fallback

Златото изгуби привлекателност сред пазарните участници

Държаните позиции в ценния метал от страна на Борсово-търгуваните фондове (ETF), които следят цената му, са спаднали с 0.9%

10:46 | 25.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Вчера Върховният съд на Великобритания остави решението за излизане на страната от Европейския съюз в ръцете на парламента. С 8 гласа „за“ и 3 „против“ съдът е постановил, че правителството може да задейства член 50 от Лисабонския договор само с одобрението на парламента. Председателят на Върховния съд лорд Нюберг допълни, че правителството на Обединеното кралство няма нужда да се консултира с регионалните правителства на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, преди да стартира член 50. Решението на съда предизвика сериозна волатилност при лирата, която в крайна сметка записа повишение с 0.12% спрямо щатския долар и достигна до 1.2531.

Друго важно събитие вчера, макар и неочаквано, бе повишението на водещата овърнайт лихва от страна на Турската централна банка. Институцията обяви, че увеличава водещата си лихва от 8.50% до 9.25%, като оставя без промяна дневната си лихва и едноседмичната лихва по рефинансиране. Веднага след излизането на информацията турската лира спадна с 1.25 до 3.7818 лири за долар. Повишението на лихвата в Турция бе изненадващо на фона оказвания от президента на страната Реджеп Ердоган натиск върху централната банка да намали лихвените проценти с цел стимулиране на икономиката. Централните банкери обявиха, че повишението е било необходимо заради слабото вътрешно търсене и високата инфлация в краткосрочен план.

Златото изгуби привлекателност сред пазарните участници след съобщение, че държаните позиции в ценния метал от страна на Борсово-търгуваните фондове (ETF), които следят цената му, са спаднали с 0.9%. Златото остава в тесен рейндж между 1 200.00 - 1 220.00 долара за тройунция. От друга страна, петролът записа леко повишение от 0.82% до 52.96 долара за барел, след появилите се новини, че по-голямата част от страните от ОПЕК към момента са съгласни да намалят още производството си за сметка на увеличеното производство от страна на Нигерия и Либия, които не са включени в споразумението от Виена в края на миналата година. Либия достигна 3-годишен връх в добива си до 715 000 барела дневно. Американският петролен институт (API) обяви ръст в петролните запаси на САЩ през миналата седмица от 2.93 млн. барела. Днес вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към петролните запаси на САЩ обявени от Американската енергийна агенция, като очакванията са за ръст от 1.5 млн. барела.

Решението взето от Върховния съд на Великобритания постави под натиск лондонския UK100, който записа понижение от 0.7% до 7 174.80 пункта, на фона на зелената вълна обхванала другите европейски индекси. Германският DAX30 се повиши с 0.7% до 11 630.65 пункта, след ръст в акциите на софтуерния гигант SAP, който отчете увеличение на оперативната си печалба с 4% през последното тримесечие. Индексите зад Океана също приключиха на позитивна територия, след като президентът Тръмп подписа заповед за съживяване на проекти за ключови петролопроводи в САЩ. Индустриалният Dow Jones отново се доближи изключително близко до психологическото ниво от 20 000 пункта, подкрепен от акциите на E I du Pont de Nemours and Co, International Business Machines и Intel, които поскъпнаха със съответно 4.49%, 2.85% и 2.31%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Двойката поевтиня според очакванията ни. Данните за инфлацията се оказаха по-слаби от очакваното и австралийският долар бе подложен на натиск. Вчера споделихме очакванията си за австралийския като потенциален инструмент за скъсяване: „Двойката достигна целта при 1.010 и незабавно се оттласна. За момента двойката остава неутрална без ясно изразен тренд. Всякакви покачвания над 1.010 ще отслабят силите на купувачите. Утре рано сутринта ще бъдат публикувани данни за инфлацията в Австралия. Ако данните са по-слаби от очакваното има голяма вероятност двойката да се върне в зоната около 0.9853.“

През днешния ден двойката тества зоната около 0.9853.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 04.09.22 г.
fallback