на няколко дни и ще търсим дълги позиции по малките времеви рамки.“

За момента сценарият при се развивам по план, а поскъпването на AUD оказа необходимото влияние на двойката. Нашата цел е 1.0600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 11.09.22 г.
fallback