fallback

Пазарните участници са в очакване на срещата в Доха

Инвеститорите не заемат нови позиции в петрол, което доведе до липса на големи колебания в цената

11:51 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар записа повишения по време на азиатската сесия, като по този начин е напът да завърши седмицата на зелена територия. Японската йена от своя страна поевтиня вследствие на подобрените настроения на инвеститорите на фона на приемливите данни от Китай. Въпреки че втората световна икономика регистрира най-слабото си тримесечие от 2009 година насам, други икономически показатели подсказват за възстановяването на задоволителни нива на растеж в страната. Според обявените данни брутният вътрешен продукт е нараснал на годишна база с 6.7% за първото тримесечие на годината, на база на 6.8% за последните три месеца на 2015 година. За сметка на това обаче индустриалното производство, продажбите на дребно и отдаването на нови заеми са записали стойности над прогнозните.

Според някои пазарни участници това показва началото на края на забавящата се китайска икономика, докато други изказват мнение, че сходни данни за страната през 2015 година впоследствие са довели до срив на фондовите пазари. Като цяло обаче Китай показва сигнали на възстановяване, за което би могло да се съди и от обявените по-рано тази седмица данни за износа на страната. Инвеститорите остават съсредоточени върху структурните проблеми на Китай, които остават неразрешени до този момент. Загриженост създава и фактът, че 45% от новоиздадения корпоративен дълг има за цел да покрие лихвените плащания по текущ дълг, което остава подводен камък за икономика номер две.

Обявените вчера данни за индекса на потребителските цени в САЩ заличи положителния ефект от по-добрите новини за трудовия пазар. Измерителят на инфлацията е нараснал с по-слаби от очакваните темпове през месец март, повишавайки се само с 0.1%. Това от своя страна неутрализира спада на молбите за помощи за безработни, като още веднъж вниманието се насочи към по-предпазливия тон на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по отношение на повишението на лихвените нива в страната. Въпреки това щатският долар записа ръст спрямо йената до нивото при 109.72, който идва около срещата на Г-20 във Вашингтон, на която колебанията на основните валути ще бъде предмет на разговорите.

Друга ключова за пазарите среща, а именно тази в Доха възпря инвеститорите от заемане на нови позиции в петрол, което доведе до липса на големи колебания в цената. Основните страни производителки ще опитат да стигнат до споразумение за намаляване на добивите на суровината и неутрализиране на пренасищането, което подкопа котировките на „черното злато“ от средата на 2014 година. Към момента, дневно около 2 млн. барела лек суров петрол остава над нуждите на потреблението, което довежда до свръхпредлагане. Едно потенциално споразумение за съвместни действия би имало силен психологически ефект върху цената на петрола, дори и да не доведе до моментално намаляване на производството.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

На 12 април публикувахме: „Двойката консолидира под солидното ниво на съпротива около 1.14401. Ако за пореден път биковете не успеят да преодолеят структурната бариера, ще видим рязко поевтиняване на двойката. Към момента по-вероятният сценарий е цената да не успее да пробие във възходяща посока. Може да се направят продажби с много малки обеми, към които да се прибави впоследствие. Трябва да се отбележи, че подобно обзалагане крие големи рискове от неуспех.“

Към момента поевтиняването, за което сигнализирахме преди няколко дни е факт. Всеки, който е последвал съветът ни за продажба с малки обеми е добре да следи двойката отблизо за най-добър изход. На 12-ти идеята беше да се прибавя в последствие, но отрицателните данни за инфлацията в САЩ отстраниха тази възможност. За по-консервативните участници добро ниво за затваряне е подкрепата около 1.12112, докато за по-агресивните - около 1.10704.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 07.09.22 г.
fallback