fallback

Политическата несигурност в Европа подкопава позициите на единната валута

Същевременно основните европейските индекси приключиха сесията на зелена територия благодарение на благоприятните макроикономически данни

11:13 | 22.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Определено пазарите ще запомнят вторник с доброто представяне на щатския долар и основните борсови индекси отвъд Океана. Американската валута достигна невиждани за инвеститорите нива от близо седмица търгуване, докато индексите S&P 500 и Dow Jones записаха поредни исторически рекорди. Въпреки това близкото бъдеще пред финансовия свят в САЩ продължава да бъде мъгливо. Политическата несигурност на Стария континент продължава да подкопава позициите на единната европейска валута. В същото време основните европейските индекси приключиха сесията на зелена територия благодарение на благоприятните макроикономически данни. На пазара на петрол суровината достигна до 3-седмичен връх във вторник. Намеренията на ОПЕК да намали добива тласнаха цените на черното злато нагоре.

В малките часове на вторник инвеститори от цял свят бяха насочили поглед към далечна Австралия, където Австралийската централна банка публикува протокола от последното си заседание. Обикновено пазарът не реагира еднозначно на такъв тип вести - наблюдава се сериозна волатилност през повечето време. Двойката AUDUSD рязко поевтиня от 0.7676 щатски долара за един австралийски до 0.7649, но впоследствие се върна обратно и надгради до нивото 0.7683.

Подобна ситуация наблюдаваха анализаторите, насочили поглед към британския паунд. Представители на АЦБ отговаряха на въпросите на депутати за последния си инфлационен доклад, а пазарът не закъсня със своята реакция. Ситуацията с GBPUSD се разви по сходен начин с тази на AUDUSD - първоначално поевтиняване на двойката от ниво 1.2457 до 1.2301 долара за паунд, за да се изкачи стремглаво до 1.2483. Подобни събития могат да предоставят информация за евентуална промяна на основния лихвен процент. Инвеститорите трябва да бъдат подготвени за сериозна волатилност и липса на формиране на тренд.

Коренно различна обаче бе ситуацията с щатския долар. Валутата записа най-доброто си представяне спрямо еврото от известно време насам, като най-ниското ниво за деня за EURUSD бе 1.0525 или близо 0.60% спад. Спрямо японската йена зелените пари достигнаха 113.77 йени за 1 долар или близо 0.48% увеличение. Доларовият индекс (показател, измерващ поведението на щатската валута спрямо шестте най-силни валути) също отбеляза ръст от 0.43% и достигна нивото 101.38. Според множеството пазарни анализатори зад покачването на долара стоят двете последователни изказвания на двама от членовете на Фед - Нийл Кашкари и Патрик Харкър.

Силните напоследък макроикономически данни, както и растяща инфлация, доведоха до намерения от страна на ръководството на Фед за съвсем скорошно вдигане на лихвените нива - вероятно още през месец март. В подкрепа на щатската валута се оказва нарастващата политическа несигурност в Европа. Дори позитивните икономически данни за бизнес активността в от двете най-силни икономики в еврозоната - Германия и Франция - не успяха да попречат на доларовия възход спрямо еврото. Тяхното отражение обаче се видя най-ясно при европейските индекси, които се повишиха значително след публикуването на макроикономическите данни. Германският DAX30 завърши сесията с 1.18% ръст, докато френският CAC40 с малко по-скромните 0.49%.

Индексите от другата страна на Океана също имаше с какво да се похвалят през изминалата сесия. Dow Jones записа ръст от 0.58%, S&P 00 нарасна с 0.60%, докато NASDAQ регистрира ръст от 0.47%. Освен гореспоменатите вече фактори основна заслуга за прогреса на американските пазари има и ключовото назначение на генерал Макмастър, който ще е съветник по сигурността на Тръмп - поредно доказателство за изключителната сетивност на пазара към всякакви новини от политическия свят от началото на годината. Някои анализатори дори стигнаха по-далеч, заявявайки, че не икономиката на САЩ е в подем, а по-скоро политическата несигурност в Европа диктува събитията.

В очакване на данните за петролните запаси в четвъртък инвеститорите в петрол видяха покачване и при двата базови сорта във вторник. Американският петрол WTI нарасна с 0.66%, докато европейският бенчмарк Brent с 0.9%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

GBP/USD

Валутната двойка започва да коригира краткосрочното си възходящо движение от вторник. Цената има възможността да тества зоната на подкрепа около локалния максимум на 1.2474. Днес в 11:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт във Великобритания. При по-високо четене на икономическия индикатор от очакваното, цената ще получи необходимия импулс да стигне до зоната на съпротива от 1.2506.

NZD/USD

От чисто техническа гледна точка валутната двойка предоставя добра възможност за продажба с потенциал да тества зоната на подкрепа 0.7130. Цената се намира под 60-периодната плъзгаща се средна, а стохастичният осцилатор започва да излиза от свръхкупените си стойности. Последните 4 мечи бара показват отхвърляне от по-високия локален максимум. Днес в 17:00 часа българско време ще бъдат публикувани данни за щатската икономика, касаещи продажбите на недвижимо имущество. При по-високи от очакваните стойности, валутната двойка ще получи нужния фундаментален импулс за достигане на стойностите от 0.7130.

NZD/JPY

Валутната двойка предлага ситуация, при която цената се е оттласнала от пълзящата средна явяваща се съпротива и в момента сме в очакване на пробив на подкрепа, тествана няколко пъти преди това. При падане под 81.030 може да се очаква движение до 80.655.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 04.09.22 г.
fallback