fallback

Еврото губи позиции в очакване на срещата на ЕЦБ

Ако институцията разочарова пазарните участници, единната валута би могла да поскъпне спрямо долара

11:40 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена продължи да поскъпва спрямо щатския долар, тъй като считаната за убежище валута все още се възползва от разочароващите данни за Китай, обявени вчера. Опасенията, че нестабилността се разпростира в икономиката на страната, породени от слабите данни за търговския баланс, подкрепиха йената и отслабиха долара. Понижението за валутната двойка достигна нивото при 112.40, което би могло да се задълбочи преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) утре, след като инвеститорите очакват решението на институцията за паричната политика в еврозоната. Намаляването на апетита за риск си пролича и от спада на фондовите пазари както в Азия, така и от двете страни на Атлантическия океан.

ЕЦБ може и да не оправдае очакванията на пазарните участници за решителни действия с цел стимулиране на растежа на Стария континент. Предполага се, че централните банкери ще намалят депозитната лихва до -0.4% от текущите нива при -0.3%. Освен това се очаква и увеличаване на програмата за изкупуване на активи с поне 10 млрд. евро месечно, достигайки 70 млрд. евро. Ако това не се случи обаче, единната валута би могла да поскъпне спрямо долара. Към момента позициите на еврото са отслабени поради надеждите, че този път ЕЦБ няма да разочарова, като валутата се свлече спрямо зелените пари до 1.0967 по време на азиатската сесия в сряда.

Централната банка на Канада от своя страна се предполага, че ще задържи лихвените нива непроменени днес при 0.5%, тъй като институцията очаква да види дали намеренията за увеличение на правителствените разходи ще доведат до желаното стимулиране на икономиката. Влагането на милиарди канадски долари в инфраструктурни проекти свидетелства за доверието в местната икономика. Канада разширява размаха, чрез който се цели повишение на агрегираното търсене не само чрез стимулираща монетарна политика, а и чрез целенасочена фискална политика, която е по-ефективна, когато лихвените нива са ниски. В същия момент обаче, отстъплението на петрола доведе до отслабване на канадската валута, която се отдалечи от достигнатото най-високо ниво за последните 3 месеца спрямо зелените пари, поевтинявайки до 1.3445. Американският лек суров петрол се понижи вчера до 36.12 долара за барел, след като опасения за намалено търсене на суровината взеха превес над намаляващото производство в САЩ.

За разлика от централните банкери на Канада, понижението на лихвените нива в Нова Зеландия изглежда само въпрос на време. Въпреки че към момента шансовете за намаляване на лихвите там са малки, Новозеландската централна банка вероятно ще пристъпи към намаляване на стойностите от 2.5%, за да спре поскъпването на валутата, която достигна 0.6818 долара на 4 март. В очакване на действия от страна на институцията, новозеландският долар отстъпи за последната седмица до 0.6715. Днес в 17:00 и 22:00 часа българско време ще бъде обявено решението на централните банкери, респективно в Канада и Нова Зеландия по отношение на лихвените нива в двете страни. Инвеститорите ще очакват и 17:30 часа българско време, когато ще станат известни петролните запаси в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

На 8 февруари коментарът ни беше следният: „“Двойката тества солидни нива на подкрепа, а заедно с теста наблюдаваме дивергенция при Relative Strength Index (RSI) и поскъпването изглежда реалистично очакване […]” “Таргет около съпротивата при 0.9250 ще бъде разумно ниво за затваряне на дългите позиции или на част от тях. Достигането на тази зона ще ни позволи да преместим стопа малко над нивото на отваряне, тъй като входът в позиция се намира около абсолютното моментно дъно.”

След тест на въпросната съпротива двойката поевтиня до нови локални минимуми, както предполагахме и поради което съветът ни беше да се затворят позициите. В момента цената се приближава до следващата важна подкрепа, която може да ѝ окаже положително въздействие. Преди да видим тест на подкрепата около 0.8790 няма да бъде разумно отварянето на дълги позиции. На канадския долар му предстои корекция след поскъпването през последните два месеца и това е водещото при предстоящото движение на двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
fallback