fallback

Доларът остава колеблив, а пазарите чакат още сигнали за политиката на Фед

Добрите данни от петък за продажбите на дребно и потребителското доверие се оказаха недостатъчни

11:03 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Както продажбите на дребно, така и индустриалното производство на Китай разочароваха инвеститорите, което увеличи съмненията във възстановяващата се икономика на страната. Данните бяха обявени в събота, като повлияха на котировките на йената и австралийския долар със започване на търговията в Азия. Засилените опасения за стабилността на икономика номер две доведоха до падение на долара спрямо японската валута, като двойката се понижи до нивото при 108.46. От друга страна, австралийският долар, който се влияе от данните в Китай достигна най-ниската си стойност спрямо зелените пари от началото на месец март, поевтинявайки до 0.72488.

Впоследствие обаче щатският долар успя да навакса изгубената територия спрямо йената. Японският Nikkei записа повишения на база на силните данни за щатската икономика от петък, което успя да разсее опасенията за стабилността на Китай, отслабвайки позициите на йената. В петък данните за продажбите на дребно в САЩ за месец април, както и потребителското доверие на Мичиганския университет бяха значително над очакванията на пазарните участници, което доведе до ръст за щатската валута до 109.55 йени. Това обаче не се оказа достатъчно за долара, за да продължи поскъпването си, тъй като инвеститорите се нуждаят от по-солидни доказателства, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще пристъпи към двукратно увеличение на лихвените нива тази година. Вероятността за затягане на паричната политика в икономика номер едно през юни е доста малка, което повлиява и на позициите на долара.

Съмненията в стабилността на глобалната икономика продължават да пречат на долара. Пазарните участници биха желали да получат допълнителни коментари от централните банкери, сочещи увеличаване на лихвите в страната, преди да пристъпят към покупки на долара. Инвеститорите остават скептични относно спряганото от Фед двукратно затягане, тъй като въпреки добрите за САЩ данни опасения за Китай, бавното възстановяване на еврозоната, слабите нива на растеж в глобален мащаб, както и предстоящият във Великобритания референдум не позволяват на зелените пари да напреднат.

Разнопосочните движения на долара спрямо йената биха могли да се повлияят както от наближаващите данни за индекса на потребителските цени в САЩ за месец април, който ще бъде обявен във вторник, така и от данните за брутния вътрешен продукт на Япония за първото тримесечие на годината, очакван в сряда. В случай че БВП на страната разочарова, тогава бихме могли да очакваме спад за японските фондови пазари и поскъпване на йената. В сряда инвеститорите ще очакват и данните за складовите наличности на петрол в САЩ, които намаляха с 3.4 млн. барела за седмицата до 6 май. Намиращият се във възходящ тренд петрол, според Международната енергийна агенция ще бъде подкрепен и от очакванията за значително намаляване на запасите през втората половина на годината, въпреки завишената продукция от страна на Иран.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/NZD

На 25 април публикувахме: „Първата цел на биковете трябва да бъде не по-високо от 2.15478. Около тази първа съпротива е добре да се затвори част от експозицията, ако търсим поскъпване до следващата съпротива около 2.25998.“

Към момента първата цел може да се каже, че е достигната. Има немалка вероятност да видим низходяща корекция преди нов бичи импулс. Затварянето на част от позицията ни застрахова от по-големи загуби. Стоп поръчката за останалия малък обем от сделката е добре да се постави около 2.01455.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 08.09.22 г.
fallback