fallback

При добри данни за заетостта в САЩ в петък златото може да поевтинее още

В момента ценният метал се търгува на цена от 1 306.65 долара за тройунция

11:59 | 01.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар се търгува на 3-седмичен връх спрямо кошницата от валути, като позитивните данни САЩ от началото на седмицата засилват оптимизма за възстановяването на икономиката и бъдещото повишение на лихвените равнища от страна на Фед. Данните за неселскостопанската заетост, които ще бъдат публикувани утре, могат да засилят тези убеждения в инвеститорите, ако оправдаят очакванията. При положителни данни щатският долар може да поскъпне значително спрямо всички основни валути. Двойката USD/JPY се повиши през изминалия ден с 0.39% до 103.31 йени за долар, като се очаква при силни икономически данни от САЩ поскъпването да продължи, като главната съпротива е нивото от 105.44.

Рано тази сутрин еврото записа понижение спрямо щатския долар, като двойката се търгува на ниво от 1.1142 долара. Вчерашните данни за инфлацията в еврозоната разочароваха пазара, след като тя остана на предишната си стойност от 0.2% на годишна база. Показателят за пореден път подчертават трудностите пред Европейската централна банка (ЕЦБ) в постигането на целевото ниво на инфлация от 2%.

Вниманието на инвеститорите в сряда бе насочено и към данните от САЩ и главно към доклада на ADP, който показа забавяне на ръст на новите назначения в частния сектор в САЩ от 194 000 нови позиции до 177 000. Докладът на ADP се следи внимателно от пазарните участници, като резултатите от него формират очакванията за официалните данни за неселскостопанската заетост, които излизат утре.

Златото продължава да поевтинява на фона на очакванията, че Фед ще повиши по-рано от очакванията лихвените равнища в САЩ. Ако данните за неселскостопанската заетост надхвърлят прогнозите за 186 000 нови работни места, се очаква ценният метал да пробие ключовото ниво на 1 296.78 долара за тройунция и да падне до 1 250.00 долара за тройунция, като в момента златото се търгува на цена от 1 306.65 долара за тройунция.

Черното злато от своя страна също записа спад от около 3% до 44.82 долара за барел през изминалия ден, след излизането на данните за петролните запаси в САЩ. Резервите са индикатор, измерващ промяната в броя барели от петролни запаси на компаниите за предходната седмица, като очакванията на анализаторите бяха за 1.1 млн. барела на седмична база, но крайният резултат от 2.3 млн. барела надмина очакванията и свали цената на петрола.

След доклада за заетостта в САЩ и данните за икономиката в еврозоната европейските борсови индекси записаха понижения. Германският DAX30 се понижи с 0.6% до 10 590.00, а френският САС40 се търгуваше на ниво от 4 437.80 пункта в края на изминалия ден. Щатските борсови индекси също приключиха на червена територия, като Dow Jones приключи 6-седмичната си серия на повишения, след спада на акциите на енергийните компании. Dow Jones поевтиня с около 0.3% до 18 401.00 пункта, а широкият S&P500 се търгуваше на ниво от 2 170.08 пункта, което бе спад с 0.2% спрямо предходния ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

През днешния ден, фокусът на инвеститорите ще бъде върху данни за бизнес активността в промишления сектор за Великобритания. Очакват се по-добри данни от предходните. При по-лоши от очакваните тази двойка дава добри възможности за продажби в рамките на лондонската сесия. На седмична графика цената тества зона на психологическа подкрепа, тя може да се окаже краят на низходящия импулс от по-висок порядък. Именно поради това късите позиции са рисково начинание и не е добре да се държат повече от няколко часа след обявяването на данните. Това трябва да бъде скалпинг по посока на моментните настроения, а не суинг търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 30.08.22 г.
fallback