fallback

Япония може да бъде принудена да обезцени йената по-рано от очакваното

Повишението на лихвите в САЩ, на което разчитаха централните банкери в Токио, изглежда ще бъде отложено

11:02 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън запази оптимистичния тон за щатската икономика по време на изявлението си вчера. За разлика от предишни коментари обаче този път Йелън се въздържа от загатване на потенциалния момент на затягане на монетарната политика на база на разочароващите данни за неселскостопанската заетост за месец май. Намалената вероятност за повишаване на лихвените нива през юни или юли доведе от една страна до понижения за долара, а от друга страна до тревога за властите в Япония, след като йената записа ръстове, което е в противоречие с политиката на Токио, където се стремят да надвият захвата на стагнацията.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да бъде принудена да пристъпи към мерки за обезценяване на йената по-рано от очакваното, след като повишението на лихвите в САЩ, на което разчитаха централните банкери на Токио, изглежда ще бъде отложено. ЯЦБ не би желала скъпа йена, тъй като това би означавало още едно препятствие пред вече изпитващия силни затруднения икономически растеж. Повишения за йената би означавало затруднения за бизнеса, намален износ и спирачка за растежа в страната, което не намира място в плановете на председателя на ЯЦБ Харухико Курода. Той изяви готовност да направи необходимото в случай на ръст на йената, като наред с увеличаване на програмата за количествени улеснения, не изключи и допълнително понижение на лихвените нива.

След като най-слабите данни за неселскостопанската заетост за последните над 5 години доведоха до спад за долара спрямо йената до 106.508, напрежението в Токио започна да расте. Спад за валутната двойка под границата при 105 би бил сигнал за ЯЦБ за действие. Срещата на централните банкери в Токио е ден след конференцията на Фед и обявяването на лихвените нива в икономика номер едно, което им дава възможност за преоценка на разговорите от нея. Друга заплаха се очертава референдума във Великобритания, който ще се проведе на 23 юни. Потенциално излизане на страната от Европейския съюз би довело до покупки на валутата убежище, което още повече би подкрепило йената. ЯЦБ трябва да намери най-точния момент за действия, тъй като преждевременни мерки могат да доведат до негативен ефект и задълбочаване на стагнацията.

Предварителните проучвания за вота на британците продължават да влияят силно на котировките на паунда. Стерлингът записа рязко поскъпване от 1.4% спрямо щатския долар до 1.46589, но след това се завърна около нивата при 1.4500. От друга стана австралийският долар също регистрира ръстове спрямо зелените пари, след като Австралийската централна банка остави лихвените нива непроменени при 1.75%, на база на устойчивия растеж в страната. Това доведе до ръст за двойката над 0.7430, което представлява най-високата стойност от месец насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Настроенията при двойката започват бавно да се преобръщат. В средносрочен план имаме слаб щатски долар, предвид резултатите от петък за трудовия пазар, и моментни положителни настроения за австралийския долар, който след дългосрочното разпродаване поскъпна рязко рано тази сутрин. Възможно е да видим двойката да се търгува над 0.77738 до края на месеца. От друга страна зоната около 0.79242 ще бъде сериозно препятствие за биковете и в близките седмици купувачите едва ли ще успеят да се откъснат от гравитационната ѝ зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
fallback