fallback

Въпреки запазването на лихвата в Турция лирата поскъпна спрямо долара

Паричната политика на страната ще бъде водена от прогнозите за инфлацията

11:59 | 21.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През изминалия ден Централната банка на Турция запази основната лихва в страната на ниво от 8.00%, въпреки че финансовите анализатори предвиждаха увеличение с 0.25% до 8.25%. Гуверньорът на банката Мурат Четинкая посочи, че от банката очакват възстановяване на икономиката на Турция през 2017 г. Четинкая допълни, че това ще се случва с умерени темпове и ще е стимулирано от мерките, които банката взе на предходната си среща. Паричната политика на страната ще бъде водена от прогнозите за инфлацията, като постъпващите нови данни могат да доведат до преразглеждането и от страна на банката. Въпреки запазването на лихвата турската лира се повиши спрямо щатския долар като двойката USD/TRY се търгува на ниво от 3.5139 турски лири за 1 долар.

От своя страна доларът поскъпна по време на вчерашната търговия спрямо британския паунд до 1-месечен връх. Това се случи след изказване на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, че страната иска да остане пълноправен член на Европейския съюз. Вероятността за независимост на Шотландия от Обединеното кралство, която беше отхвърлена през 2014 г., все още трябва да е вариант, допълни тя. Стерлингът продължава да поевтинява и през днешната сесия, като двойката GBP/USD се търгува на ниво 1.2344 паунда за долар.

Петролът продължава ралито си в очакване на спад в петролните запаси на САЩ днес. Пазарните анализатори смятат, че запасите в страната ще намалеят с 2.4 млн. барела, което ще е за 4-и пореден доклад със спадове. Лекият суров петрол сорт WTI се повишава до 53.70 долара за барел. Очакванията са за поскъпване на петрола въпреки силния долар, който достигна 14-годишен връх спрямо кошницата от валути.

Индексите в Европа приключиха с повишения във вторник, като германският DAX30 се покачи до 11 454.55 пункта, след повишение на акциите на компаниите от енергийния сектор. Щатските борсови индекси също записаха сериозен ръст, като индустриалният Dow Jones завърши със 17-о поред рекордно затваряне, като приключи деня на ниво от 19 965.45 пункта. След повишението с 0.5% индексът се доближи на крачка от психологическата граница от 20 000 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Доларът поскъпна слабо след вдигането на лихвата, но последвалото рали добави още един импулс към двойката. Възходящото движение от нивото при 100 йени за долар е преразтеглено и най-вероятно ще видим консолидация. Към момента не очакваме корекцията да е дълбока, а по-скоро продължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 30.08.22 г.
fallback