fallback

Еврото отскочи от 9-дневното си дъно спрямо долара

Британският паунд поевтиня след изказването на Тереза Мей, че до края на март Обединеното кралство ще активира чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС

11:45 | 03.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Британският паунд поевтиня след изказването на премиера Тереза Мей, че Обединеното кралство ще активира чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на Европейския съюз до края на март 2017 г. Мей посочи, че ще се опита да постигне добро за сънародниците си споразумение с ЕС, като парламента ще реши кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани. Процедурата, свързана с Brexit, ще мине през британския парламент между май 2017 г. и май 1018 г. Паундът поевтиня с около 0.03% спрямо щатския долар, като дойката все още се опитва да потвърди пробива при 1.3000, а следващото ключово ниво е при 1.2880.

От своя страна еврото успя да се възстанови от достигнатото 9-дневно дъно спрямо долара в края на миналата седмица, на фона на намаляването на страховете около Deutsche Bank. Европейската валута записа ръст от 0.12% спрямо долара в петък, като рано тази сутрин двойката се търгува на ниво от 1.1230. Акциите на Deutsche Bank отскочиха от достигнатото в четвъртък дъно, след като се появиха слухове, че от Министерството на правосъдието на САЩ ще редуцират глобата, която беше наложена на банката, от 14 млрд. долара на 5.4 млрд. долара. Еврото приключи тримесечието с ръст от 1.2%.

На фона на данните за щатската икономика от миналата седмица и непроменената парична политика на Фед златото продължи да бъде в период на консолидация с подкрепа около 1 300.00 долара за тройунция и съпротива срещу върха, достигнат през юли. Дългите позиции на фючърси върху злато скочиха с около 20% в края на миналия месец.

Петролът от своя страна продължи да поскъпва след неформалната среща на страните производителки на черно злато в Алжир миналата седмица. По време на Световния енергиен форум се взе решение производството на петрол да бъде намалено на нива между 32.5 и 33 милиона барела на ден. Разбира се, все още много от детайлите по предварителното споразумение трябва да бъдат уточнени, като това ще се случи през месец ноември на официалната среща на ОПЕК във Виена. Рано тази сутрин лекият суров петрол сорт WTI се търгува на цена от 48.03 долара за барел. При пробив на психологическото ниво от 50 долара за барел, се очаква по-рязко повишение в цената на черното злато. От друга страна, понижение обратно под 40 долара за барел ще доведе до нови спекулации за преговори и нестабилност.

След появата на спекулациите, че Deutsche Bank се доближава до споразумение с Министерството на правосъдието на САЩ, което ще редуцира санкцията срещу нея на 5.4 млрд. долара, борсовите индекси в Европа се окрилиха и приключиха на зелена територия. Отворилият с гап надолу в петък сутринта DAX30 приключи деня с ръст от 1% до 10 547.85 пункта, а френския САС40 приключи на ниво от 4 460.30 пункта. Щатските борси също приеха положително новината и приключиха с повишения. Широкият индекс S&P500 записа ръст от 0.8% до 2 167.33 пункта, като финансовите акции бяха водещи. Индексът нарасна с 3.3% за последното тримесечие.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Лирата остава под натиска на Брекзит и въпреки положителните данни от изминалата седмица двойката поевтиня. Въпреки всичко краткосрочното поскъпване остава като перспектива пред GBP/USD. Идеята за покупки от миналата седмица бе осуетена от понижението на лирата. Вариантите, които остават пред дългите позиции, са два. Директно затваряне и търсене на следващи, по-добри нива за покупка, ако не се промени нищо съществено в цялостния контекст двете икономики. Вторият вариант е да оставим позицията и да я разширим при следващи нива на подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 09.09.22 г.
fallback