fallback

Доларът поскъпна след заседанието на Фед

Банковите акции бяха основната движеща сила на капиталовите пазари

10:55 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

По време на търговията в сряда доларът поскъпна до 6-седмичен връх спрямо японската йена. Решението на Федералния резерв да остави лихвените проценти без промяна, както и надеждите за повишение на лихвените нива през юни, подкрепиха зелените пари. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути, се търгуваше на нива над 99 пункта.

В сряда бяха публикувани важни новини за американската икономика. Индексът на бизнес активността в услугите на Института за управление на предлагането (ISM), отчете повишение до 57.5 пункта за април. Предварителните прогнози на анализатори бяха за ръст до 55.8 пункта. В същото време частният сектор е създал нови 177 000 работни места. Това е по-малко в сравнение с месец по-рано, когато новосъздадените работни места в частния сектор на ADP достигна 255 000. В резултат на това щатската валута нарасна до 112.60 йени за долар, което е най-високото ниво от 21 март насам. Еврото отстъпи с 0.27% спрямо долар до 1.0897. "По-добрите данни за сектора на услугите в САЩ спомагат за засилване на аргумента, че Фед може да повиши лихвите около средата на годината", заяви Джо Манибо, който е старши пазарен анализатор в Western Union Business Solutions във Вашингтон.

Австралийският долар имаше най-лошо представяне измежду валутите на развитите пазари. Спрямо долара Озито поевтиня с около 1.5%, достигайки 0.7430. Британският паунд също отчете понижение на фона на коментарите, които дойдоха от Брюксел, че ЕС ще поиска авансово плащане от страна на Великобритания в размер на 100 млрд. евро, за да започне процедурата по излизане на страната от общността.

Златото се понижи на фона на силното представяне на долара, както и заради решението на Фед да запази основната лихва без промяна. Благородният метал поевтиня до 3-седмично дъно, достигайки 1 240 долара за тройунция. Фючърсите на среброто също завършиха деня на отрицателна територия, понижавайки се с 1.3% до 16.61 долара за тройунция. В същото време петролът успя да се повиши леко до 47.82 долара за барел, а сортът Брент поскъпна до 50.78 долара за барел. Причина за това бяха публикуваните данни за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 28 април запасите са се понижили с 930 000 барела до 527.8 млн. Предварителните прогнози на икономистите бяха за повишение със 120 000 барела. "Местното производство на петрол в САЩ отново се покачи, потвърждавайки вече утвърдената тенденция", каза Джон Килдуф, който е партньор в енергийния хедж фонд Again Capital.

Очакванията за повишение на лихвите в САЩ бе причина за силното представяне на банковите акции. SPDR S&P Bank ETF, който е борсово търгуван фонд, следящ определени банкови акции, нарасна с 0.75%, успявайки да задмине S&P 500, който завърши търговията със спад от 0.14 на сто. Nasdaq спадна до 6072.50 пункта, докато Dow Jones се повиши с 8.01 пункта, достигайки 20 957.90 пункта. "Ключът към това дали Фед ще повиши лихвите се намира в пазара на труда", заяви Мат Томс, главен инвестиционен директор във Voya Investment Management. "Истината е, че от трудовия пазар зависи дали ще видим по-висока инфлация", допълни още Томс.

В Европа водещите индекси имаха смесено представяне. Германският DAX30 нарасна до 12 527.84 пункта, а Euro Stoxx 50 се повиши с 0.14% или 5.10 пункта до 3 583 пункта. На другия полюс пък бяха FTSE100 и CAC40, които приключиха търговската сесия със спадове, съответно от 0.21% и 0.06%.

Днес предстои публикуването на данни за индекса на бизнес активността за Еврозоната. В 12:00 часа българско време ще бъдат представени и данните за продажбите на дребно. Този индикатор е важен, защото измерва промените в цените на стоките и услугите, закупени за потребление на домакинствата. В 19.30 часа предстои изявление на Марио Драги, председател на Европейската централна банка. В САЩ ще бъдат представени икономическите данни за молбите за помощи за безработни за седмицата до 28 април, както и данните за търговския баланс и фабричните поръчки.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Предвиждат се още две увеличения на лихвения процент за САЩ, а това дава добра предпоставка за поскъпване на щатския долар спрямо кошницата от валути. Възходящият тренд на зелените пари остава валиден. Двойката е на път да пробие горната граница на корективния канал. Погледната от високо, ситуацията изглежда положителна за щатския долар, но е възможно йената да се активира и да неутрализира възходящото движение на USD. Покупките ще бъдат по-удобни след корекция в рамките на низходящия канал.

USD/CAD

Скоро цената ще тества съпротивата на възходящия канал. Потенциалът за корекция, около горните граници е значителен, но това не означава, че късите позиции ще са нискорискови. Доларът е силна валута, докато канадецът е неутрална. Всякакви къси позиции при тази двойка ще трябва да търсят много плитки таргети.

GBP/JPY

Лирата успя да се покачи значително и спрямо йената, където в момента тества съпротивата около началото на клиновидната корекция. Около тези локални максимуми може да видим отпускане на ралито. Цялостната картина около лирата остава сравнително бича и всякакви продажби трябва да бъдат много добре калибрирани, за да успеят да понесат евентуален допълнителен скок при стойността на GBP спрямо кошницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 27.08.22 г.
fallback