fallback

Ще склони ли Иран на координирани действия за стабилизиране на петролния пазар?

Започнатите усилия бързо може да бъдат обезсмислени, ако режимът в Техеран продължи да увеличава производството

10:50 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

След срещата във вторник на петролните министри на Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар, на която страните се съгласиха да задържат производството си на нивата от месец януари, сега съдбата на суровината зависи почти изцяло от Иран. Членката на ОПЕК, която наскоро се освободи от наложените санкции, произвежда около 1 млн. барела под дневния си капацитет и не крие амбициите си да разгърне производствените си мощности, така че да възвърне загубения пазарен дял през годините, когато международните санкции ограничаваха износа. В случай че Иран не спре да увеличава добивите, усилията на другите страни да овладеят пренасищането от суровината биха се оказали напразни. Едни такива действия биха неутрализирали скорошния ръст на цената, довеждайки до котировки трайно под 30 долара за барел.

Наченките на координирани действия между лидера на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия, чието дневно производство представлява около 21% от световното, би могло да бъдат бързо обезсмислени, в случай че Иран продължи да увеличава производството си. Това ще принуди премахване на спазването на нивата от януари и пренасищането от „черно злато“ ще продължи да се задълбочава, натискайки цената на суровината надолу. Въпреки че се очаква Русия и Саудитска Арабия да предложат специални условия на Иран с цел ограничаване на добивите, пазарните участници оценяват шансовете Иран да приеме ограничаване на производството като нищожни. Това доведе до „покупка на слуха“ и „продажба на факта“, след като цената на американския лек суров петрол спадна до 28.78 долара за барел, след като записа поскъпване до 31.53 долара за барел вчера.

След като моментната еуфория около евентуално координирано намаляване на добивите отшумя, японската йена възвърна позиции спрямо щатския долар. Зелените пари започнаха днешния ден със загуби до 113.37 йени, насочвайки се отново към 16-месечното дъно на нивото при 111 японски йени за долар. Натискът върху щатската валута се подхранва и от занижените очаквания за повишаване на лихвените нива в икономика номер едно. Федералният резерв на САЩ (Фед) едва ли ще прибегне до затягане на монетарната политика през март с оглед на турбулентните финансови пазари и глобалния икономически застой. Очаква се Фед постепенно да пристъпва към увеличаване на лихвите, което в зависимост от макроикономическата обстановка и основно на трудовия пазар в САЩ би могло да означава еднократно действие от страна на институцията.

Въпреки подновения спад на цената на петрола фондовите пазари в САЩ успяха да запишат ръстове. Основните индекси отвъд Океана неглижираха установената напоследък позитивна корелация с цената на петрола и записаха повишения през вчерашния ден. DJIA и S&P 500 записаха повишения респективно от 1.39% и 1.65, след като измерителите регистрираха червени сесии преди срещата за установяването на таван в производството на петрол. Ръстът на Wall Street обаче дойде за сметка на златото, което записа най-разочароващото си представяне от близо година насам, след като цената на благородния метал спадна до 1 190.82 за тройунция. Стенограмата на Фед, която ще бъде изнесена по-късно днес се очаква да даде повече светлина около състоянието на щатската икономика, респективно монетарната политика на централните банкери, а оттам и върху нагласите за цената на златото, което според някои инвеститори спечели големи печалби за кратък период от време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Данните от Великобритания разочароваха пазара, вследствие на което лирата се обезцени спрямо кошницата от валути. При GBPCAD, това може да се окаже добър момент за частични покупки около посочените на графиката нива на подкрепа. Подкрепата, която съвпада с 30% корекция по Фибоначи, е ключова и преодоляването ѝ най-вероятно ще отведе цената до 1.8844. От друга страна, ако тя удържи, ще получим силен възходящ моментум. В случай, че станем свидетели на отскок от 30% корекция по Фибоначи може, можем да купим с малка част от стандартния обем и в последствие да прибавяме. Следващата покупка е добре да се направи, ако цената продължи надолу и отскочи от следващата зона на подкрепа около 1.8844.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
fallback