fallback

Австралийският долар поскъпна на фона на ръста в китайския износ

Валутата в Австралия се влияе пряко от икономическото състояние на Китай

11:56 | 13.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поевтиня спрямо щатския долар, след като представители на Японската централна банка (ЯЦБ) увериха, че институцията би пристъпила към стимулиращи способи, ако това е необходимо. Външните рискове като забавянето на китайската икономика, дълговите проблеми на еврозоната и влиянието на монетарната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед), имат потенциала да окажат негативно влияние върху растежа на японската икономика. Доларът навакса част от загубите, покачвайки се до 109.04 йени по време на азиатската сесия. Въпреки че интервенция на ЯЦБ остава последен коз в картите на централните банкери, при продължаване покупките на йени, те биха се възползвали от него, за да стимулират износа на страната, който се подкрепя от по-евтина национална валута.

Австралийският долар, който се влияе от икономическото състояние на Китай, поскъпна на фона на положителните данни за износа на страната. Експортът се е увеличил с 11.5% през месец март, като така сложи край на редицата спадове. Импулс за валутата даде и силното поскъпване на петрола. Скокът в цената на суровината допринесе за ръстовете на фондовите пазари, като индексите на Стария континент започнаха днешната търговия с повишения. Възходящите движения продължиха зелената сесия на азиатските индекси, които бяха окрилени от ръста на „черното злато“ и поевтиняването на японската йена.

Русия и Саудитска Арабия изглежда са стигнали до споразумение относно свиване на добивите преди срещата в Доха в неделя. Позитивното движение на цената на суровината бе подкрепено и от прогнозата за намаляване на запасите в САЩ. Последното споразумение за съвместно намаляване на продукцията на страни-членки на ОПЕК и други, които не са част от организацията бе преди 15 години. Сегашната реакция на пазарните участници относно съвместните действия на страните изглежда се осланя на това. Брентът заедно с щатския петрол достигнаха най-високите си стойности за годината, покачвайки се респективно до 44.80 и 42.25 долара за барел.

Рали на енергийния сектор вследствие на скокът в цената на петрола, доведе до ръстове за сините чипове от DJIA с 0.94%, докато обширният S&P 500 напредна с 0.97%. Канадският долар също увеличи стойността си, на база на скока на котировките на „черното злато“, напредвайки до нивото при 1.2749 спрямо щатската валута. Зелените пари обаче възстановиха част от загубите спрямо еврото, след като достигнаха 1.1340, като преди това единната валута се бе покачила до 1.1464. Представянето на канадеца днес ще зависи и от решението на централната банка на страната по отношение на лихвените нива, като очакванията сочат, че промяна на текущите стойности от 0.50% няма да има.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Петролът най-вероятно ще поскъпва в близко бъдеще и оптимизмът там ще окаже положително влияние и върху стоковите валути като канадски, австралийски и новозеландски долар. Предвид този косвен потенциал за поскъпване на канадския долар, трябва да бъдем много внимателни с двойката. До момента бяхме на мнение, че около посочените на графиката нива на подкрепа, е добре да се купува на малки порции, но от този момент нататък нивата се оказват плитки и е по-добре да се изчака за потвърждение. Доларът е изключително надценен и сериозно поскъпване спрямо кошницата е много малко вероятно, докато канадския долар тепърва започва своето възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 20.08.22 г.
fallback