fallback

Йената си връща загубеното преди срещата на Японската централна банка

Комбинацията със срещата на Фед в сряда дава предпоставки за висока волатилност на пазарите

10:53 | 26.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Йената възстанови част от загубените позиции спрямо долара преди срещата на Японската централна банка (ЯЦБ) в четвъртък. Очакванията, че институцията ще предприеме нови стимули доведе до натиск върху валутата през изминалите няколко дни. Несигурността обаче дали действително централните банкери в Япония ще пристъпят към подобни действия спомогнаха за възстановяването на валутата до нива около 111.00 спрямо щатския долар. Комбинацията със срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед) в сряда дава предпоставки за висока волатилност на пазарите. Освен това препозиционирането в края на месеца също би оказало подобно влияние върху тях, с оглед на приближаващите празници в Япония и така наречената „Златна седмица“, която започва на 29 април и завършва на 5 май.

Понижаващите се опасения, че действително Великобритания би напуснала Европейския съюз доведоха до нов ръст за паунда. Валутата на страната достигна ниво от 1.45188 спрямо долара, което представлява най-високата стойност за двойката от 10 седмици насам. Започналото понижаване на стерлинга от юни насам изглежда върви към своя край, имайки предвид, че везните към момента се накланят към оставане на страната в Общността. Паундът записа силно поскъпване и спрямо еврото, достигайки най-високата си стойност спрямо единната валута за последните 6 седмици при 0.7752.

Срещата на Фед, на която не се очаква да се стигне до промяна на лихвените нива в САЩ, се очаква да насочи инвеститорите към намеренията и преценката на централните банкери за повишението на лихвите и икономическото състояние в страната. Разочароващите данни за продажбата на нови жилища, които бяха обявени вчера, дават предпоставки, че Фед ще бъде по-предпазлив по отношение на монетарната си политика, опитвайки се да не прибързва с повишението на лихвите. Подобна стъпка на институцията се очаква най-рано през юни, като именно за подобни коментари ще следят пазарните участници. Неизвестността около срещите на двете централни банки доведе до спад на фондовите пазари в Азия и САЩ. Японският Nikkei бе негативно повлиян и от поскъпналата йена, а DJIA и S&P 500 се оказаха на червена територия и поради гаснещия импулс на петрола, който би могъл да поднови поевтиняването си.

Опасенията, че Саудитска Арабия би могла да последва Иран в увеличение на производството, което да задълбочи пренасищането от суровината, оказва натиск върху котировките на „черното злато“. Също така намаленото потребление оказва негативно влияние върху цената на петрола, което от своя страна спира ралито на суровината. Застоят на глобалния растеж и в частност на водещите азиатски развиващи се икономики, които са основен двигател на потреблението на петрол в световен мащаб не могат да изведат суровината към възстановяване. Увеличените производствени нива довеждат до надвишаване на предлагането спрямо търсенето в размер на 1 до 2 млн. барела дневно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

До момента бяхме на мнение, че около посочените на графиката нива на подкрепа, е добре да се купуват щатски долари на малки порции, но от този момент нататък нивата се оказват плитки и е по-добре да се изчака за потвърждение. Зелените пари остават надценени и сериозно поскъпване спрямо кошница от основни валути, е малко вероятно. В същото време канадският долар тепърва започва своето възстановяване. Понижение на двойката до нивата, на които се намираше преди около година, е вероятен сценарий, а подкрепата около 1.2065 ще бъде по-удобен момент за покупки на щатски долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
fallback