fallback

Йената поевтинява заради надеждите за още стимули от Японската централна банка

На другия полюс бе британският паунд, който поскъпна спрямо зелените пари до 1.4468

11:40 | 25.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поевтиня до най-ниските си стойности от 3 седмици насам спрямо основните си конкуренти в петък. Валутата загуби позиции на база на очакванията, че Японската централна банка (ЯЦБ) ще пристъпи към допълнителни количествени улеснения, като повторно намаляване на лихвените нива в отрицателна територия също присъства в арсенала на институцията. Йената се свлече до 111.836 спрямо долара, след като ЯЦБ планира отдаването на заеми към финансовите институции да се извършва на отрицателни нива. Срещата относно монетарната политика на страната, която пазарните участници очакват ще бъде на 27-28 април. След силните разпродажби обаче, които вече се реализираха, очакванията на инвеститорите за последващ ръст на валутната двойка се намалиха.

На другия полюс бе британският паунд, който поскъпна спрямо зелените пари до 1.4468, което представляват върхови нива за стерлинга за последните 5 седмици. Позитивното движение стана факт, след като президентът на САЩ Барак Обама подкани британците да гласуват за оставане в Европейския съюз. Валутата на Острова поскъпна силно и спрямо единната валута. Котировките на двойката достигнаха ниво от 0.7752, след като позициите на еврото бяха разклатени и от изявленията на председателя на Европейската централна банка Марио Драги в четвъртък, което поевтиня и спрямо долара до 1.1217.

На фондовите пазари се наблюдаваше затишие, с оглед на наближаващите срещи на Федералния резерв на САЩ (Фед) и ЯЦБ. Азиатските индекси останаха на червена територия, като японския Nikkei също отстъпи, след като йената възстанови част от загубите. Въпреки че не се очаква повишение на лихвените нива в икономика номер едно, централните банкери отвъд Океана биха могли да дадат по-ясна представа на пазарните участници по отношение на момента и темпа на затягане на монетарната политика. Вероятно Фед ще пристъпи към двукратно увеличение на лихвените нива тази година. Последващите стъпки на институцията биха могли да станат факт през юни и в края на годината през декември, като позициите на долара и представянето на индексите остават зависими от решенията на Фед.

На петролния пазар се наблюдаваха понижения, след като инвеститорите реализираха натрупаните печалби за последните 3 седмици. Въпреки липсата на споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите, цената на суровината все пак записа ръст от близо 5% през миналите 5 дни. Подобрените нива на запаси в САЩ обаче дават импулс на „черното злато“, като неговото повишение подкрепи и стоковите валути. От друга страна в негативна насока действа забавящият се икономически растеж в глобален мащаб. В сряда Енергийната информационна агенция на САЩ ще обяви данните за складовите наличности в страната, като също така тогава ще станат известни и лихвените нива в икономика номер едно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Още на 5 април сигнализирахме за сериозния потенциал на двойката да поскъпне моментно. Зоната между 2.01455 и 2.08629 посочихме като добра цена за покупки. През последната седмица лирата поскъпна спрямо новозеландския долар с около 700 пипса, което не е никак малко движение. Първата цел на биковете трябва да бъде не по-високо от 2.15478. Около тази първа съпротива е добре да се затвори част от експозицията, ако търсим поскъпване до следващата съпротива около 2.25998.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
fallback