fallback

С поевтиняването на петрола се възобнови силното търсене на японската йена

Валутата напредна спрямо щатския долар до 111.96

12:05 | 23.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът преустанови вчерашния си възход, след като записа близо 7% ръст. Поскъпването на суровината доведе до зелена сесия на фондовите пазари, като азиатските измерители достигнаха върхови стойности за последните 7 седмици. С връщането на загубите за „черното злато“ се възобнови силното търсене на японската йена, която записа значително поскъпване по време на азиатската сесия днес. Валутата напредна спрямо щатския долар до 111.96. Апетитът към йената неутрализира регистрираните в началото на сесията печалби за Nikkei. Индексът се повлия позитивно от импулса на Wall Street в резултат на покачването на цената на петрола, но впоследствие се обърна към червената територия.

Американските измерители напомниха за положителната корелация между фондовите пазари и цената на „черното злато“. Основните щатски индекси записаха повишения, след като DJIA и S&P 500 напреднаха с 1.39% и 1.45%. Енергийният сектор бе двигателят на зелената сесия, поради намаляване на петролните съоръжения в САЩ, което се очаква да намали производствените нива в икономика номер едно. С поскъпването на петрола, суровинните валути в лицето на австралийския и канадския долар поскъпнаха силно спрямо зелените пари. Австралийският долар бе подкрепен и от ръст в цената на желязната руда, като валутата достигна най-високото си ниво спрямо щатските пари от 4-ти януари при 0.7246. Канадският долар от своя страна напредна до нивото при 1.3661.

За сметка на поскъпването на йената, австралийския и канадския долар спрямо щатския долар, еврото и паундът регистрираха понижения спрямо зелените пари на фона на несигурното бъдеще на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Стерлингът поевтиня близо 2% срещу долара до 1.4056, което представлява най-ниската стойност на валутната двойка за последните 7 години. Основна причина за това бе подкрепата на кмета на Лондон Борис Джонсън за напускането на страната на ЕС след референдума през юни. Единната валута също поевтиня спрямо долара до 1.1002, тъй като към момента целостта на Общността не е била нарушавана, а напускането на Великобритания би разклатило устоите на ЕС.

Петролът записа вчера силно поскъпване, на база на прогнозите от Международната енергийна агенция (МЕА), които сочат, че щатското производство би могло да спадне с 600 000 барела на ден тази година и с още 200 000 барела дневно през 2017. От МЕА също така обаче споделиха, че производствените нива биха се възстановили до 2021 година, записвайки рекордните 14.2 млн. барела на ден, в сравнение с 9.5 млн. барела дневно за 2015 година. Импулсът за „черното злато“ обаче бе кратък, тъй като очакванията за рязко увеличаване на добивите от Иран до края на следващия месец натежа на цената на петрола. Въпреки моментното задържане на производството на ОПЕК, пазарът остава пренаситен със суровината. Обявената готовност на Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар за последващи действия, в случай че замразяването на добивите сработи за идните няколко месеца, изглежда ще се дирижира от Иран, който може да се превърне в причина за връщане на цената на петрола отново под 30 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/NZD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:29 | 29.08.22 г.
fallback