fallback

Канадската централна банка остави лихвените нива непроменени

Устойчивият растеж в страната ще продължи и през второто полугодие, смятат от регулатора

11:11 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Канадската централна банка запази лихвените равнища в страна на ниво от 0.50%, посочвайки, че устойчивият растеж в страната ще продължи и през второто полугодие въпреки разочароващите данни през последното тримесечие. Резкият спад на износа и горските пожари през пролетта, които принудиха част от енергийните компании да спрат производствената си дейност за известно време, също допринесоха за цялостната слабост през второто тримесечие. Решението на банката доведе до ръст на канадския долар спрямо щатския с 0.34% до 1.2913 веднага слез публикуването на новината. Според банката възобновяването на производството на петрол след пожарите, разширените данъчни облекчения за семейства с деца и допълнителните разходи за инфраструктура, които са част от плана за стимули, също се очаква да помогнат за растежа на БВП на Канада през втората половина на годината. От Канадската централна банка обаче отбелязаха, че по-слабото от очакваното представяне през второто тримесечие повишава вероятността икономическата активност в бъдеще да е по-ниска от прогнозите от юли. От банката допълниха, че прогнозират по-ниска инфлация от очакваното. Малко по-предпазливите оценки на централната банка сякаш увеличиха вероятността за възможно понижение на лихвената ставка в края на тази или в началото на следващата година. Рано тази сутрин канадският долар възвърна част от загубите си спрямо зелените пари, като двойката се търгува на ниво от 1.2872.

Щатската валута отстъпи рано тази сутрин спрямо японската йена, след появила се информация вчера, че членовете на Японската централна банка са разединени за паричната политика. Председателят на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че от институцията ще направят цялостна оценка на ефектите от стимулирането на икономиката.

Последните икономически данни от САЩ, които дават сигнали, че Фед няма да повиши лихвените равнища, повлияха на цената на златото. Цената на благородния метал спадна с 0.36%, като се задържа около ключовото ниво от 1 350.00 долара за тройунция. Срещата на Европейската централна банка днес следобед, на която се очакват бъдещи улеснения от страна на банката, може да повлияе сериозно на цената на златото. Въпреки спада в цената на благородния метал активите на SPDR Gold Trust, който е най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, са нараснали с 1.52% до 937.89 тона.

Петролът от своя страна записа сериозно поскъпване от 1.49% вчера, което продължава и рано тази сутрин. Лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 46.21 долара за барел, на фона на изказването от страна на Иран, че производството на черно злато в страната е близо до нивата от преди санкциите, което преди това се равняваше на около 4 млн. барела на ден. Това изказване на високопоставен служител на Иран доведе до оптимизъм сред пазарните участници, че ще бъде сключено споразумение между производителките на петрол за замразяване на производството на срещата в Алжир в края на месеца. Нигерия също почти е възстановила добива от 1 млн. барела на ден след последната атака над петролопроводи в страната.

Европейските индекси приключиха на зелена територия въпреки спада в индустриалното производство на Германия с 1.5%. Немският DAX30 приключи изминалия ден с 0.2% до 10 746.30 пункта, а френският САС40 достигна ниво от 4 550.30 пункта. Щатските индекси S&P500 и Dow Jones записаха леки спадове, докато на другия полюс бе технологичният NASDAQ, който затвори близо до рекордните си стойности. Акциите на технологичните компании включени в индекса се повишиха, водени от акциите на Apple Inc., които поскъпнаха с 0.6% след представянето на новия IPhone 7 в Сан Франциско.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USD/CAD

На 29 август публикувахме мнението, че двойката ще поевтинява. Обезценяването на щатския долар спрямо канадския се случи по малко по-различен начин от очакваното. Данните за заетостта в САЩ бяха по-слаби от очакваното, което не доведе просто до лек предварителен отлив на капитал, а до разпродаване на зелените пари спрямо кошницата. Независимо от всичко, поевтиняването е факт, а очакванията ни се преизпълниха. Възможно е да видим активност от страна на канадския долар утре по време на американската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
fallback