fallback

Какво бе важно за инвеститорите през миналата седмица

Инфлацията в еврозоната достигна границата от 2% през февруари, чуват се все повече сигнали за увеличаване на лихвите в САЩ през март

12:09 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица бе богата на международни макроикономически и политически новини, които имат потенциала да повлияят на пазарите. Ето краткото обобщение:

България

Бюджетният излишък на България към края на януари възлиза на 884,2 млн. лв. Резултатът Министерството на финансите отдава основно на излишък по националния бюджет и по европейските средства.

Страната ни влезе в топ 5 държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен ръст на продажбите на дребно през декември 2016 г. През последния месец на миналата година продажбите на дребно у нас ускоряват ръста си до 4% на годишна база спрямо 2,4% през ноември.

Безработицата в България се увеличава леко през първия месец на годината спрямо декември 2016 г. - до 7,2% от 7,1%, сочат последните данни на Евростат. Като цяло безработицата остава на стабилно ниво през последните четири месеца - между 7,1% и 7,2%. На годишна база обаче тя отбелязва доста по-сериозен спад – през януари 2016 г. е 7,9%.

ЕС и еврозоната

Равнището на безработицата в еврозоната през януари остава 9,6%. Инфлацията в еврозоната достигна границата от 2% през февруари за първи път от четири години насам. Базисната инфлация (без нестабилните цени на енергията и храните) остава непроменена на ниво от 0,9% - доста под целта на ЕЦБ (повече тук).

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи „Бялата книга за бъдещето на Европа". В „Бялата книга“ се включват пет възможни стратегии за развитието на ЕС. Според Юнкер документът ще стимулира дебат за бъдещата посока на блока и ще бъде включен в окончателната декларация от срещата на върха на ЕС по повод на годишнината от създаването на съюза, която се отбелязва на 25 март в Рим.

Камарата на лордовете призовава за промени в закона за Brexit. Камарата на лордовете иска британското правителство да гарантира правото на оставане на три милиона граждани на различни държави от ЕС, които живеят на Острова, като това трябва да стане преди старта на преговорите с Брюксел оттеглянето на Великобритания. Премиерът Тереза Мей обяви, че ще отхвърли желаните промени, което ще върне закона обратно в Камарата на лордовете. Според установената процедура законопроектът не може да бъде даден за подпис на кралица Елизабет Втора, докато двете камари не го приемат в еднакъв вид, съгласувайки до последната запетая.

В Италия се роди нова партия. Водещи членове от левия спектър обявиха оставките си от Partito Democratico (PD) и стартираха „прогресивно и демократично движение“. Сред дезертьорите са гуверньорите на Тоскана и Пулия Енрико Роси и Роберто Сперанса. Новата формация се появи заради спор за курса на председателя на PD и бивш министър-председател Матео Ренци, който иска отново да кандидатства за председателството на партията на 30 април. Смята се, че разцеплението може да струва на партията на Ренци около 5% от гласовете.

Франсоа Фийон, кандидат на консервативната републиканска партия за президент на Франция, попада под все по-силен натиск. Прокуратурата разследва Фийон за корупция, обвинявайки го в създаване на фиктивна заетост на съпругата му. Полицията претърси апартамента му в Париж.

Водещи републиканци се отвърнаха от Фийон, а Ален Жюпе, който загуби в първичните избори срещу Фийон, вече говори за възможното си влизане в надпреварата.

Седмицата донесе лоши новини и за Марин льо Пен от Националния фронт: Европейският парламент вдигна имунитета ѝ и така даде възможност прокуратурата във Франция да стартира проверка срещу нея. Твърди се, че през 2015 г. льо Пен е публикувала в Twitter снимки на насилствени актове на „Ислямска държава“. Разпространението на изображения с насилие е престъпление във Франция.

Най-големият победител от последните седмици е Еманюел Макрон, който вече води пред Фийон и скъсява преднината на льо Пен.

Правителството на Австрия даде зелена светлина за удължаване на максималния срок на падежи по държавните облигации. Сега може да бъдат издавани облигации с падеж от 100 години, докато максималният срок досега беше 70 години. Според австрийските власти обаче не се предвижда скоро да бъде емитирана емисия от 100-годишни облигации.

Инспекторите на международните кредитори се завърнаха в Гърция и осъществяват преглед на изпълнението на договорените реформи от страна на гръцкото правителство. Става дума преди всичко за намаляване на данъчните преференции и за реформиране на правото за стачки, както и на пенсионната система и приватизацията. Все още не е ясно кога инспекторите на Тройката ще представят окончателния си доклад, който ще е решаващ за това дали Гърция ще получи следващия транш от текущата програма за помощ.

Германската минимална работна заплата е по-скоро ниска в сравнение със заплатите в други страни от Западна Европа въпреки увеличението от началото на годината с 8,84 евро, според проучване на WSI. С изключение на Гърция, минималната работна заплата е била повишена през 2016 г. във всички 22 страни от ЕС, в които в законодателството е залегнало понятието за минимална заплата. За България тя беше повишена до 420 лева от 380 лева година по-рано.

САЩ

Първата реч на Доналд Тръмп пред Конгреса на САЩ не донесе нова съществена информация за икономическите планове на администрацията му. Въпреки това правителството очевидно работи по преструктуриране на бюджетните разходи. Според съобщения в медиите плановете са бюджетът на Федералната агенция за опазване на околната среда (EPA) да бъде свит с една четвърт до 6,1 млрд. долара. Съкращения се предвиждат и за бюджета на Държавния департамент, особено по отношение на помощите за развитие. И бюджетите за социалните и пенсионните разходи могат да бъдат свити, но за военните разходи се предвижда увеличение с около 10%.

Уилбър Рос бе избран от Сената на САЩ за министър на търговията. Милиардерът получи и няколко гласа от лагера на опозиционните демократи. Сенатът също така потвърди, че Рик Пери ще е новият американски министър на енергетиката. Пери се счита за климатичен скептик и дори настояваше преди години за премахване на Министерството на енергетиката.

 

After #Yellen speech, market sees nearly 100% chance of #Fed rate hike in March. pic.twitter.com/OC7iV31NHL

— IIF (@IIF) March 3, 2017

Различни представители на Федералния резерв сигнализираха, че централната банка може да повиши основните лихви още на следващото си заседание на 15 март. След реч на председателя на Фед Джанет Йелън пазарнокотираната вероятност за повишаване се увеличи до почти 100%.

Китай

Средните китайски почасови надници са се увеличили значително през последните 10 години. Според последните данни китайските служители са печелили средно през 2016 г. по около 70% от сравнимите заплати в страните от южния ЕС и повече от своите латиноамерикански колеги (с изключение на тези в Чили). Това е особено видно от развитието на средните почасови надници в производствения сектор: между 2005 и 2016 г. те са се утроили до 3,60 долара на час, което е доста над средните заплати за бразилците (2,70 долара) и мексиканците (2,10 долара). От друга страна, средната почасова работна заплата в производствения сектор в Индия от 2007 г. насам е стабилна на ниво от 0,70 долара.

Япония

В Япония базисната инфлация се повиши за първи път през януари от повече от година. Потребителските цени са нараснали с 0,4%.

Австралия

Австралийският брутен вътрешен продукт е нараснал през четвъртото тримесечие на 2016 г. с 1,1% на тримесечна база. Така Австралия избегна изпадането в рецесия - сега страната се радва на цели 102 тримесечия без рецесия. В най-новата история само Япония се радва на по-дълга подобна серия от всички страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Индия

По данни на националния статистически офис индийската икономика е преминала изненадващо добре през последиците от демонетизацията през ноември. Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал през четвъртото тримесечие на 2016 г. със 7% в сравнение с предишната година, което е само с 0,4% процентни пункта по-малко, отколкото през предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
fallback