fallback

Петролът скача в очакване на срещата между Русия и Саудитска Арабия

Основната причина за ниската цена на суровината са рекордните добиви, комбинирани с намаляващото търсене

11:23 | 16.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Росен Сталев

Петролът поскъпна на фона на новините за среща между енергийните министри на Русия и Саудитска Арабия по-късно днес, пораждайки спекулации за евентуално намаление на добивите или замразяването им на текущите нива. Подпомогнати от цената на черното злато, европейските акции успяха да запишат втора поредна положителна сесия.

На Нюйоркската стокова борса фючърсите на лек суров петрол с доставка през месец март, се търгуваха през изминалия ден на нива над 30 долара за барел, след като успяха да поскъпнат 4.6%. "Черното злато" е потънало с над 70% от юни 2014 година насам и е възможно да остане на тези нива за по-дълъг период при липсата на ограничение на световния добив. Основните държави износителки на петрол от ОПЕК, както и други значими производители като Русия и САЩ, не желаят да намалят добива си в опит да запазят своя пазарен дял. След премахването на ембаргото за износ на петрол на Иран през януари, стойността на черното злато търпи допълнителен натиск.

Основната причина за ниската цена на суровината са рекордните добиви, комбинирани с намаляващото търсене. Тази комбинация от фактори понижава чувствително равновесната точка между търсене и предлагане. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) растежът при световното търсене на петрол ще се свие до 1.2 милиона барела на ден спрямо ръста от 1.6 милиона барела на ден през 2015 година. Въпреки отслабването на търсенето в световен мащаб добивът на Русия и ОПЕК остава силен, като според последния доклад на организацията руският добив е достигнал рекордните 10.8 милиона барела на ден. Представителите на ОПЕК разкриха, че се обсъжда нова идея през последните дни, която има за цел да замрази на добива на текущите нива. Подобен план изисква страните членки и Русия да се ангажират да не увеличават добивите си.

Вчерашният ден беше положителен за борсите в Европа, където акциите затвориха на положителна територия за 2-ри пореден ден. Инвеститорите също спекулираха за повишение на стимулите на глобалната икономика, след като китайската централна банка повиши усилията си да възвърне стабилността на икономиката си, докато разочароващият ръст на Япония засили спекулациите за допълнителни стимули.

С началото на сесията в Китай днес азиатските акции поведоха ралито на фона на възвърналата се стабилност на китайския юан. Инвеститорите очакват нови пакети от мерки с цел гарантиране на икономическия растеж в разумни граници през тази година. Днес икономическите данни от Китай надминаха очакванията, като новите кредити достигнаха месечен рекорд през януари от 2.5 млрд. юана. Новите кредитни данни значително надминаха тези от предишния отчетен период от 597 млн. юана, както и прогнозата от 1.9 млрд.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

DAX

Когато наблюдаваме германския индекс и неговите сривове, които изглеждат изключително негативни и застрашаващи, не бива да пропускаме факта, че цената все още не е пробила валидно структурната зона на подкрепа от възходящия тренд. За момента от техническа гледна точка трендът не е нарушен и е много вероятно вече почти едногодишното поевтиняване, да бъде добър момент за отваряне на дългосрочни покупки. В по-краткосрочен план не трябва да очакваме много от индекса и първата разумна цел е съпротивата около 9812.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 25.08.22 г.
fallback