fallback

Доларът поскъпва спрямо еврото и йената

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода посочи, че е възможно въвеждането на нови количествени улеснения на срещата на банката следващия месец

11:50 | 22.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Председателят на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс посочи в изявление, че има смисъл от вдигането на лихвените равнища в САЩ. Уилямс коментира, че икономиката се намира в добро моментно състояние и би било грешка да се изчака инфлацията да достигне таргета от 2%, защото евентуално забавяне във вдигането на лихвата в страната е възможно да постави спирачка на икономическия растеж. Федералният резерв трябва да повиши лихвените нива до края на годината, защото пазарът на труда показва трайни подобрения, а нивото на инфлация се покачва, посочи още Уилямс. В свое изявление от неделя вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер заяви, че от банката са близо до целта за пълна заетост и за инфлация от 2%. Фишер посочи, че спадът в безработицата е по-бавен от предходната година, но все пак е повече от достатъчен, за да достигне желаното ниво.

Щатският долар се повиши вследствие на изявленията на представителите на Фед и записа повишение спрямо европейската валута, като рано тази сутрин двойката се търгува на ниво от 1.1280. Зелените пари записаха ръст и спрямо японската йена рано тази сутрин благодарение на изявление на гуверньора на Японската централна банка Харухико Курода. Той посочи, че е възможно въвеждането на нови количествени улеснения на срещата на банката следващия месец. Японската йена поевтиня спрямо долара, като двойката се търгува рано тази сутрин на ниво от 100.75. Курода посочи, че отрицателните лихвени проценти в страната могат да бъдат допълнително понижени.

Златото се търгува под 1340.00 долара за тройунция и докато е под 1350.00 долара за тройунция ще продължи да бъде под натиск. Ценният метал спадна с 1% в рамките на един месец, но в 10-годишен исторически план златото винаги се представя добре през месец август, което по традиция винаги е един от най-добрите месеци за метала през годината. Единствено през месец август 2008 г. златото записа загуба.

Петролът записа сериозно поскъпване през изминалата седмица, като сортът Брент се търгуваше над психологическата граница от 50 долара за барел, а лекият суров петрол сорт WTI (West Texas Intermediate) мина границата от 48 долара за барел. Решението да се проведат разговори през септември месец на срещата на ОПЕК в Алжир за стабилизиране на цената на петрола накара мечките да се отдръпнат от пазара, а хедж фонд мениджърите намалиха своите къси позиции в WTI с 57 000 фючърса.

В Европа борсовите индекси записаха поредната сесия на червено през изминалата седмица, като в петък само FTSE100 записа лек ръст, като затвори на ниво от 6 866.30 пункта. Германският DAX30 се понижи с 0.6% до 10 544 пункта, а френския САС40 спадна до 4 408.30 пункта, като акциите на банковата сфера оказа, най-голям натиск върху индексите. В петък и индексите на Wall Street също приключиха на червена територия, като индустриалния Dow Jones записа спад от 0.2%, до 18 550.00 пункта, а широкият S&P500 записа понижение с 0.1% до 2 183.33 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUD/CAD

Двойката достигна зоната на подкрепа около 0.9760, където се намира и 200-периодната пълзяща средна, която е се явява динамична подкрепа. В краткосрочен план очакванията са цената да се завърне към нивото на съпротива при 0.9940, а при евентуален пробив и тест на това ниво, да се отправи към нива от порядъка на 1.0120.

EUR/NZD

Очакваното от нас развитие на сценария при валутната двойка се изпълни, като в момента EURNZD се търгува над подкрепата 1.5604. Нагласата остава позитивна, като очакванията са за тест на съпротивата при 1.5790.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
fallback