fallback

Днес щатският долар може да поскъпне допълнително спрямо йената

Очакват се данните за продажби на готови жилища в САЩ в 17:00 часа българско време

12:01 | 28.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

За 9-ти пореден месец индексът на потребителските цени в Япония записа понижение през вчерашния ден. Измерителят се понижи до отрицателна стойност от -0.4%, показвайки по този начин колебливото състояние на японската икономика. Тези данни повлияха на японската йена, която поевтиня спрямо щатския долар за пореден ден. Двойката USD/JPY се търгуваше в края на изминалия ден на ниво от 117.47 йени за долар. За слабостта на японската валута помогна и свиването на разходите на домакинствата в страната с 1.5%. През настоящата седмица анализаторите очакват слабостта на йената да продължава, след като и нивото на безработица отчете ръст с 0.1% до 3.1%.

Днес щатският долар може да поскъпне допълнително спрямо йената след излизането на данните за продажби на готови жилища в САЩ в 17:00 часа българско време. Индексът обобщава изменението в проценти спрямо предходния месец на подписаните договори за продажби на съществуващи еднофамилни домове и определя посоката на развитие в жилищната сфера в САЩ. Очакванията на пазарните анализатори са за повишение на продажбите с 0.6% на месечна база, което е индикатор за подем на икономиката.

Петролът продължи да поскъпва и през вчерашния ден след като от Венецуела обявиха, че от 1 януари 2017 г. страната ще намали добива си с 95 000 барела дневно. В момента добивът в страната се равнява на 2.4 млн. барела на ден. Президентът на страната Николас Мадуро обяви, че ще посети други страни производителки на черно злато, за да рекламира сключеното споразумение през ноември за ограничаване на добива. Лекият суров петрол сорт WTI вчера достигна цена от 53.83 долара за барел.

Последната борсова седмица за тази година започна с повишения за европейските борсови индекси. Германският DAX30 се повиши до 11 466.35 пункта, въпреки спада в цената на акциите на Deutsche Bank с 1.5%. Анализаторите твърдят, че сега европейският банков сектор е в по-добро здраве в сравнение с преди година, но инвеститорите все още трябва да бъдат внимателни. Щатските борсови индекси също се търгуваха на зелена територия, като Dow Jones продължава да се търгува в подножието на психологическото нито от 20 000 пункта. Широкият S&P500 се повиши с 0.2% до 2 265.10 пункта през изминалия ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

В момента пазарите не са много волатилни и това е нормално предвид коледните и новогодишни празници. Може да разгледаме, какво ни показва „картинката“ за след празниците. При EURJPY се наблюдава възходяща тенденция, като особено внимание може да обърнем, че двойката бележи по-високи дъна и намира отпор в зоната на съпротива при 123.30/123.50. Особено влияние на цената може да окажат, възходящата тренд линия и двете пълзящи средни, които се явяват динамични нива на подкрепа. При така стеклите се обстоятелства, можем да станем свидетели на импулс, който да отведе цената над зоната на съпротива и дори да отбележи нов връх, след 15 декември.

GBP/NZD

Двойката се търгува в близост до зона на солидна подкрепа около 1.7700/1.7730. В момента цената не се движи от влияещи икономически фактори, което от своя страна може да доведе до по-дълбока корекция. Ключово движение за двойката ще е преодоляването на съпротивата при 1.7837, което от своя страна ще отключи импулс и има възможност да отведе цената до нива от порядъка на 1.8000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 04.09.22 г.
fallback