fallback

Конструктивният тон на ЕЦБ може да предпази еврото от допълнителни загуби

От друга страна, това би оказало негативно влияние върху склонността на инвеститорите да заемат по-рискови позиции, подкрепяйки японската йена

11:26 | 03.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) доведе до загуби за единната валута, след като институцията не повиши значително очакванията си за нивата на инфлация в дългосрочен план. Централните банкери на еврозоната увеличиха прогнозните стойности на инфлацията за 2016 година само с 0.1 процентни пункта, което означава, че целевите нива от 2% остават далеч. По този начин ЕЦБ оставя възможността за допълнителни количествени улеснения в бъдеще. Президентът Марио Драги остави лихвените нива непроменени, но подчертавайки рисковете за еврозоната, идващи от глобалната макроикономическа обстановка, вратата към навлизане още повече в отрицателна територия остава отворена, дори към момента да се счита за изключително крайна мярка.

Еврото поевтиня до най-ниската си стойност спрямо японската йена от края на март 2013 година, достигайки нивото от 121.054. Въздържането на ЕЦБ от промени в паричната си политика доведе до загуби и спрямо щатския долар, нанасяйки загуби за еврото до 1.1142 през азиатската сесия. Президентът Драги сподели, че очаква предприетите до момента мерки да сработят, но ръстът на потребителските цени да остане под целевите нива до 2018 година с оглед на сравнително ниската стойност на енергийните стоки. Въпреки въздържането от промени тонът на ЕЦБ остава конструктивен, което би могло да предпази валутата от допълнителни спадове, но би оказало негативно влияние върху склонността на инвеститорите да заемат по-рискови позиции, подкрепяйки японската йена.

Пазарните участници биха дали допълнителна насока на своите настроения след данните за неселскостопанската заетост в САЩ за месец май. Стойностите ще бъдат обявени днес в 15:30 часа българско време, като биха определили до значителна степен повишението на лихвените нива в икономика номер едно през юни. Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън ще има изявление в понеделник, което в случай на стабилни данни днес, би било възможност за подготвяне на пазара за затягане на монетарната политика в средата на месеца. Дори при наличие на повече от очакваните 160 000 нови работни места, Фед би могъл да остави повишението на лихвите за месец юли, поради референдума във Великобритания, който ще се проведе седмица след срещата на централните банкери.

Друго важно събитие през вчерашния ден, а именно срещата на ОПЕК във Виена, не завърши със споразумение между страните членуващи в картела. Иран не отстъпи от намеренията си да увеличава добивите, за да достигне нивата преди санкциите. Въпреки това Саудитска Арабия изрази готовност за придържане към умерени нива на производство, което се счете за позитивен аспект. В крайна сметка нюансите от срещата вчера успяха да задържат „черното злато“ около 50 долара за барел, което бе подкрепено и от спада на запасите в САЩ с 1.4 млн. барела през седмицата до 27 май.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

В понеделник, 30 май, сигнализирахме за предстоящо низходящо движение на двойката. По-агресивните участници, отворили къси позиции около 1.4600, е добре да ги затворят около трендлинията. Има и още по-рискован вариант за участие, който включва изчакване на данните за заетостта от САЩ днес, които ще се публикуват в 15:30 часа. Ако данните са положителни, късите позиции могат да бъдат запазени, а в случай, че са отрицателни, позициите трябва да бъдат затворени. Рискът при изчакването на данните е, че цената може да се върне до нивото на отваряне на около 1.4600 или дори по-високо, минути преди обявяването на данните и ако те са отрицателни, може да се стигне до загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 04.09.22 г.
fallback