fallback

Щатският долар записа отстъпление спрямо австралийската валута

Централната банка на Австралия понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,50%

11:41 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Резервната банка на Австралия (РБА), очаквано, понижи рано тази сутрин основния лихвен процент до рекордно ниски нива след слабите показатели за инфлацията в страната. Понижението от страна на банката е с 25 базисни пункта до 1.50%, като това е поредното сваляне на лихвения процент в страната от ноември 2011 година насам. Централните банкери опитват да подкрепят икономиката в рамките на прехода към растеж без чуждестранни ресурси след безпрецедентния инвестиционен бум в суровинния сектор. След обявяването на решението от страна на РБА австралийският долар поевтиня спрямо щатския, като достигна до ниво от 0.7439, след което двойката се върна на предходните си нива около 0.7544. Гуверньорът на банката Глен Стивънс обяви в пресконференцията след решението, че желанието на борда на банката е да върнат след време инфлацията на желаното от тях ниво чрез облекчаване на паричната политика, като по този начин ще се завърне и растежът в икономиката на Австралия.

Щатският долар записа отстъпление днес не само спрямо австралийската валута, но и спрямо еврото, като данните от индекса за бизнес активността за производствения сектор на ISM, измерващ нивото на активност на мениджърите от промишлеността, спадна с 0.6 пункта до 52.6 пункта.

Решението на РБА повлия и на златото, като след първоначално натрупаните загуби през нощта рано тази сутрин ценния метал достигна ниво от 1 352.62 долара за тройунция. По този начин благородният метал продължи повишението си от началото на седмицата, като в понеделник поскъпна с 0.33%. Петролът продължи да се търгува на червена територия за пореден ден, като приключи сесията на цена от 40.09 долара за барел. Анализаторите очакват, че при окончателен пробив на психологическото ниво от 40 долара за барел суровината може да пропадне до 30 долара. Пазарите бяха повлияни от данните след направено проучване, че през месец юли производството в ОПЕК е било рекордно високо, както и данните за най-голям брой стартирали нефтени платформи в САЩ от две години насам. Саудитска Арабия от своя страна продължава с рекордните добиви с цел запазване на пазарен дял спрямо конкурентите си и в частност Иран, който се опитва да се върне на пазара след падането на санкциите срещу страната.

Падащите цени на петрола повлияха на щатските индекси, като S&P 500 загуби 2.76 пункта до 2 170.62 пункта, като вина за пониженията носеха резултатите от стрес тестовете на банките в Европа и лошите корпоративни отчети. Индустриалният Dow Jones записа 6-и пореден ден на загуби, като в понеделник загуби около 0.2% до 18 408 пункта. Европейските борсови индекси през вчерашния ден също затвориха на червено, като германският DAX 30 загуби 0.1%, като се търгуваше на ниво от 10 297.80 пункта, а френският САС40 и лондонският FTSE100 се понижиха съответно до 4 390.00 пункта и 6 677.80 пункта, като главния губещ сектор бе енергийният.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Двойката поскъпна рано тази сутрин след решението на австралийската централна банка да намали основния лихвен процент с 0.25 базисни пункта. По-интересното е, че тонът на централните банкери не беше особено песимистичен. Възможно е по-късно през днешния ден да видим поевтиняване при двойката, ако с отварянето на лондонската сесия тя не успее да преодолее съпротивата при 1.4900.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 25.08.22 г.
fallback