fallback

Спадът при петрола увеличи търсенето на считаната за убежище японска йена

Еврото се потопи и спрямо зелените пари, достигайки най-ниската си стойност за последните 2 седмици при ниво от 1.1070

11:40 | 19.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Запасите на петрол в САЩ достигнаха рекордно ниво, след като Администрацията за енергийна информация обяви увеличение от 2.1 млн. барела. По този начин запасите от „черно злато“ надхвърлиха 504 млн. барела, което представлява най-високото ниво от 1930 година насам. Въпреки първите стъпки на сътрудничество между Русия от една страна и Саудитска Арабия, Катар и Венецуела от друга, изглежда петролът отново се намира под натиск, породен от продължаващото пренасищане от суровината. Планът за задържане на производството на януарски нива срещна подкрепата на Ирак, като дори Иран заяви положителната си оценка за него, но отказа за момента да се присъедини към общите действия. Очакванията, че Иран ще засили производството си значително през идния месец оказва негативно влияние върху цената на „черното злато“.

Ключов фактор за започване на стабилизирането на цената на петрола се явява Иран, но страната обяви, че има намерение да увеличи добивите си до нивата преди налагането на санкциите. Вследствие на това пазарните участници очакват пренасищането от суровината да продължи и се въздържат от заемане на дълги позиции. Освен това застоят на глобалната икономика би възпрепятствал такова увеличение на търсенето, което да неутрализира част от пренасищането на петрол. Това би довело до бавно стабилизиране на цената на петрола, като суровината се очаква да остане под натиск през първата половина на годината, като дори се спрягат нагласи и за цялата 2016. Тези очаквания бяха подхранени и от факта, че Организацията за икономически растеж и развитие занижи своята прогноза за глобалния икономически растеж за 2016 година от 3.3% до 3%.

Спадът на петрола увеличи търсенето на считаната за убежище японска йена. Валутата поскъпна спрямо долара до 112.70 по време на азиатската сесия днес. Еврото също загуби позиции спрямо йената. Единната валута се потопи и спрямо зелените пари, достигайки най-ниската си стойност за последните 2 седмици при ниво от 1.1070. Единната валута е подложена на натиск както от очакванията за увеличаване на програмата за количествени улеснения от Европейската централна банка (ЕЦБ) през март, така и от бежанската криза, която подкопава политическата и икономическата стабилност на Стария континент.

Поскъпването на японската йена доведе до спад за Nikkei, който загуби 1.42% от стойността си. Американските индекси също бяха негативно повлияни от завишените запаси на петрол, като DJIA и S&P 500 реализираха спад респективно от 0.25% и 0.47%. Въпреки това щатските измерители са на път да запишат първото си седмично увеличение за последните 3 седмици, след като съвместните действия на водещите производителки на петрол подкрепиха фондовите пазари отвъд Океана. Представянето им би се повлияло и от очакваните данни днес за американската икономика. В 15:30 часа българско време ще бъдат обявени данните за индекса на потребителските цени, както и индекса на потребителските цени, с изключение на хранителната промишленост и енергийния сектор. Тези измерители се възприемат за индикатор на инфлацията в страната, от стойностите, на която би се повлияло решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) по отношението на лихвените нива в страната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

На 4 февруари публикувахме: „Корекцията е налице и както предположихме, психологическата подкрепа около кръглата цена 1.4000 не беше достатъчна. Вероятно ще станем свидетели на тест на възходящата трендлиния или на структурното ниво при 1.3422. Около тези нива на подкрепа ще разгледаме отново възможностите за покупки, както и каква е вероятността цената да отскочи в обратна посока.“

За момента е трудно да се каже дали корекцията е приключила или ще се задълбочи. През днешния ден очакваме CPI за Канада и САЩ, който могат да предизвикат по-резки движения както във възходящата, така и в низходяща посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 01.09.22 г.
fallback