fallback

Доларът поскъпна на фона на подобрени пазарни настроения

Позициите на японската йена бяха отслабени след поредното изказване на председателя на Японската централна банка Харухико Курода

11:13 | 14.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар реализира най-значителното си дневно поскъпване спрямо кошница от основни валути за последните 5 седмици. Мечият натиск върху зелените пари отслаби захвата си, тъй като инвеститорите отдадоха значение на сравнително подобрената пазарна обстановка. Доларовият индекс записа повишение в стойността си от близо 1%, напредвайки както спрямо японската йена, така и спрямо еврото.

Въпреки че Федералният резерв на САЩ (Фед) обърна внимание на рисковете пред щатската икономика, подкопавайки основите на долара, вчерашните положителни данни за износа на Китай и повишението на цените на суровините накараха инвеститорите да наблегнат на отслабващите негативни настроения. Това от своя страна подкрепи долара, който бе поставен под силен натиск през последните 2 седмици.

Позициите на японската йена бяха отслабени след поредното изказване на председателя на Японската централна банка Харухико Курода, който отново сподели, че институцията е готова да предприеме допълнителни монетарни стимули, в случай че инфлацията в страната продължи да се задържа на незадоволителни нива.

Това от своя страна доведе до спад за японската валута до нивото при 109.54, като поевтиняването на йената или задържане на нейното поскъпване е сред целите на Токио. Възстановяването на долара идва дни преди срещата на Г20 във Вашингтон, на която скорошните колебания на валутните пазари ще заемат основна част в дискусиите, на фона на забавящия се растеж на глобалната икономика.

Предпазливият тон на председателя на Фед Джанет Йелън бе подкрепен от неочаквания спад на продажбите на дребно и на индекса на производствените цени в САЩ. Разочароващите данни обаче не успяха да спрат ралито на долара, чието предходно поевтиняване не успя да продължи дори на фона на слабите резултати.

Отново сигнализирайки за повишено внимание и предпазливост, Централната банка на Канада остави лихвените нива непроменени, като наблегна на ниските нива на растеж в глобален план. Канадският долар спря поскъпването си спрямо зелените пари, след като двойката се отдръпна от върховите за 2016 нива при 1.2743, напредвайки до 1.2887.

Австралийският долар също отстъпи спрямо щатската валута. Въпреки че безработицата в Австралия е намаляла до 5.7%, което представлява най-ниската стойност от 2013 година насам, австралиецът не получи очаквания силен импулс от добрите данни за страната. Заедно с канадския долар, валутата бе отчасти негативно повлияна и от неочакваното увеличение на петролните запаси в САЩ. Складовите наличности в икономика номер едно са нараснали с 6.6 млн. барела за изминалата седмица. В комбинация с опасения за намаляване на търсенето на суровината и предстоящата в неделя среща на основните страни-производителки в Доха, това доведе до спад в цената на „черното злато“.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

На графиката се вижда продължително стесняване на низходящия предел. Често това е признак за изчерпване на даден моментум, особено, ако той се е движел в канал от самото начало. Това, което знаем, е фактът, че лирата се обезцени твърде много спрямо кошницата от валути. Нейният спад бе резултат от настроенията, продиктувани от предстоящия референдум във Великобритания.

Към момента пазарът се движи от очаквания и прогнози, но не и от факти. Вероятността островната валута да коригира спекулативния натиск е голяма. Поради тази причина, ако не видим нищо неочаквано за новозеландския долар през следващите дни, е добре да имаме дълги позиции с малки обеми. Дългосрочните ни очаквания за двойката включват формирането на възходящ импулс в рамките на около 1600 пипса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 30.08.22 г.
fallback