fallback

Инвеститорите ще следят внимателно речта на Доналд Тръмп пред Конгреса

Ако очакванията не се оправдаят, корекцията в цените е почти неизбежна

11:28 | 28.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Индексът Dow Jones завърши с 12-та поредна печеливша сесия в понеделник. Ако измерителят добави само още една, това ще бъде рекорд за цялата му 120-годишна история. Несигурността около бюджетното предложение на Доналд Тръмп във вторник, както и слабите макроикономически данни от САЩ отслабиха долара спрямо кошницата от валути. Въпреки противоречивите данни, загубите бяха възвърнати след изказването на президента на Фед за Далас Робърт Каплан в подкрепа на позицията за увеличение на лихвения процент през март. В Европа бъдещето на Обединеното кралство изглежда все по-несигурно след излязлата информация, че Шотландия се готви за нов референдум за независимост след март.

Индексът на планираните продажби на готови жилища за месец януари в САЩ разочарова анализаторите. Жилищният пазар в страната напоследък се развива добре, но може би сега виждаме известен спад в потребителското доверие. Прогнозите бяха за увеличение от 0.9% до 1.1% спрямо декември, но видяхме спад от 2.8%. Въпреки това стойностите за януари тази година са с 0.4% по-високи от тези за януари 2016 г. В понеделник станахме свидетели на още един противоречив сигнал за потребителската активност с неочаквано слабите данни за поръчки на дълготрайни стоки. През месец януари те са намалели с 0.2% спрямо предходния месец. Тъй като тези стоки изискват сравнително големи инвестиции, спадът в търсенето им е един от изпреварващите фактори, показващи нивото на потребителското доверие. Влошеният изглед за бъдещото потребление в САЩ натисна долара спрямо кошницата от 6 основни валути. Загубите бяха неутрализирани след изказването на Робърт Каплан, а доларовият индекс се покачи с 0.04%, достигайки ниво от 101.13 пункта.

От протокола от заседанието на Федералния резерв през януари стана ясно, че няма да се избързва със затягащи мерки, ако икономиката се движи уверено и в целевите граници. Робърт Каплан прогнозира, че потреблението ще помогне на икономиката да нарасне с повече от 2% през тази година. По-рано този месец от него чухме, че затягането на паричната политика ще се случи "по-скоро рано, отколкото късно". В понеделник той поясни, че това за него означава "в близкото бъдеще". Според някой калкулации шансът Фед да увеличи основната лихва през месец март достигна до 50 процента. Ключов индикатор остава растежът на заплатите. Ако централните банкери искат да изпреварят инфлацията, а не да я следват, то тогава да действат спрямо водещ инфлацията фактор, какъвто е растежът на заплатите.

В Европа бяха изнесени добри данни в изследванията за потребителското доверие и бизнес климата в еврозоната. От известно време ставаме свидетели на подобряващи се фактори както за бизнеса, така и за потребителското доверие в еврозоната. Изглежда политиките, целящи повишаване на инфлацията, дават резултат, тъй като виждаме и добър ценови растеж. Бъдещото напускане на ЕС от Великобритания отново предизвика несигурност. Според вестник Times Шотландия отново се готви за референдум за независимост. Припомняме, че предният такъв референдум от 2014 г. беше спечелен от лагера на оставащите с едва 5% разлика. Лирата веднага реагира на излязлата новина и достигна 2-седмично дъно спрямо долара до цената от 1.2380 долара за паунд.

На капиталовия пазар видяхме още едно поскъпване на индексите в САЩ, като за това допринесоха основно акциите на авиолиниите, както и някои компании от оръжейния сектор. Американските индекси продължават с рекордите, като Dow Jones затвори с 15.68 пункта повишение, на стойност от 20 837 пункта. Последната толкова дълга печеливша серия на индекса, която е била през 1987 г., му е донесла 9.2% увеличение, в сравнение със скромните 3.9% от това рекордно рали. S&P500 отново затвори рекордно високо, повишавайки се с 0.10% в понеделник. Широкият измерител на американската икономика е нагоре с 10.8% от изборите, проведени на 8 ноември. През 2017 г. обаче, темпото е много по-бавно. Повечето индекси в Европа приключиха на неутрална територия, тъй като инвеститорите разглеждат и осмислят излезлите отчети.

Във вторник ще видим данни за потребителското доверие в САЩ, както и за прогнозния БВП. Акцентът на деня ще бъде речта на Доналд Тръмп пред американския Конгрес. Новоизбраният президент ще направи първото си, дългоочаквано от пазарите предложение за изменение на бюджета. В понеделник научихме, че ще бъде орязан бюджетът на Държавния департамент, който играе ролята на външно министерство. Освен това, Тръмп обяви рекордното 9% увеличение на военния бюджет. Що се отнася до икономиката, той изяви желание да се справи със здравната реформа, преди да започне данъчната и инфраструктурната. Това са трите големи икономически обещания от предизборната кампания, а пазарите растяха заради неясните планове за фискални стимули. Пазарните участници ще следят зорко всяка дума от речта, а ако очакванията не бъдат оправдани, корекцията в цените е почти неизбежна.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

През последните дни двойката се покачи. На 15 февруари търгувахме с дълги позиции двойката, заради положителните данни за инфлацията в САЩ. Поскъпването е сравнително колебливо, но въпреки всичко достигна целта ни от 1.31500. Краткосрочната позиция, отворена на 15 февруари, според тренд потвърждаващата фигура – „флаг“ не успя да оцелее, но за сметка на това по-дългосрочната покупка успя да компенсира загубата, въпреки по-малкия си обем. Двойката към момента не се движи адекватно според фундаменталния контекст, което я прави неефективна за търговия. Ще наблюдаваме изявлението на Канадската централна банка утре в 17:00 часа, както и данните за БВП на 2 март. Много е възможно тези две събития да конкретизират движението на двойката за следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
fallback