fallback

Златото се отдръпна от 8-седмичното си дъно

Уволнението на Джеймс Коми повлия на пазарите, потискайки апетита за риск на инвеститорите

10:51 | 11.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цените на петрола се покачиха през вчерашния ден, повлияни от най-големия 1-седмичен спад в запасите на лек суров петрол тази година в САЩ. За това движение помогнаха и изявленията от страна на Ирак и Алжир, които подкрепят удължаването на споразумението между ОПЕК и други страни производители на петрол за ограничаване на добива. Въпреки това притесненията около производството на САЩ, Либия и Нигерия все още са налице и някои анализатори се съмняват дали по-високата цена ще бъде запазена.

Получихме данни за спад в американските петролни запаси от 5.2 млн. барела миналата седмица, което е почти три пъти повече от очакваните от анализаторите 1.8 милиона барела. Акциите на компаниите за бензин и нефтени дестилати също отчетоха загуби, допълнително подкрепяйки пазара, който бе свръх продаден в изминалите седмици, поради постоянните високи данни за петролните резерви на САЩ. Лекият суров петрол завърши търговската сесия с ръст от 3.2% до 47.33 долара за барел, а сортът Brent записа ръст от 3% до 50.77 долара за барел. Джон Килдъф, партньор в Again Capital, коментира, че добивът на лек суров петрол в САЩ остава стабилно над 9.3 милиона барела за ден с тенденция да се увеличава, а също така рафинираните продукти, особено бензинът, са учудващо слаби, което прави задачата за опазването на вчерашните печалби трудна.

Американският долар поевтиня, след като рискът за апетит изчезна, когато президентът Доналд Тръмп неочаквано уволни директора на ФБР Джеймс Коми, повдигайки въпроси дали тази криза може да повлияе върху прокарването на икономическите идеи на правителството. Тръмп коментира, че Коми е бил уволнен, защото не е могъл да се справи със скандала с имейлите на Хилари Клинтън. Напомняме, че именно Коми водеше разследването по време на кампанията на Тръмп за евентуално сътрудничество с Русия с цел манипулиране на изхода от президентската надпревара. Въпреки това нагласите на пазара са по-скоро добри, особено спрямо японската йена, тъй като инвеститорите очакват по-голям икономически ръст през втората половина на годината, както и Фед да запази становището си по въпроса с покачването на лихвените равнища. Доларът се търгуваше спрямо йената на ниво от 113.90 йени за долар, което е спад от 0.1%.

Златото се отдръпна от 8-седмичното си дъно, след като уволнението на Джеймс Коми повлия на пазарите, потискайки апетита за риск на инвеститорите. Допълнително влияние имаха и очакванията за допълнителни повишения на лихвените равнища в САЩ, които от своя страна притискат ценния метал. Цената на американските фючърси за юни последно се търгуваха на ниво около 1218.90 долара за тройунция, което е ръст от 2.80 долара. Припомняме, че златото поевтиня рязко през изминалата седмица, след като притесненията около изборите във Франция и ядрената програма на Северна Корея успяха да се разсеят.

Американските пазари приключиха търговската сесия със смесени резултати в сряда, поради несигурността около уволнението на Джеймс Коми. Технологичният Nasdaq записа ръст от 0.1%, за да достигне рекордно ниво на затваряне от 6 129.14 пункта и да продължи 5-дневната си печеливша серия. Широкият индекс S&P 500 също записаха рекордно затваряне на 2 399.63 пункта, като енергийните акции поскъпнаха с повече от 1%, представяйки се най-добре за деня. Секторът се изтласка нагоре, след като получихме данни за по-големи намаления в петролните запаси от очакваното. От друга страна Dow Jones Industrial Average затвори на червена територия със спад от 35 пункта до 20 943.11 пункта, като най-голям принос за това имаха компаниите Disney и Boeing. Акциите на телевизионния гигант обявиха по-лоши тримесечни продажби и записаха един от най-големите си дневни спадове от юни насам.

В Европа наблюдавахме сравнително положително представяне на пазарите, като най-добре се представи английският индекс FTSE100, приключвайки сесията с ръст от 0.59% на 7 385.00 пункта. Другите големи индекси DAX30 и CAC40 записаха незначителни печалби, търгувайки се съответно на 12 757.00 и 5 400.00 пункта. Строителството и материалите се представиха най-лошо в сряда, след като немската компания HeidelbergCement обяви, че оперативните печалби на компанията през първото тримесечие са намалели с 3% в сравнение с това от 2016 г., което доведе до спад от 1.22% в цената на акциите. Медийните акции също се представиха разочароващо след получени отчети за печалби с по-лоши стойности от това, което се очакваше.

Днес се очертава да бъде интересен ден, като предимно ще наблюдаваме данни за британската лира. Най-важната информация, която ще получим днес, е дали основният лихвен процент на английската централна банка ще бъде запазен на сегашната си стойност от 0.25%. Възможно е дори и при запазване на процента пазарът да остане високо волатилен. Други новини, които може да повлияят на пазара, са данните за търговския баланс на Великобритания, както и отчета за инфлацията, включващ бъдещата политика, свързана с управлението на инфлацията, както и вижданията на централната банка за икономическите условия в страната.

В 15:30 часа ще получим и данни за молбите за помощи за безработица в САЩ, засягащи американския долар. Очаква се увеличение в молбите, подадени през изминалата седмица, до 240 000, като за сравнение, през предходния отчетен период те бяха 238 000. Тъй като разликата не е голяма, е възможно да не станем свидетели на голямо движение. По същото време ще получим данни и за индекса на производствените цени в САЩ, който измерва промените в цената на стоките и услугите, предоставяни от производителите. Този индекс може да се използва като индикатор за равнището на инфлацията, защото увеличените високи разходи се прехвърлят върху потребителите под формата на по-високи цени. Очаква се да видим увеличение в цената на стоките и услугите от 0.2%, което е положителна новина за долара, имайки предвид, че миналият месец получихме данни за намаление в цените.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Новозеландската централна банка остави лихвения процент без промяна. Широко очаквано действие. За пети пореден път НЗЦБ поддържа неутрална политика. Слабите резултати на БВП за последните три месеца на 2016 г. оказват натиск върху икономиката и това бе една от причините да се обърне внимание на скъпата местна валута. Ако през последната четвърт на 2016 г. и началото на 2017 г. имаше подходящи моменти за продажби при двойката NZDUSD, в момента GPBNZD е в по-добра позиция за покупки.

Имаме силен импулс от страна на NZD и активиране на вимпел, което дава добри възможности за покупки след корекция. Когато отваряме дълги позиции трябва да имаме предвид, че лирата е твърде високо и ще разчитаме единствено на поевтиняване при новозеландеца, което да генерира движението.

AUD/NZD

Тук ситуацията малко се различава от горната двойка. Австралийският долар е изправен пред циклична корекция, във възходяща посока, спрямо кошницата от валути. Това ще подпомогне купувачите на двойката. Тук рискът е малко по-нисък спрямо GBPUSD и може да се търгува с по-големи обеми.

EUR/USD

Положителните макроикономически данни от петък за САЩ оказват влияние върху двойката. Потенциалът за затваряне на гапа от изборите във Франция е голям. Това, което увеличи шансовете е изявлението на Драги. Разбира се, монетарната политика остава непроменена, но се намекна от необходимостта да се поддържат количествените улеснения. Това беше неутрално изявление, но то показва на инвеститорите, че ситуацията остава непроменена от предходните месеци. Възходящият импулс при еврото вероятно е изчерпан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 03.09.22 г.
fallback