fallback

Вниманието на пазарните участници е насочено към данните за заетостта в САЩ

Прогнозите са за 200 000 нови работни места извън земеделието, което с 27 000 по-малко от януарските стойности

11:35 | 10.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

ЕЦБ не изненада пазарите вчера, като остави основната си лихва на ниво 0.00%. Очакванията на ЕЦБ са, че лихвата ще остане на настоящото ниво или по-ниско дори след края на програмата за количествени улеснения. Припомняме, че количествените улеснения, наложени от ЕЦБ, ще продължат поне до края на 2017 г. Потвърдено беше, че покупките на финансови активи за 80 млрд. евро месечно от страна на централната банка ще продължи до края на март, след което обемът ще бъде понижен до 60 млрд. евро до края на текущата година. Все пак от банката оставиха вратичка за бъдещо увеличение на месечния размер или удължаване на самата програма за количествени улеснения. Това ще се случи, ако се прецени, че икономическите условия в еврозоната са станали неблагоприятни или пречат за бъдещото повишение на инфлацията към целевото ниво от 2%.

В последвалото изявление на президента на ЕЦБ Марио Драги стана ясно, че икономическият растеж в ЕС се очаква да бъде по-слаб, което се дължи основно на глобални фактори. Драги обнадежди инвеститорите, като заяви, че инфлацията в еврозоната ще се повиши до 1.7% през тази година, като през декември очакванията бяха за повишение до 1.3%. Все пак Драги подчерта, че това се дължи на по-скъпата енергия и хранителни продукти. Базисната инфлация остава ниска и се очаква да нарасне минимално в краткосрочен план.

Еврото бе окрилено от пресконференцията на Марио Драги и записа повишение от 0.34% спрямо щатския долар, достигайки в четвъртък 1.0578 долара за 1 евро. На единната валута помогна и повишението в молбите за помощи при безработица в САЩ, които нараснаха с 20 000 до 243 000. Показателят отскочи от 44-годишното дъно, което достигна миналата седмица. Все пак заявките остават в нивото под 300 000 за 105-а седмица поред, което отговаря на продължаващото засилване на пазара на труда.

Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към продължаващите тази седмица данни за трудовия пазар в САЩ. Ще бъдат публикувани данните за неселскостопанската заетост през февруари, като прогнозите са за 200 000 нови места, което с 27 000 по-малко от януарските стойности. Разбира се, може да видим изненади в данните, след като в сряда ADP публикуваха изненадваща стойност от 298 000 новооткрити работни места в частния сектор. Очаква се и понижение в нивото на безработица с 0.1 процентен пункта до 4.7%.

Разпродажбите при петрола продължават след записания солиден ръст в петролните запаси на САЩ от тази сряда. Припомняме, че Енергийната информационна администрация на САЩ обяви повишение в запасите от 8.2 млн. барела миналата седмица. Негативно влияние върху цените на петрола оказват и очакванията, че Фед ще вдигне лихвените ставки на предстоящото през следващата седмица редовно заседание. Според редица анализатори обаче ако ОПЕК не вземе решение за допълнително съкращаване на производството или за удължаване на срока на действие на настоящото споразумение, по-нататъшно нарастване на петролното производство в САЩ може да провокира спад на цените обратно към нивата около 40 долара за барел.

Европейските борсови индекси приключиха на зелена територия в края на изминалия ден след заседанието на ЕЦБ. Германският DAX30 поскъпна с 0.1% до 11 983.05 пункта следван от френския САС40, който се повиши до 4 987.00 пункта. Индексите отвъд океана също бяха обагрени в зелено през изминалия ден в очакване на данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Индустриалният Dow Jones, както и широкият S&P500 записаха ръстове от по 1% съответно до 20 890.45 пункта и 2 369.85 пункта. Акциите на Singnet Jewlers спомогнаха за покачването на S&P500, след като се повишиха с 8% до 70.03 долара за акция, вследствие на добър годишен финансов отчет.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

NFP ще повлияе на двойката пряко, тъй като щатският долар е зависим от днешния показател. Най-вероятно ще видим по-добри от очакваните стойности, тъй като и предварителните данни бяха достатъчно оптимистични. Това далеч не означава, че трябва да продаваме двойката в 15:30 ч. NZDUSD е коментиран регулярно в последно време, това беше най-подходящата двойка за търговия от началото на 2017 г. Щатския долар поскъпна през последните седмици поради редица причини. Нужна е корекция. По-вероятен сценарий при положително NFP е да видим рязка волатилност в низходяща посока и след това бързо компенсиране обратно нагоре. Поради това днешния ден няма да бъде подходящ за разширяване на късите позиции отворени около 0.71790. Щатският долар остава единствената валута подходяща за категорични покупки, но първо е необходима корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback