fallback

Златото изненада приятно инвеститорите в ценни метали

Благородният метал достигна тримесечен връх в четвъртък насред бушуващата политическа несигурност както в САЩ, така и в Европа

11:50 | 24.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Вчера бяхме свидетели на множество събития, които целодневно оказваха своето влияние. Определено гвоздеят на деня бе публикуването на петролните запаси в САЩ и последвалият ръст в цените на двата основни сорта петрол. Щатският долар бе обект на нов пазарен спад спрямо кошница от валути. Американските индекси постигнаха смесени резултати в края на търговската сесия, докато европейските измерители регистрираха слабо представяне и завършиха на червена територия. Приятна беше изненадата за инвеститорите в ценни метали. Златото достигна тримесечен връх насред бушуващата политическа несигурност както в САЩ, така и в Европа. В последния ден от седмицата инвеститори и анализатори ще следят три основни събития: публикацията на Британската банкова асоциация (BBA) за одобрените кредити, индекса на потребителските цени, идващ от Централната банка на Канада, а за финал индекса на продажбите на нови жилища в САЩ.

Пазарът реагира с известно закъснение на данните за петролните запаси на САЩ, като раздвижването започна около 40 минути след обявяването на новината. По-осезаемо бе движението при американския сорт петрол WTI, който записа ръст от 1.6%, за да достигне дневен връх при 54.94 долара за барел. Бенчмарк сортът Brent се представи сравнително по-скромно като регистрира покачване от 1.3% и търговски пик при 56.26 долара за барел. Двата сорта достигнаха тавана на своя 4 доларов рейндж, който се наблюдава от началото на годината. Подобна сравнително слаба волатилност е пряк резултат от изявленията на ОПЕК и други страни износителки на черно злато за евентуалното намаляване на производство. Някои анализатори си позволиха да прогнозират стойност от 75 долара за барел в края на 2017 г. С оглед предстоящите събития около ОПЕК предстои да видим дали подобна прогноза е реалистична.

Щатската валута се представи слабо спрямо кошница от валути в четвъртия ден от седмицата. Доларът поевтиня най-осезаемо спрямо британската лира с около 0.95%, като достигна дневен връх от 1.2555 долара за 1 паунд. Спрямо японската йена зелените пари се обезцениха с около 0.54%, достигайки шестдневно дъно от 112.68 йени за 1 долар. Идентично процентно изменение видя и двойката EURUSD.

Социологически проучвания за френските президентски избори, прогнозиращи загуба за крайнодесния кандидат Марин льо Пен, тласнаха еврото в положителна посока спрямо американската валута. Неясното изказване на новият финансов министър на САЩ Стивън Мнучин за данъчната реформа и мъгливите новини от ФЕД за предстоящата среща през март оказаха негативен ефект върху щатската валута. По всичко личи, че с предстоящия изборен сезон в Европа политическият живот ще диктува пазарните движения поне до средата на 2017 г.

Индексът на сините чипове Dow Jones постави рекорд като завърши на зелена територия за 10-та поредна сесия, като отбеляза ръст от 0.17%. Широкият S&P500 също имаше с какво да се похвали, макар и с по-скромната добавка от 0.04%, докато технологичният Nasdaq100 прекрати положителната си серия и записа загуба от 0.43%. Основна причина за разнородното представяне на американските индекси бе гореспоменатото изказване на Стивън Мнучин. Данъчната реформа, предприета от Мнучин, ще има за цел да влезе в сила преди август тази година. При Европейските борси трендът беше по-ясно изразен. Германският DAX30 завърши на червено с 0.42% загуба. Същият процент спад отбеляза и британският FTSE100, докато френският CAC40 регистрира по-малка загуба от 0.04%. Като основен фактор повлиял за червения завършек на европейските пазари бяха новините около корпоративните печалби.

Инвеститорите на злато имаха повод за празнуване през изминалата търговска сесия. Цената на ценния метал достигна до 3-месечен връх. Спот цената видя най-сериозния си дневен растеж от 6-и февруари насам, като достигна ценови връх от 1 249.56 долара за тройунция. Фючърсната цена пък се покачи с 18.10 долара, за да изкачи до 1 251.40 долара за тройунция. Политическата несигурност в Европа и САЩ и неясното бъдеще на двете най-силни валути тласнаха инвеститорите към активи убежища, за какъвто се приема златото.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

BUND

На 23 декември публикувахме: "На 29 ноември публикувахме следния коментар за инструмента: „Облигацията достигна диагоналната подкрепа, началото ѝ е дъното от септември 2013 г. Това е трендлинията на 3-годишен тренд, която представлява подкрепа от сериозна величина. Въпросът е, ще успее ли тя да удържи корективното поевтиняване на инструмента или мечките все още са твърде силни и техните отрицателни настроения ще задълбочат понижението. Независимо от всичко BUND остава с добри възможности и добра цена за търсене на нови дълги позиции. За момента само наблюдаваме ситуацията и търсим подходящ момент за покупки, първоначално с малки обеми.“

На 9 декември Европейската централна банка обяви решението си за удължаване на количествените улеснения. Ще се изкупуват облигации на стойност от 60 млрд. долара месечно до декември 2017 г. Това е подходящ контекст за покупки на BUND. Именно това решение бе важно за нас, когато публикувахме анализа на 29 ноември. Възможно е да видим ускорение на цената, но ако тя коригира ще бъде добра възможност да купят всички, които са пропуснали момента с изявлението на ЕЦБ.“

Към момента инструментът се движи по план и през последните седмици регистрира значителен ръст. Първата сериозна съпротива, очакваме да бъде около историческия връх. Ако облигацията достигне нива около 166.500 ще започнем частично свиване по дългите позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
fallback