fallback

Еврото се възползва от слабостта на щатската валута

По време на търговията в петък доларът се понижи до 7-месечно дъно спрямо еврото и швейцарския франк

12:08 | 05.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

По време на търговията в петък доларът се понижи до 7-месечно дъно спрямо еврото и швейцарския франк. Причина за слабото представяне на зелените пари се криеше в разочароващите данни за неселскостопанската заетост. За месец май неселскостопанския сектор на САЩ е генерирал 138 000 нови работни места. Това е много по-малко от предварителните прогнози на анализаторите, които очакваха 185 000 нови работни места. В същото време равнището на безработица в страната спадна с 0.1 процентен пункт до 4.3%. Това е най-ниското ниво от 16 години насам. Въпреки незадоволителните данни за неселскостопанската заетост очакванията на икономистите са, че Федералния резерв няма да си промени плановете и в крайна сметка през юни ще видим ново повишение на основната лихва.

"Повишение на лихвите все още стои на дневен ред. Но за да продължи Фед със затягането на паричната политика и през втората половина на годината, икономическите данни трябва да продължат да се подобряват", каза Томас Джулиън, икономист от Natixis North America. Към момента пазарните участници виждат 87% шанс от Федералния резерв да повишат лихвите на заседанието през юни. Това е лек спад в сравнение с края на миналата седмица, когато вероятността от повишение на лихвите нива беше 89%.

Еврото се възползва от слабостта на щатската валута и се покачи с малко над половин процент до 1.1280. Малко по-рано през деня единната валута се изкачи до 7-месечен максимум срещу американските пари, достигайки 1.1282 долара за евро. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, се понижи с 0.57%, достигайки 96.61 пункта.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще търси нови начини за борба с тероризма, след като в събота бе извършен атентат в Лондон. Седем души загинаха, а почти 50 бяха ранени, след като ван се вряза в тълпа от хора на лондонски мост. Терористичното нападение ще внесе допълнително неяснота преди предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 8 юни. Вследствие на терористичното нападение паундът бе сред малкото валути, които не успяха да се възползват от слабостта на долара и да поскъпнат.

Златото и среброто поскъпнаха, подкрепени от разочароващите икономически данни от САЩ. Спот цената на златото скочи с почти един процент до 1 277.32 долара за тройунция. В същото време фючърсите със срок на доставка през месец август се повишиха с 0.76% до 1 279.80 долара. "Това не са данните, които инвеститорите очакваха, защото това оказва негативен ефект върху долара и доходността по облигациите. Но за златото това е добра новина, тъй като благородният метал поскъпва в такива моменти", заяви Джордж Боел, стратег суровини в ABN AMRO. Среброто също бе на зелена вълна, повишавайки се с 1.56% до 17.55 долара за тройунция.

Петролът спадна с над процент по време на търговията в петък. Новината, че Доналд Тръмп ще оттегли САЩ от парижкото споразумение за климата, повлия негативно върху цената на черното злато. Това действие от страна на американския президент предизвика опасения, че добивите на шистов петрол в САЩ може да се увеличат, а това от своя страна ще подкопае усилията на ОПЕК да ребалансира петролния пазар. Парижкото споразумение за климата, което бе прието през 2015 година, предвижда, че страните, които са го приели, трябва постепенно да се откажат от изкопаеми горива като нефт, въглища и природен газ. Фючърсите на американския петрол затвориха в петък на нива от 47.78 долара за барел. Това е понижение от 1.20% за деня. Сортът Брент отстъпи с 60 цента или 1.19% до 50.03 долара за барел.

Фондовите пазари от двете страни на океана приключиха петъчната търговия на зелена територия въпреки слабите данни от САЩ. Водещите американски индекси достигнаха нови върхове. Dow Jones нарасна с 45 пункта до 21 206 пункта, а широкият S&P500 поскъпна с 0.2% до нов дневен рекорд от 2 439 пункта. Технологичният индекс Nasdaq се повиши с половин процент, достигайки нов исторически връх на 6 305.80.

В Европа водещите пазари също бяха на зелена вълна. Широкият Euro Stoxx 600 поскъпна с 0.23%, докато британския FTSE100 достигна нов връх при 7 547 пункта, но малко по-късно през деня се понижи. Индексът на сините чипове за еврозоната - Euro Stoxx 50, поскъпна с 0.6 на сто до 3 587 пункта.

Акциите на Banco Popular се сринаха със 17% поради слуховете, че не може да се намери купувач за испанската банка. В същото време в четвъртък Lindle и Praxair обявиха сливането си. Стойността на сделката се очаква да достигне 73 млрд. долара. Тази сделка ще доведе до създаването на най-голямата в света група за индустриални газове. Новината доведе до скок при акциите на Linde, които нараснаха с повече от 2%.

Понеделник е почивен ден за пазарите в Германия, Швейцария и Нова Зеландия. Малко преди обяд предстои публикуването на данните за индекса на бизнес активността за сектора на услугите в еврозоната, а след това и този за Великобритания. След обяд вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към новата порция икономически данни от САЩ. Особено следени ще бъдат данните за фабричните поръчки, както и индекса на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM. Прогнозите на икономистите са, че индексът ще се понижи леко до 57.0 пункта спрямо април, когато достигна 57.5.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

На 2 юни публикувахме идея за покупка на двойката при положителна дата за заетостта в САЩ. Данните са отрицателни и не ни позволи да купуваме. Щатският долар поевтиня рязко спрямо кошницата. Очевидно корекцията на зелените пари спямо останалите основни валути все още не е приключила. Следващатите важни новисна са свързани със CPI. До публикуването им ще сме пасивни спрямо долара, освен ако не видим силни технически сигнали за моментно изчерпване на биковете. Ако е налице подобно оттегляне на продавачите ще купим с малки обеми и при положителни данни за инфлацията ще разширяваме, при отрицателни – затваряме първоначалните обеми. Ще следим двойката отблизо.

NZD/USD

„Тук движението на цената образува двоен канал, което предполага в близко бъдеще да видим поевтиняване до най-долната трендлиния. Утрешните данни за заетостта в САЩ, вероятно ще предопределят „съдбата“ на този сценарий. Не бива да забравяме, че към момента фокусът пада по-скоро върху данните за CPI. За да възобнови USD възходящия тренд устойчиво, се нуждаем от положително NFP в петък, както и от положителен CPI на 14 юни.“ (01 юни)

Първият показател ни разочарова, остава да видим втория. Поредното покачване след тест на медиалната линия, бе в резултат на по-слабите данни от петък. Няма да е разумно, ако при корекция се купува. При тази двойка има смисъл да се търсят само къси, когато доларът поеме отново – дълготрайно или моментно – нагоре.

GBP/NZD

Изборите в четвъртък са рисково събитие с непредвидим характер и е добре до провеждането им да не се търгува лирата. Ако вече имаме някакви позиции, е по-добре да се закрият в четвъртък и евентуално да се преоткриват в последствие.

От техническа гледна точка имаме тест на ключова подкрепа, но ако пазарната реакция бъде положителна за лирата, ще се опитаме да купим, стига реакцията да не бъде твърде рязка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
fallback