fallback

Австралийският долар продължи ралито си

В Австралия продължава броенето на гласовете от проведените на 2 юли избори за парламент

11:48 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В Австралия продължава броенето на гласовете от проведените на 2 юли избори за парламент, като се очаква крайните резултати да бъдат обявени в края на седмицата. Социолозите предвиждат, че действащият министър-председател Малкълм Търнбул ще спечели с малка преднина, което означава, че в Австралия предстоят трудни коалиционни разговори за съставяне на правителство. През вчерашния ден австралийският долар записа ръст от 0.7525 щатски долара на фона на покачващите се цени в суровинния сектор. В същото време рано тази сутрин стана ясно, че централната банка на страната запазва непроменен основния лихвен процент на ниво 1.75%. Няколко часа преди това излязоха и разочароващи данни за продажбите на дребно и търговския баланс на Австралия. От своя страна новозеландският долар се покачи спрямо щатския долар през вчерашния ден, повлиян също от покачването на цените на ценните метали и желязната руда, като се търгуваше на ниво от 0.7212 щатски долара.

На Стария континент еврото записа ръст срещу щатската валута и се търгуваше на ниво от 1.1144, което бе ръст с 0.13%. За разлика от единната валута, европейските борси записаха червена сесия в първия ден от седмицата, на фона на нарасналия страх от задлъжнялостта на италианските банки. Германският DAX приключи със загуба от 0.7% и затвори на 9 739.80 пункта, а френският CAC 40 приключи сесията на 4246.50 пункта. Британският FTSE 100 потъна до 6551.80 пункта, след като Лондонската стокова борса обяви, че приема офертата на Германската стокова борса за обединение, което се изчислява на стойност 27 млрд. долара. Опасенията на инвеститорите във Великобритания идват от това, че седалището на новия борсов оператор, ще се премести от Лондон във Франкфурт. От своя страна американските борси записа леки повишения, като Dow Jones и S&P 500 се покачиха съответно с 0.1% и 0.2% до 17 949 пункта и 2 103 пункта.

Цената на златото се повиши в понеделник с 0.61% до 1 349.51 долара за тройунция. Другата суровина, която беше във фокуса на инвеститорите беше петролът, като сорта WTI се търгуваше на ниво от 48.62 долара за барел. В основата на спада е новината за повишения добив в страни като Нигерия и Саудитска Арабия през месец юни.

През днешния управителят на Английската централна банка Марк Карни ще има пресконференция за финансовата стабилност на страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/JPY

На 4 май коментарът ни за двойката беше: „Поради факта, че разгледаните 2 валути са в сериозен подем, смятаме, че не е настъпил подходящият момент за действие, въпреки че графично цената е на подходящото място.“

Коментарът се отнасяше за моментното състояние на пазара. Впоследствие еврото започна своето поевтиняване под натиска на референдума, докато йената, считана от инвеститорите за валута убежище, поскъпна драстично, заедно със златото. Към момента дивергенцията между двете валути започва да придобива все по-изразен характер на преразтегляне. Консолидация около настоящата зона на подкрепа, ще бъде условен, но силен сигнал за моментното изчерпване на продавачите.

Настоящата цена при двойката NZDUSD е подходящо ниво за затваряне на дългите позиции, отворени около 0.68440, след обявяването на NFP. Спечелените 350 пипса са напълно оптимални за настоящата ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
fallback