fallback

Щатският долар продължи поевтиняването си

Зелените пари поевтиняха с 0.32% спрямо кошницата от 6 основни валути, като най-голямо увеличение вчера записа британският паунд

11:34 | 26.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Вчера Доналд Тръмп спази поредното си предизборно обещание и подписа указ за изграждането на стена по границата с Мексико. Тръмп посочи, че изграждането на стената трябва да започне веднага, като това ще е от полза и за двете страни. Новият президент на САЩ посочи, че Мексико ще възстанови разходите по изграждането на стената, които първоначално ще бъдат поети от американските данъкоплатци, без да уточни как ще стане това. От своя страна мексиканският президент Енрике Пеня Нието посочи, че страната му няма да плаща за такава стена и че този указ може да го накара да отложи посещението в САЩ, което бе предвидено за 31 януари. Официалното обявяване на изграждането на стена по границата на САЩ с Мексико повлия положително на мексиканското песо, което поскъпна спрямо щатския долар до 21.0662 песо за долар.

Щатският долар загуби позиции не само спрямо песото, но и спрямо кошницата от валути. Зелените пари поевтиняха с 0.32% спрямо кошницата от 6 основни валути, като най-голямо увеличение вчера записа британският паунд. Лирата поскъпна с 0.91% до 1.2633 долара за паунд. Разпродажбите на долара продължават не само заради спада по доходността на щатските държавни ценни книжа, но и заради опасението на инвеститорите, че Тръмп може да предприеме действия, с които да отслаби силния според него долар.

Друго важно събитие през изминалия ден бе пробивът на психологическото ниво от 20 000 пункта от страна на индекса Dow Jones. Това подкрепи оптимизма на пазарните участници и ги насочи към по-рискови активи. От създалата се ситуация пострада златото, което поевтиня с 0.68% до 1 200.86 долара за тройунция. В краткосрочен план пазарните анализатори очакват ценният метал да продължи да поевтинява. На пазара на петрол увеличението от 2.8 млн. барела на петролните запаси на САЩ причини спад и в цената на суровината, която се възстанови в края на деня. Пречка за поскъпването на черното злато е и решението на Тръмп да прекрати зависимостта на САЩ от вноса на горива, като увеличи производството в страната.

Банковият сектор в Европа допринесе за зелената вълна при борсовите индекси вчера. Германският DAX30 се покачи с 1.8% до 11 818.95 пункта, след ръст от 5.7% в акциите на Deutsche Bank. Френският САС40 се търгуваше на ниво от 4 878.50 пункта, вследствие на скок в акциите на Société Générale SA от 4.3%. Най-голямото събитие на борсите през изминалия ден бе пробивът на психологическото ниво от 20 000 пункта на индустриалния Dow Jones, който приключи сесията на ниво от 20 066.45 пункта. За преминаването на тази граница от момента, в който индексът достигна 19 000 пункта на 22 ноември 2016 г. до сега, най-голяма заслуга имат акциите на Goldman Sachs Group Inc. (154.6 пункта), International Business Machines Corp. (90.6 пункта), Boeing (75.5 пункта), Walt Disney Co. (69.8 пункта), UnitedHealth Group Inc и Apple Inc с по 56 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Лирата тества зоната около 1.2700 – горната граница на консолидационния канал. Още на 11 януари публикувахме средносрочната нашата средносрочна визия за лирата. Тогава писахме: „Двойката се върна отново до нивата от октомври месец и можем да кажем, че тества широката зона на подкрепа около 1.200. Това е солидна психологическа зона около, която е много вероятно да видим обръщане на ценовото движение. Под обръщане имаме предвид циклични флуктуации в рамките на хоризонталния коридор, оформящ се между 1.27000 и 1.20000. „

Въпреки моментните смущения и колебания на цената, двойката успя да се покачи до ключовото ниво на съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:52 | 01.09.22 г.
fallback