fallback

Щатският долар продължи да поевтинява

Протоколът от комисията за финансов контрол към Фед разочарова пазарните участници, които продължиха да разпродават щатския долар през днешния ден

12:02 | 18.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Протоколът от Комисията за финансов контрол към Фед показа различия в мнението на членовете на банката относно вдигането на лихвените равнища по федералните фондове.

Притеснението от последиците след Brexit и все още непостигнатата инфлационна цел от 2% в САЩ са основните причини, които карат членовете на Федералния резерв да са консервативни относно лихвените проценти. Бордът на директорите показва притеснение относно глобалния растеж и стабилността на европейските банки.

Протоколът показва, че голяма част от членовете на Фед смятат, че е нужно да се съберат повече данни, на базата на които да бъде определен точният момент за вдигане на лихвата в страната. От гласуването, направено по време на срещата, е видно, че 9 от членовете на Комисията са гласували за запазване на лихвените равнища на сегашните им нива и само един от тях е гласувал за увеличението им. Лихвеният процент в САЩ е на ниво от 0,50%, като следващата среща на Комитета по откритите операции е на 20-21 септември.

Президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли посочи, че от банката са все по-близо до вдигане на лихвените равнища по федералните фондове. Дъдли очаква икономиката на САЩ през втората половина на годината да покаже значителен растеж спрямо първата половина, което ще спомогне за решението. Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт подкрепи своя колега от Ню Йорк, като посочи, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да издържи поне още едно вдигане на лихвата през 2016 г.

Пазарните участници продължиха да разпродават щатския долар на фона на все по-слабите очаквания за скорошно повишение на лихвените проценти в САЩ. Рано тази сутрин доларът продължи да отстъпва спрямо кошницата от валути, като еврото записа ръст спрямо зелените пари с 0,10% до 1,1322. Британският паунд от своя страна поскъпна с 0,04% спрямо долара до 1,3062, за което спомогнаха и данните за равнището на безработица във Великобритания, което е на най-ниското си ниво от 2005 г. насам. Равнището на безработица се запази на ниво от 4,9%, като безработните в страната са намалели до 1,64 млн. души.

Фючърсите върху златото се търгуваха под 1 340 долара за тройунция преди публикуването на протокола от заседанието на Фед, след което записаха повишение с 0,06%. Рано тази сутрин благородният метал продължи да поскъпва, търгувайки се на ниво от 1 353,07 долара за тройунция. Пробив на ключовото ниво на 1 355 долара за тройунция може да доведе до сериозен ръст в цената на ценния метал.

Петролът също продължава поскъпването си през днешния ден, с което може да запише 6-ти пореден ден на повишения. За скока в цената на „черното злато“ спомогнаха и данните, дошли от САЩ за петролните запаси в страната, които записаха спад от 2,5 млн. барела. Петролните запаси са индикатор, измерващ промяната в броя барели от петролни запаси на компаниите за предходната седмица. Лекият суров петрол записа повишение през вчерашния ден с 1,35%, а рано тази сутрин се търгува на ниво от 47,09 долара за барел, като пробив на ключовото ниво от 48 долара за барел може да доведе до още по-голямо повишение в цената.

През вчерашния ден европейските борсови индекси отстъпиха от 7-седмичните си върхове вследствие на разочароващите корпоративни отчети. Германският DAX30 записа понижение с 1,3% до 10 600,80 пункта, а френският САС40 се понижи до 4 462,00 пункта.

Щатските индекси от своя страна изтриха натрупаните по време на европейската сесия загуби след излизането на протокола на Фед. Dow Jones поскъпна с 21,92 пункта и затвори на цена от 18 566,56 пункта, след като преди това бе спаднал с 83 пункта по-рано през деня. Широкият S&P500 се повиши дори повече, като записа ръст от 0,2% до 2 182,12 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

USD/CAD В края на миналата седмица двойката проби възходящия ценови канал и поевтиня до 1,2921. От понеделник наблюдаваме спад до зоната на подкрепа при 1,2830, последвана от корекция до 1,2919. В момента двойката се търгува на нива около 1,2820, като негативната тенденция се запазва и оставя възможност за низходящо движение към следваща зона на подкрепа при 1,2660.

EUR/NZD

Двойката се търгува в близост до зоната на подкрепа при 1,5454, като преди това направи дълбока корекция до 1,5208. На графиката ясно се вижда как нивото е ключово за EURNZD. Нагласата остава позитивна с цел нивото 1,5604, където намира силна съпротива от края на месец юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
fallback