fallback

Петролът и стерлингът записаха спадове

Данните от двете страни на Океана движеха пазара през изминалия ден

11:30 | 10.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Британската икономика продължава да се свива, след като във вторник данните от индекса на промишленото производство, който изчислява крайната стойност на изработените стоки от производителите, разочарова инвеститорите и остана на отрицателна стойност от минус 0.3%.

Това повлия на стерлинга, който продължи да губи позиции през вчерашния ден спрямо долара, като двойката се търгуваше на ниво от 1.3011. Британският паунд бе подложен на допълнителен натиск и от изявлението на един от членовете на АЦБ Йън Маккафърти.

Той заяви, че централната банка може да продължи да намалява основния лихвен процент, който вече е близо до нулата, а също така и да повиши отново размера на купуваните от нея държавни облигации, ако икономиката на Великобритания се забави в съответствие със слабите първоначални бизнес проучвания след Brexit.

От своя страна индексът в САЩ, изчисляващ коригираните тримесечни стойности на повишението на работната ефективност за производството на продукти и услуги извън частния сектор, също разочарова пазарните участници, като записа трето поредно тримесечие на спад. Измерителят записа повишение спрямо предходното тримесечие, но все още се намира на отрицателно ниво от минус 0.5%. Въпреки печалбите, които натрупа спрямо паунда, щатският долар, повлиян от лошите икономически данни, записа загуба спрямо еврото с 0.33% до 1.1117. Спрямо Кивито и Озито зелените пари изгубиха съответно с 0.46% и 0.59%. От своя страна и японската йена възобнови движението си към психологическото ниво от 100 йени за долар, като прекъсна през вчерашния ден започналото рали при двойката. Това се случи след данните от петък за увеличение на работните места в САЩ с 255 000.

Поевтиняването на щатския долар и спадът в доходността на облигациите в световен мащаб повлияха на цената на златото. Ценният метал се повиши с 0.31% до 1 341.68 долара за тройунция, което показва, че най-малките колебания породени сред инвеститорите, относно стабилността на щатската икономика, води до прибягването към активи-убежища. Слабият долар повлия и на петрола, като цената на черното злато се срина до 42.86 долара за барел и загатна, че е възможно бързо да се завърне пак на ниво под 40 долара. Върху цената на лекия суров петрол и сорта Брент повлияха и опасенията, свързани с глобалното свръхпредлагане на петрол, като все по-голям превес взимат спекулациите за намеса на ОПЕК, които ще се опитат да ограничат своето производство. От Администрацията за енергийна информация заявиха, че глобалното петролно потребление ще надвиши предлагането средно със 170 хил. барела на ден през 2017 г. През тази година средната цена на лекия суров петрол е около 41.16 долара за барел, а на търгувания в Лондон сорт Брент цената е 41.60 долара за барел.

Данните от САЩ и Великобритания не повлияха на европейските индекси, които бяха окрилени от добрите корпоративни отчети, надминали очакванията на пазарните участници. Германският DAX30 се повиши с 2.5% до 10 411.75 пункта, а лондонският FTSE100 достигна до 6 841.00 пункта. При щатските индекси се наблюдаваше разнопосочна търговия, като пазарните участници бяха притеснени от спада при петрола. Индустриалният Dow Jones записа спад до 18 503.50 пункта, а в другата крайност бе широкият S&P500, който записа ръст до 2 179.07 пункта в края на деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 05.09.22 г.
fallback