fallback

Пазарните участници очакват месечния доклад на Бундесбанк

Изявление ще има и Мартин Йейл, член на Комисията по паричната политика на Английската централна банка

12:06 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В петък данните от САЩ раздвижиха пазарите, като потребителските цени в страната се повишиха за четвърти пореден месец с 0.2%. Това е сигнал, че ефектът върху инфлацията от ниските петролни цени и силният долар продължава да намалява. Продажбите на дребно също записах ръст с 0.6% на месечна база, а на годишна база индексът се повиши с 2.7%. Валутната двойка EURUSD бе силно повлияна от данните зад Океана. Щатската валута записа сериозен ръст с 0.89% и спрямо британския паунд. Поевтиняването при двойката GBPUSD до 1.3199, бе продиктувано от очакванията на пазарните участници на следващата среща на Английската централна банка (АЦБ) през месец август, лихвените проценти в страната да бъдат намалени с 0.25%.

Преди затварянето на пазарите в петък, турската лира се срина с 5% спрямо американския долар и се търгуваше на ниво от 3.0183 долара. Сривът се случи малко след като бе обявено, че турската армия е обявила, че военните поемат властта над страната. След опита за преврат в Турция се установи, че загиналите след стълкновенията в Анкара и Истанбул, са около 290 души, а ранените над 1400.

Златото записа ръст от 0.35% до 1 337.51 долара за тройунция, на фона на сътресенията в Турция, която е един от най-големите производители на злато в Европа. Ценният метал записа ръст в петък на фона на спадащите ценни през останалата част на миналата седмица. Лекият суров петрол също записа ръст от 1.46% до 45 долара за барел, след по-добрите икономически данни от Китай.

Американските индекси записаха повишения в петък за 4-та поредна седмица, като S&P500 достигна до 2 160.63 пункта, а индустриалният Dow Jones достигна до 18 512.50 пункта, което бе вследствие на по-добрите данни за щатската икономика. Френският САС40 записа ръст до 4 365.00 пункта в петък, въпреки терористичната атака в Ница предишния ден, отнела живота на 84 души. Британският FTSE100 записа ръст от 0.2% до 6 671.80 пункта, вследствие на изявлението на президента на АЦБ Марк Карни на пресконференцията за климатичните промени и финансовите пазари проведена в Торонто.

През днешния ден вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към изявлението на Мартин Йейл, външен член на Комитета по паричната политика на централната банка на Англия и месечният доклад на централната банка на Германия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

Двойката поскъпна моментно, както очаквахме и за което сигнализирахме преди седмица. Засега покачването е по-скоро корекция от общия низходящ тренд, но от друга страна трендът е пред изчерпване и трайното поскъпване е по-вероятно от трайно продължение на поевтиняването. Поскъпването при двойката в по-голяма степен ще се случи ако йената поевтинее, спрямо кошницата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 19.08.22 г.
fallback