fallback

Австралийският долар се завърна близо до 9-месечния връх

Стоковите валути отново бяха сред печелившите

11:01 | 30.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Джанет Йелън изпрати фондовите пазари на зелена територия, потапяйки долара. Вчера председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) подчерта, че заради глобалните икономически препятствия, които стоят пред целевите нива на инфлация и растеж в страната, централните банкери ще бъдат по-предпазливи при затягането на паричната политика. Това от своя страна доведе до подкопаване позициите на долара и ръст както за акциите, така и за облигациите. Изказването на Йелън стои в противоречие с други представители на Фед по-рано този месец, като тя постави акцент върху рисковите фактори, които ще бъдат определящи за момента и темпа на увеличението на лихвените нива в икономика номер едно.

Пазарните участници реагираха на изявлението на Джанет Йелън, заличавайки вероятността за действие на Фед през април. Доларът поевтиня спрямо японската йена до 112.21, отдалечавайки се от 2-седмичните върхови нива при 113.80. Еврото също успя да запише завидно поскъпване спрямо зелените пари, задминавайки нивото при 1.1300. Стоковите валути отново бяха сред печелившите, като австралийският долар се завърна над 0.7600, близо до 9-месечния връх при 0.76798. Канадският долар отново се ориентира към печалбите, поскъпвайки под 1.3050 долара. Спадът за зелените пари спомогна за заличаване на част от загубите на петрола.

Американският лек суров петрол се покачи до 38.83 долара за барел, след като преди това бе загубил близо 3% от стойността си, поевтинявайки до 37.91. Цената на суровината се намира под напрежение от 22 март, когато настроенията, че ралито вече е приключило, и ограничението на добивите вече не може да движи котировките нагоре взеха превес. Пазарните участници са в очакване на срещата на основните страни производителки в Доха на 17 април, където ще бъде обсъдено потенциално координирано и трайно намаляване на добивите, което да намали пренасищането от суровината. На срещата се очаква да присъстват и представители на Иран, но надеждите, че страната ще склони да ограничи производството си, остават малки.

Американските фондови пазари обърнаха първоначалното колебливо започване на сесията в позитивно движение след изявлението на Джанет Йелън. Тя сподели, че е твърде рано да се каже, дали повишението на инфлацията ще продължи да се движи към целевите нива от 2% и, че институцията трябва с повишено внимание да процедира при решението на точния момент и магнитуда на увеличаването на лихвените нива, имайки предвид рисковете пред глобалната икономика. Това доведе до ръст за основните щатски индекси, като S&P 500 напредна с 0.88%, а DJIA се покачи с 0.56%. За позитивното движение на Wall Street допринесе и покачването на потребителското доверие през март, докато отлагането на вдигането на лихвените нива доведе и до ръст в цената на златото, която скочи до 1242.83 долара за тройунция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Двойката отскочи след тест на подкрепата около 1.2818. Реакцията на цената ни показва, че нивото представлява някаква действителна бариера за мечките. Все още е рано за покупки, особено като се има предвид предстоящите данни за заетостта в САЩ, които ще бъдат публикувани този петък. В момента те са във фокуса на инвеститорите, тъй като показателят е от особена важност за потенциалното вдигане на лихвите. Малко вероятно е цената да се придвижи значително във възходяща посока през идните дни. Положителни стойности за заетостта ще подкрепят значително щатския долар, спрямо кошницата от валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 06.09.22 г.
fallback