fallback

Рали за долара след стенограмата на Фед

Вероятността Фед да пристъпи към действия още през юни се увеличи с 16% до 34%

12:14 | 19.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от основни валути, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) насочи нагласите на пазарните участници към повишаване на лихвените нива през юни. Стенограмата на институцията предполага последващо затягане на монетарната политика още на следващата среща на централните банкери. Това доведе до рязко поскъпване на зелените пари, които достигнаха спрямо японската йена и еврото, респективно нивата при 110.382 и 1.12057 по време на азиатската сесия.

Вероятността Фед да пристъпи към действия още през юни се увеличи с 16% до 34%, докато по-рано тази седмица шансовете бяха едва 4%. За позицията и намеренията на централните банкери ще говорят по-късно днес заместник-председателят на институцията Стенли Фишър и президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли, което би могло да има силно отражение върху котировките на долара.

Обезценяването на йената спрямо щатската валута се прие положително от Токио, където се бяха настанили опасения, че неотдавнашното поскъпване на йената би възпрепятствало стабилизирането на растежа на страната. Стабилността на валутата ще бъде една от дискутираните теми на срещата на Г7 в Япония, която започва утре. Япония би очаквала подкрепа на монетарните си планове от другите страни, в случай че се стигне до належаща интервенция на Токио. Подобни действия биха се сметнали за необходими, ако двойката премине нивото при 105, което засега остава далеч. Въпреки това поскъпването на долара, в случай на затягане през юни би се реализирало с по-бавни темпове, с оглед на потенциалната възможност за японските износители да заемат къси позиции във валутната двойка с цел хеджиране срещу евентуално поскъпване на йената.

Австралийският долар от своя страна бе подложен на натиск както от поскъпването на зелените пари и отстъплението на петрола, така и в резултат на разнопосочни данни за заетостта в страната. Безработицата е намаляла с 0.1%, докато очакваните нива на заетост през април се оказаха под очакваните стойности. В комбинация с поевтиняването на петрола, австралийският долар отстъпи до 0.71912. Въпреки че изнесените данни не предполагат последващо понижение на лихвите в Австралия, продавачите надделяха, изпращайки валутната двойка до най-ниското й ниво от началото на месец март.

Петролът записа понижения по време на азиатската сесия, което бе провокирано както от увеличаването на запасите в САЩ и поскъпването на долара, така и от нарастващото производство от Иран. Вчера бяха обявени складовите наличности в икономика номер едно, като данните са за ръст за последната седмица в размер на 1,31 млн. барела.

Освен това износът на Иран е записал значително завишаване, което също допринесе за преустановяване на ръста на суровината, който бе провокиран от ситуацията в Канада и Африка. Нарушенията в доставките в тези региони не се оказаха достатъчни за пробив над 50.00 долара за барел към момента, което насочва вниманието към препятствията пред „черното злато“ и удължаване на периода, който е необходим за балансиране на пазара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:37 | 31.08.22 г.
fallback