fallback

Доларът поскъпна във вторник, но остава далеч от декемврийските върхове

На американския фондов пазар имаше консолидация, която може да се разглежда както като циклично прибиране на печалби, така и като начало на по-дълбока корекция

12:17 | 08.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

По всичко личи, че седмицата ще бъде доминирана от надеждите, които инвеститорите влагат в срещата на Фед следващата сряда. Тогава повочето анализатори очакват да видим увеличение на основната лихва с 25 базисни пункта. Може да се каже, че пазарите са във фаза на изчакване - този петък ще видим данни както за нивото на безработица, така и за промяната в почасовото възнаграждение в САЩ. Инфлацията е в целевите рамки, както и безработицата и растежът на доходите. Банкерите от Федералния резерв заявиха твърдо през изминалите дни, че данни като тези са достатъчно основание за повишаване на лихвата в най-скоро време. Както цените на фючърсите и доходността по облигациите, така и златото, което достигна 4-седмично дъно във вторник, подкрепят тезата, че все пак ще видим увеличение. Ако петъчните данни за пазара на труда са в целевите граници, повишението другата седмица става почти неизбежно.

Изглежда, че дните на политическа несигурност за Обединеното кралство едва сега започват. Премиерът Тереза Мей опитва еднолично да определя условията по бъдещите преговори за напускане на ЕС, които би трябвало да започнат в края на март. За съжаление Мей не намира особено голяма опора от страна на партията си, но най-голямата пречка засега се оказва горната камара на парламента. Във вторник Камарата на лордовете за втора поредна седмица прокарва решение, което дава повече глас на законодателната власт в процеса на определяне на условията, които ще бъдат поставени пред Брюксел. Нерешен въпрос е и статусът на 2-та милиона британски граждани, живеещи в континентална Европа. Основните политически рискове пред страната в по-краткосрочен план са формирането на единна позиция за преговорите от страна на английските държавници, както и опасността от нов референдум в Шотландия.

Щатската валута записа леко повишение във вторник, но остана далеч от декемврийските върхове. В последните 2 седмици движенията на валутата са обусловени от очакванията за повишение на лихвата от страна на Фед през март. Голяма част от анализатори са съгласни, че доларът определено се намира в позиция на изчакване за данните от петък. Може да се каже, че очакванията за затягане на паричната политика в САЩ, които в процентно отношение се равняват на около 85%, са почти напълно отразени в цената. Данните за заетостта в петък ще са ключови и определящи за вземането на решението. Специалистите очакват, че дори донякъде разочароващи данни също биха подкрепили намеренията на Федералния резерв.

Доларовият индекс се покачи с 0.16% срещу кошницата от 6 валути, като най-осезаемо беше движението срещу британския паунд от 0.29%. Лирата напоследък е под натиск от данните, показващи забавяне в икономиката, особено в областта на потреблението. Приготовленията за започване на преговори с ЕС също не помагат на британския паунд. Във вторник двойката GBPUSD завърши на 1.2168 долара за паунд, което е най-ниското ниво от 7 седмици насам. Швейцарският франк беше другият голям губещ срещу долара, след излезлите данни, че алпийската държава е увеличила значително резервите си в чужда валута. Малко след това, председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан заяви, че франкът е значително надценен, както и че централната банка ще работи в посока валутата да остане евтина. Това нямаше как да не натисне цената и швейцарският франк изгуби 0.14% спрямо зелените пари, достигайки до нива от началото на януари насам. Двойката USDCHF образува връх за деня при 1.0170 франка за долар. Валутата, която поскъпна най-много срещу щатската е австралийският долар. Централната банка на Австралия запази непроменен основния лихвен процент при 1.50%. Силният оптимизъм за растежа на икономиката на централния банкер Майл Лоу предизвикваше волатилност през целия ден, като към края на сесията валутата се търгуваше с повишение от 0.17% процента, до нива от 0.788 долара за 1 австралийски долар.

На американския фондов пазар станахме свидетели на консолидация, която може да бъде разглеждана както като циклично прибиране на печалби, така и като евентуално начало на по-дълбока и дълга корекция. Видяхме спад и при трите основни индекса, нещо, което не се вижда напоследък. Индустриалният Dow Jones изгуби 30 пункта, или 0.14%, до 20.924 пункта. Широкият S&P загуби 0.29%, до нивото от 2.368 пункта, а технологичният Nasdaq загуби 15.26 пункта, до 5.833 пункта. След като увеличението на лихвения процент през март стана почти сигурно, пазарните участници се позиционират спрямо другите ключови събития, които очакват много отделни сектори, така и икономиката като цяло. Новина от вторник е и поредният туит на Доналд Тръмп - този път той заяви в социалната мрежа, че цените на лекарствата са твърде скъпи, което веднага се отрази на акциите в сектора.

Индексите на Стария континент завършиха на смесена територия за четвърта поредна сесия. Този път виновни бяха слабите макроикономически данни. Изключително разочароващи бяха данните за фабричните поръчки в Германия, както от вътрешни, така и чуждестранни купувачи. Данните от Обединеното кралство също са алармиращи, след като видяхме най-бавният от 2013 година насам темп на растежа на цените на жилища. Припомняме, че в края на 2016 г. са намалели както инвестициите в бизнеса, така и потреблението. Френският CAC40 остана непроменен, както и германският му еквивалент DAX30. Най-губещ за деня беше британският FTSE100, който записа спад от 0.15%, до 7337 пункта.

В ранните часове на сряда видяхме интересни данни за търговския баланс на Китай. Страната официално е заявила, че ще набляга на инфраструктурни проекти и ще стимулира вътрешното потребление, за да се освободи от зависимостта от евтиния износ. Изненадващо обаче, Китай не само е намалил излишъка, а е регистрирал дефицит за миналия месец. По-късно днес Филип Хамънд ще представи рамките на новия бюджет на Великобритания. Възможно е да бъдат обявени промени в данъчната политика в пакет с реформи, целящи да подпомогнат икономическия растеж. Това събитие ще е двигателят в дневната волатилност както при паунда, така и при британските акции. Пазарът на енергийни ресурси е възможно да бъде сериозно повлиян от данните за петролните запаси на САЩ, които ще излязат днес следобед. Проблемите със споразумението на ОПЕК напоследък откриват потенциал за поевтиняване на суровината в рамките на деня, ако видим повишение в запасите. Акцентът на деня ще са предварителните данни за заетостта в САЩ, изготвяни от ADP - тези данни не идват от правителството, но въпреки това се смятат за доста акуратни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

На 8 февруари коментирахме голямата вероятност за корекция след тест на съпротивата около 1250.77 долара за тройунция. В действителност цената рикошира с голяма точност от теста на психологическата съпротива. Предстоящата волатилност на щатския долар може да окаже влияние върху златото. Преди петъчните данни няма смисъл да се предприема никакво действие. Ща чакаме данните за заетостта и на тяхна база ще коригираме очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
fallback