fallback

Йената поскъпна след въвеждането на нови стимули в Япония

Щатският долар потъна до 6-седмично дъно спрямо кошница от валути, на фона на все по-малко вероятното вдигане на лихвените равнища от страна на Фед

12:51 | 03.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Кабинетът на японския премиер Шинзо Абе одобри във вторник фискални мерки в размер на 28 трилиона йени (275 милиарда долара). След срещата на Японската централна банка миналата седмица беше обявено, че правителството ще одобри нов пакет с икономически стимули ден преди промените в кабинета. Тогава беше посочено от говорител на правителството, че японският пазар на труда се подобрява и правителството ще направи всичко възможно, за да насърчи инфлацията и да съживи икономиката. Пакетът със стимули на правителството включва 7.5 трлн. йени разходи на националното и местните правителства, както и 6 трлн. йени от програмата за фискални инвестиции и заеми, която не е включена в бюджетните разчети на правителството. Въпреки стимулите, предприети от страна на японското правителство, пазарните участници останаха разочаровани от данните и продължиха да се насочват към японската йена, като тя поскъпна спрямо долара с 0.49% до ниво от 101.07. Абе обяви, че правителството може да емитира 40-годишни облигации на стойност 100 трилиона йени, за да финансира бюджета.

Вчера се наблюдаваха и силни разпродажби на долара след разочарованието от фискалните стимули в Япония, ниската цена на петрола, който падна под 40 долара за барел и смесените икономически показатели от САЩ. Щатският долар потъна до 6-седмично дъно спрямо кошница от валути, на фона на все по-малко вероятното вдигане на лихвените равнища от страна на Фед. Зелената валута отстъпи с 0.49% спрямо еврото и с 1.27% спрямо паунда.

Златото също бе повлияно от стимулите в Япония, като ценният метал поскъпна с 0.78% до 1 364.21 долара за тройунция и продължи най-дългото си рали от 6 седмици насам. Въпреки слабото представяне на долара петролът продължи да поевтинява и достигна 39.66 долара за барел, като за пръв път от април тази година черното злато падна под 40 долара за барел.

Индексите в Европа продължават да се търгуват на червена територия, след като стрес тестовете на банките от страна на Европейската централна банка разочароваха пазарните анализатори. Германският DAX30 се търгуваше на ниво от 10 152.50 пункта, което бе загуба с 0.5% спрямо началото на седмицата, а френския САС40 и британския FTSE100 се понижиха съответно до 4 329.50 пункта и 6 656.50 пункта. Данните от САЩ разочароваха инвеститорите и щатските борсови индекси също записаха загуби. Спадът в производствената активност в страната от до 52.6 пункта доведе и до спад в индустриалния Dow Jones с 0.5% до 18 309.00 пункта, а широкият S&P500 поевтиня до 2 157.05 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Към момента тази двойка остава като най-добра възможност за печалба от покупка на еврото. Кросът се намира по ниските нива, около зона на солидна структурна подкрепа. Намаляването на основния лихвен процент за Австралия ще оказва натиск върху местната валута, докато еврото остава пасивно без особена волатилност спрямо кошницата от валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 03.09.22 г.
fallback