fallback

Поевтиняването на петрола обезцени някои суровинни валути

Пазарните участници се отдават на по-предпазливи действия с наближаване на срещата на Фед

11:10 | 26.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари подновиха низходящите движения, след като към края на сесията вчера записаха резки спадове. Подновеният спад в цената на петрола удари както S&P 500, така и Dow Jones Industrial Average, които загубиха респективно 1.6% и 1.3% от стойността си. Европейските индекси също бяха попарени от новата порция понижения в цената на „черното злато“, като за разпродажбите на германския DAX, френския CAC 40 и суровинно-наситения FTSE 100 допринесе и спадът на доверието в бизнес средата в еврозоната до най-ниската си стойност за последните 12 месеца. Опасенията за икономиката на Китай, пренасищането на петролния пазар и принудения да преразгледа монетарната си политика Федерален резерв на САЩ (Фед), са основна предпоставка за спадовете на фондовите пазари в глобален мащаб, завишените нива на волатилност и настанената несигурност у инвеститорите.

Пазарните участници се отдават на по-предпазливи действия с наближаване на срещата на Фед, на която ще стане ясно, дали институцията ще пристъпи към повишение на лихвените нива. С оглед на макроикономическата обстановка това изглежда слабо вероятно, което от своя страна оказва негативен ефект върху щатския долар. Зелените пари отстъпиха спрямо японската йена до 117.76, докато срещу единната валута доларът поевтиня до 1.0859 по време на азиатската сесия. Освен върху срещата на Фед, инвеститорите се фокусират и върху срещата на Японската централна банка (ЯЦБ), завършваща в петък, на която се очаква централните банкери да понижат очакванията си за инфлацията за предстоящата година до под 1%. В същото време ЯЦБ не дава ясни сигнали, че ще пристъпи към сходни с действията на Европейската централна банка мерки. Потенциални стимули в Япония биха натежали върху валутата на страната, но от друга страна несигурността на пазарите би дала своята подкрепа за йената.

Петролът заличи по-голямата част от повишението от петък, като суровината поевтиня отново под 30 долара за барел. Производителите продължават да не дават сигнали за намаляване на добивите, което държи цената на ниски нива. Генералният секретар на ОПЕК и представители на Русия обсъдиха вчера възможни съвместни действия с цел стабилизиране на цената на петрола, която се задържа на рекордно ниски нива, вследствие на невиждано от десетилетия пренасищане. Саудитска Арабия обаче се възпротиви, заявявайки че трябва пазарът да се стабилизира сам. Москва започва все по-осезателно да усеща негативните ефекти от ниските цени на петрола, поради които се наблюдава свиване на руската икономика. Към момента споразумение между основните производители на петрол не се очертава, което подхранва спада в котировките на петрола.

Подновеното поевтиняване на суровината причини обезценяване на валутите, свързани с представянето на петрола. Австралийският и канадският долар записаха силни загуби днес спрямо зелените пари, респективно до 0.6918 и 1.4317. Еврото от своя страна се влияе от коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, който изяви готовност за по-решителни мерки срещу ниските нива на инфлация. Сега единната валута опитва да инкорпорира в цената си понижение от 10 базисни пункта в депозитната лихва на ЕЦБ, която в момента е минус 0.3%, след като това се очаква на срещата на централните банкери през март. В комбинация с тези действия, увеличаване на програмата за изкупуването на активи също присъства в арсенала на институцията, която цели повишение на инфлацията в еврозоната.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

След продължителна корекция повече от седмица, златото поскъпна спрямо долара. В момента цената възобновява възходящото си движение, което най-вероятно ще срещне съпротива около низходящата трендлиния. Именно около нея е най-добре да се търсят нови къси позиции. Когато говорим за продажби, трябва да обърнем внимание на седмичната графика и отсъствието на корекция там. Ако това поскъпване се окаже началото на корекция от висок порядък, то на 4-часовата графика ще получим достатъчно сериозен бичи тренд със силни и последователни импулси. Поведението на цената около трендлинията ще бъде решаващо за преценката относно късите позиции или краткосрочните покупки. Преди да видим цената около трендлинията, участието на пазара ще е необмислено и нетърпеливо, тъй като около настоящата съпротива около 1 100.50 долара за тройунция е трудно да се направи анализ и още по-сложно да се открие валиден сигнал за отваряне на позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 25.08.22 г.
fallback