fallback

Уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми оказа натиск върху долара

Неблагоприятни бяха и новините за бъдещите реформи в икономическата политика на САЩ

11:08 | 10.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Изненадващото уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми натисна надолу долара. Политическият ход, който изненада Вашингтон във вторник вечерта, е бил нареден лично от Тръмп, твърдят източници. Коми водеше разследването за връзките на новата президентска администрация с Москва, а опонентите на Тръмп побързаха да го обвинят в разчистване на сметки. Неблагоприятни бяха и новините за бъдещите реформи в икономическата политика на САЩ. Влиятелни републикански сенатори, сред които председателят на финансовата комисия в Сената, са се обявили против вносното мито, предложено в проекта за данъчна реформа. Тази такса трябва да балансира загубите в бюджета, които намаляването на корпоративния данък ще нанесе.

Политическите рискове напоследък се отразяват осезаемо в краткосрочната оценка на долара, която не беше подпомогната и от новините от Азия. В интервю с американски медии посланикът на Северна Корея е заявил, че страната му ще проведе нов ракетен експеримент съвсем скоро. Новините изтриха натрупания от долара по-рано през деня напредък, на червено завършиха и фондовите борси. За сметка на това апетитът към традиционните активи убежища веднага нарасна - японската йена започна уверено азиатската сесия, а златото се оттласна от 2-месечно дъно.

Нарастващата доходност по облигациите изведе долара на 2-месечни върхове спрямо йената рано в понеделник, а доларовият индекс се намираше на 3-седмичен връх от 99.68 пункта. Настроенията бяха спокойни след изборите във Франция, а инвеститорите насочиха вниманието си от политическата несигурност в Европа към предстоящото лихвено увеличение в САЩ, което фючърсните трейдъри оценяват с 90% вероятност да се случи още другия месец. Доларът подмина нивото от 114 йени за долар, записвайки около 0.88% повишение, а еврото също натрупа печалби срещу йената и се повиши с около 0.4% до 124.15 йени за евро.

След изненадващото уволнение на Коми и новините след това политическият риск натежа върху пазарите. Доларът изтри записания по-рано напредък, а доларовият индекс загуби 0.2% от стойността си до 99.43 пункта. Йената поскъпна до 113.75 йени за долар, като новините от Северна Корея се отразиха положително на валутата. Японската валута продължи уверено азиатската сесия и се задържа под нивото от 114 йени за долар до края на деня.

Златото се отдръпна от 8-седмичните дъна, но очакванията за лихвено повишение ограничиха възхода на ценния метал. Фючърсната търговия дава 90% вероятност да видим лихвено увеличение още другия месец според CME FedWatch Tool. Освен това, членове на Фед заявиха, че пазарът на труда подсказва прегряваща икономика, което говори за спешна нужда от вдигане на лихвата. Макар и с ограничен засега потенциал спот цената на златото успя да се покачи с 0.1% до 1 221.82 долара за унция, като преди това във вторник достигна дъно при 1 213 долара, което най-ниската цена от 15-ти март насам. Фючърсите добавиха 0.5% до 1 221.80 долара за унция.

Политическият риск натежа и върху Wall Street, а основните измерители завършиха надолу въпреки отличните корпоративни отчети за тримесечието. Заплахата както от Северна Корея, така и от мерките на президента Тръмп, натисна индекса S&P500 с цели 0.29%, но в крайна сметка той завърши сесията с едва 0.1% понижение. Седем от 11-те сектора в широкия индекс останаха на червена територия. Компаниите от индекса се представят отлично през първото тримесечие, а цели 66% от тях са надхвърлили очакванията за направени продажби. Тези резултати се отразяваха както на цените, така и на доверието на инвеститорите в бичия тренд, който напоследък бива разклащан от политически рискове, а не икономически фундаменти. Индустриалният Dow Jones също приключи с понижение и завърши на 20 975 пункта, а най-губещ в него беше енергийният гигант Chevron. Технологичният Nasdaq отново се оказа имунизиран срещу риска и записа повишение за деня с 0.29% до нов рекорд от 6 120 пункта. Индексът е най-добре представящият се в САЩ за годината.

Петролът поскъпна с около 0.5% през азиатската сесия в очакване на запасите на САЩ, които ще бъдат обявени в 17:30 часа българско време в сряда. Увеличавайки запасите си в продължение на няколко поредни седмици, САЩ успяха сериозно да подкопаят усилията на ОПЕК за стабилизиране на цената. Този път обаче се очаква намаляване с около 2 милиона барела, което би трябвало да се отрази добре на суровината днес. Източници на Ройтерс твърдят, че Саудитската държавна петролна компания ще намали доставките към Азия с около 7 млн. барела още през юни. Двата сорта петрол задържаха записаните по-рано повишения, като фючърсите на сорта Brent са с 25 цента нагоре до 48.98 долара, а барел от сорта WTI е с 29 цента по-скъп до 46.17 долара.

Индексът на вносните цени за САЩ, който ще бъде публикуван днес в 15:30, ще ни покаже темпа на инфлация на вносните стоки. Това е ключов фактор в определянето на търговския баланс. Очакванията са за покачващи се с 0.1% цени, което ще задълбочи дефицита по търговската сметка. САЩ така и не успява да спре разширяването на търговския си дефицит, което може да се отрази негативно на долара в сряда.

Изненади е възможно да видим и от Марио Драги, който ще говори в 15:00 часа българско време. Всички очакват от президента на ЕЦБ доста по-дързък тон, след като опасността от излизане на Франция от ЕС вече не е на дневен ред. Подобряващите се бизнес условия и инфлация са основание Централната банка да преразгледа политиката си на количествени улеснения и нулеви лихви, което би подпомогнало значително обменния курс на еврото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

През последните дни около изборите във Франция, еврото поскъпна спрямо кошницата, което доведе и до сериозен ръст спрямо австралийския долар. Към момента силата на биковете изглежда сравнително изчерпана. Изявлението на Марио Драги може да окаже влияние в рамките на днешната търговска сесия. Еврото остава слаба валута, както и австралийският долар, а това предполага осцилиране на двойката около средни стойности. Очакваме корекция.

EUR/NZD

Цената удари съпротивата, което поставихме преди седмици и успя да спре натискът на биковете. Кръглата цена при 1.5900 оказа своето психологическо въздействие върху инвеститорите. Малко вероятно е да видим нови резки покачвания, ако ситуацията се запази непроменена.

GBP/AUD

Отрицателните настроения около австралийския долар продължават да оказват благоприятно въздействие върху двойката. Прогнозата, за покачване на двойката, която публикувахме преди повече от месец, постигна поставените от нас цели. Покрай положителните данни за заетостта на Австралия, предприехме свиване на експозицията, но ефектът на поевтиняващата желязната руда ни позволи да предприемем нови покупки и да възстановим първоначалния обем на експозицията. От сегашна гледна точка, двойката е изправена по-скоро пред консолидация около двете цени, посочени на графиката. Ако сме прави е добре да се търгува прорейнджово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
fallback