fallback

Новозеландският долар поскъпна с близо 1%

Централната банка на страната заяви, че няма да бърза с понижението на лихвените проценти

12:02 | 23.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Председателят на централната банка на Нова Зеландия Греъм Уилър заяви, че не е изключено да бъдат предприети бъдещи намаления на лихвените проценти в страната поради натиска на валутния курс върху икономикатa. Уилър допълни, че въпреки желанието на централната банка да съживи инфлацията в страната няма да се предприемат прибързани действия. Бъдещо понижение на лихвените равнища може да доведе до по-неустойчив растеж и създаване на имотен балон в страната. Ниските нива на инфлацията от своя страна могат да свалят инфлационните очаквания и да доведат до инфлационна спирала, което е било и основната причина от банката да свалят лихвените проценти този месец. „Твърде бързото понижаване на лихвените проценти ще отнеме голяма част от възможността на банката да се бори с бъдещи сътресения“, допълни Уилър, като това ще постави банката в ситуация, подобна на много други централни банки, които имат ограничени възможности да отговорят на бъдещи финансови сътресения.

Новозеландският долар се повиши с 1% спрямо щатския долар, след като от централната банка на Нова Зеландия посочиха, че ще внимават с бъдещите намаления на лихвените равнища. Двойката NZDUSD се търгува рано тази сутрин на ниво от 0.7320, като ефектът от изявленията на някои от членовете на Фед не трая дълго и щатската валута записа загуби и спрямо кошница валути с 0.28%.

Ценните метали бяха подложени на натиск през изминалия ден след оптимистичната прогноза за американската икономика на вицепрезидента на Фед Стенли Фишер. Среброто потъна, като проби ключовото ниво от 19 долара за тройунция, а златото записа спад под 1 340 долара за тройунция. Петролът загуби 3% от стойността си след 7 поредни дни на поскъпване. Към момента следващото ключово ниво към поскъпване на черното злато ще бъде 50 долара за барел. Цените на петрола се понижиха в азиатската търговия след информацията за очаквано увеличение на добива в Ирак. Страната обяви, че възобновяват доставките на петрол от находищата в Киркук, което ще увеличи производството на страната с около 5% до няколко дни.

Спадът в цената на петрола доведе до червена сесия на европейските фондови борси. Германският DAX30 записа спад от 0.5% до 10 507.50 пункта, а английският FTSE100 се търгуваше на ниво от 6 838.80 пункта, като най-големите губещи в двата индекса бяха компаниите от минния сектор. Щатските индекси също приключиха предимно с понижения, въпреки силния спад на акциите на компаниите от енергийния сектор, като широкият S&P500 записа ръст спад от 0.1% до 2 181.82 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBPUSD

Двойката проби зоната около 1.3050, след което се отправи във възходяща посока достигайки 1.3170, където намери силна съпротива. Мечките успяха да тласнат паунда до 1.3050 долара за паунд, където лирата намери подкрепа и в момента се търгува на нива около 1.3160. При успешен пробив на сформиралата се съпротива при 1.3170 може да станем свидетели на поскъпване до 1.3364. Нагласата при двойката остава позитивна, очакваме възходящо движение.

AUDNZD

Нивото на подкрепа 1.0563 се оказа лесно за преодоляване, което отведе цената до текущите нива от 1.0434, където се намира следващата силна зона на подкрепа. Възможно е двойката да достигне до възходящата тренд линия или да намери подкрепа около 1.04085. Като цяло нагласата остава позитивна, като очакванията са скоро двойката да поднови възходящото си движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 22.08.22 г.
fallback