fallback

Пазарите очакват заседанието на ЕЦБ

Прогнозите са, че банката по всяка вероятност ще се въздържи от промени в паричната политика

11:18 | 21.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През днешния ден с огромен интерес от пазарните участници се очаква пресконференцията на Европейската централна банка, като повечето анализатори смятат, че президентът Марио Драги ще изчака, преди да добави допълнителни парични стимули и няма да промени основния лихвен процент в еврозоната.

Очакванията за понижаване на кредитния рейтинг на Турция от рейтинговите агенции се оправдага. Първата агенция, която понижи кредитния рейтинг на страна бе Standard & Poor's от “BB+“ на “BB”, като оценката е придружена от отрицателна перспектива, което означава, че се предвиждат бъдещи понижения. Това повлия на турската лира, която поевтиня спрямо щатския долар и се търгуваше през вчерашния ден на ниво от 3.0818. По-рано през седмицата други 2 агенции - Moody’s и Fitch - посочиха, че кредитният рейтинг на Турция ще бъде преразгледан и най-вероятно ще бъде понижен.

През вчерашния ден излязоха и други данни за Европа, като производствените цени в Германия се повишиха с 0.4% през юни, но на годишна база все още се отчита понижение от 2.2%. Тези данни повлияха негативно на еврото, което записа лек ръст спрямо долара до 1.1016. Безработицата във Великобритания от своя страна за първи път от преди кризата от 2008 г. насам падна под 5%. След излизането на данните британският паунд поскъпна до 1.3244 спрямо долара.

Новините от Океана дойдоха не от Фед през вчерашния ден, а от централната банка на Нова Зеландия. От банката обявиха, че са необходими нови стимули за икономиката, като се очаква това да се случи на срещата през август. Това повлия на новозеландския долар, който записа понижение спрямо еврото и щатския долар.

Поскъпването на щатската валута спрямо кошница от валути повлия на златото. Ценният метал записа 3-седмично дъно по време на вчерашната търговска сесия, като достигна до 1 312.81 долара за тройунция. Поскъпването на зелените пари и поевтиняването на златото показват все по-големия апетит на пазарните участници към по-рискови активи. Черното злато също записва 9 поредна седмица на спад на фона на поскъпващия долар и намаляващите петролни запаси в САЩ.

За разлика от вторник вчера европейските индекси записаха стабилни ръстове, като изключение направи британският FTSE100 въпреки излязлите данни за по-ниското ниво на безработица в страната от 4.9%. Индексът записа лек спад в края на деня и се търгуваше на ниво от 6 707.00 пункта. От своя страна германският DAX и френският САС40 поскъпнаха съответно с 1.6% и 1.1%. Щатските индекси също затвориха на зелена територия, като индустриалният Dow Jones записа седми пореден ден на покачване до 18 594.00 пункта. S&P500 и NASDAQ също се представиха добре, като се покачиха с 0.4% и 1.1%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

На 5 юли публикувахме следния коментар за двойката: „[…] Ако ситуацията се запази непроменена за двете икономики, USDJPY би следвало да поскъпне до нивата от 23 юни или около 107.812 йени за долар.”

Поскъпването вече е факт и двойката се търгува в непосредствена близост около 107.812. Разминаването между нашето очакване и развилата се ситуация е в липсата на консолидация, но формирането на трендобръщаща фигура след неуспешен опит за ново локален максимум компенсира липсата на по-продължителна консолидация. През днешния ден ще се публикуват важни данни за САЩ, които ще повлияят на двойката. Положителни резултати ще спомогнат за допълнително поскъпване на щатския долар. При отрицателни резултати е добре да се затворят дългите позиции и да се търсят нови възможности от по-ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
fallback