fallback

Инвеститорите ще търсят сигнали за отношението на Фед към новата власт в САЩ

Очакванията на анализаторите са за повишение на лихвените равнища по федералните фондове с 25 базисни пункта до диапазон 0.50% - 0.75%

11:48 | 14.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар се представи стабилно през вчерашния ден в очакване на решението на Комитета по паричните въпроси на Фед. Очакванията на анализаторите са за повишение на лихвените равнища по федералните фондове с 25 базисни пункта до диапазон 0.50% - 0.75%. Основният лихвен процент на Фед е лихвата, която начисляват банките при отпускане на средства, депозирани във Фед, на други банки, на база едно денонощие. Веднага след решението за лихвените проценти и макроикономическите прогнози, следва пресконференцията на председателя на Фед Джанет Йелън. Инвеститорите внимателно ще наблюдават за евентуални намеци за това как икономическата програма на новото правителство би могла да промени хода на паричната политика. Според пазарните анализатори Фед може да толерира и по-висока инфлация, но все още поддържа лихвите ниски, за да се увери, че икономиката е на пътя на устойчивия растеж. Данните за продажбите на дребно и производствените цени в САЩ също се очаква да подкрепят долара при евентуално повишение на лихвата в страната.

Във вторник еврото поевтиня с 0.08% спрямо долара до 1.0627, след като инвеститорското доверие в Германия се запази на нивото си от ноември от 13.8 пункта при очаквани от анализаторите 14.2 пункта.

Лекият суров петрол сорт WTI поевтиня за втори пореден ден, след поскъпването си в понеделник вследствие на сключената сделка за ограничаване на добива на петрол от страна на производителките извън ОПЕК. Днес цената на черното злато е на ниво от около 52.40 долара за барел. Вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данните на Енергийната информационна администрация относно петролните запаси на САЩ. Очакванията на анализаторите са за спад от 1.4 млн. барела, което ще подкрепи цената на петрола в краткосрочен план.

Европейските борсови индекси приключиха вчерашната сесия на зелена територия, след като вниманието на пазарните участници се фокусира върху срещата на Фед. Лондонският UK100 се повиши с 1.1% до 6 970.00 пункта, следван от германския DAX30 с 0.8% до 11 277.85 пункта. Повишението в акциите на компаниите от технологичния и енергийния сектор доведоха до ръст на индексите зад Океана. Широкият S&P500 се покачи с 0.7% до 2 272.32 пункта, следван от индустриалния Dow Jones с 0.6% до 18 807.45 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD

Днешният ден ще премине на 100% под знаменателя на Фед. В 21.00 ч. ще стане ясно дали ще имаме ново затягане на монетарната политика за икономика номер едно. След една година мъчителни изчисления и наблюдения, Федералният резерв е на път да увеличи лихвения процент. Забавянето на решението бе продиктувано предимно от ниската инфлация, въпреки отличните данни за заетостта. Рекордно ниската безработица и липсата на инфлация възпрепятстваха намеренията на централните банкери. Седмица след победата на Тръмп, анализаторите отчетоха ръст на доходността по облигациите и на инфлацията. Дали този положителен момент ще бъде достатъчно силен катализатор за предприемане на действия? Все пак е добре отбележим, че вероятността за увеличение е в пъти по-голяма от тази за запазване на лихвата непроменена. Вероятно ще наблюдаваме спад на щатския долар през ранните часове на днешната търговия. Отливат на инвестиции при долара е нещо съвсем нормално, тъй като съществува риск от сериозен спад на зелените пари спрямо кошницата, ако Фед още веднъж остане пасивен в действията си.

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 09.09.22 г.
fallback