fallback

Златото прекъсна най-големия си тридневен спад от една година насам

Ценният метал спря пропадането си и се задържа над нивото от 1 220.00 долара за тройунция

11:40 | 16.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Солидният ръст в продажбите на дребно в САЩ спомогна на долара да запише още един ден на повишение спрямо кошницата от валути. Данните показаха, че потребителските разходи остават основен двигател за икономическия растеж. Продажбите на дребно нараснаха с 0.8% на месечна база, като резултатът от миналия месец бе ревизиран до 0.7%. Това спомогна на щатския долар да поскъпне с 0.70% спрямо японската йена до 108.98 йени за долар, като ръстът в двойката продължава и днес. Промишлената активност в региона на Ню Йорк допълнително подсили долара, след като прекъсна 3-месечния си спад. Индексът нарасна през ноември с 1.5 пункта при очакван спад с 1.5 пункта, което е знак за повишение в промишлената активност в районна.

Щатският долар продължи да поскъпва и спрямо единната валута въпреки позитивните данни от вчера идващи от Стария континент. Германският Център за европейски икономически изследвания (ZEW), измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия, показва ръст в основния си индекс до 13.8 пункта, като очакванията на анализаторите бяха за ръст от 8.1 пункта. Въпреки това двойката EURUSD записа спад с 0.14% до 1.0724 долара за 1 евро. Данните за БВП на еврозоната също показаха увеличение през 3-то тримесечие с 0.3%, каквото беше и през периода април-юни.

Златото от своя страна спря пропадането си и се задържа над нивото от 1 220.00 долара за тройунция. Ценният метал се повиши с 0.60% през изминалия ден до 1 226.94 долара за тройунция, като прекъсна най-големия си 3-дневен спад от една година насам. Лекият суров петрол сорт WTI поскъпна с 5.75% до 45.70 долара за барел, след подновяване на надеждите от страна на пазарните участници, че ОПЕК ще успее да се споразумее в края на месеца за бъдещо ограничаване на добива. Все пак членовете на ОПЕК посочиха, че ще запазят мълчание по този въпрос по време на провеждащия се тази седмица в Доха форум.

Спекулациите, че ОПЕК ще наложи намаление на добива на петрол помогна на петролния сектор в Европа, който записа повишение с 2.17%. Това спомогна на европейските борсови индекси да приключат на положителна територия, като лондонският UK100 се повиши с 0.6% до 6 810.50 пункта, следван от германския DAX30 с 0.4% до 10 750.35 пункта. Ръстът в енергийния сектор спомогна и на индексите зад Океана, които също записаха зелена вълна. Широкият S&P500 записа сериозен ръст от 0.85 до 2 181.52 пункта, следван от индустриалния Dow Jones с 0.3%, което бе и 7-ми пореден ден на ръст за него.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

На 1 август публикувахме следния коментар: „Предвид поевтиняващия петрол, канадската валута е подложена на моментен натиск, въпреки положителните стойности на някои икономически показатели. Ако йената поскъпне още малко или се задържи около настоящите нива спрямо кошницата от валути, е възможно да видим допълнителен спад при двойката до подкрепата около 73.381. Именно тази стойност е подходящ момент за отваряне на дълги позиции или за прибавяне към вече отворени такива, но само след конкретни изменения в настроенията на инвеститорите.“

На 9 август допълнихме разсъжденията относно двойката с пресни данни от канадската икономика: „Последните резултати от канадската икономика като търговски баланс и заетост не бяха окуражаващи, но канадецът не успя да направи нов локален минимум спрямо кошница от валути. Това показва, че силата на моментните положителни настроения е сравнително голяма. Петролът поскъпва очаквано през последната седмица, като също допринася за стабилното представяне на канадския долар. Зоната около 73.381 се запазва за момента като добро ниво за отваряне на дълги позиции или за прибавяне към съществуващи такива.“

Изкупуването на йени в деня на президентските избори в САЩ (йената като валута убежище) спомогнаха за краткосрочното навлизане на цената в зоната на покупките. В момента канадската валута печели позиции срещу йената. Тест на вътрешната низходяща трендлиния може да окаже съпротива срещу биковете, но също така знаем, че японската йена е твърде скъпа без особено покритие, което предполага тя да се понижи спрямо кошницата. Както предположихме през август, зоната около 73.381 беше подходяща за допълване към дългите позиции или за отваряне на такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback